z sosem - 500 przepisów (strona:11/34)

Sałatka z fetą 201

strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory  2 ogórki szklarniowe  połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta  4 łyżki oliwy  2 łyżki wody  opakowanie sosu greckiego sałatkowego Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce(...)dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 185

zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz    sos winegret:   1 łyżka miodu(...)umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać  orzeszkami i granatem. Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem

Zakamarki mojej kuchni
KOPEREK, SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA ...SOS 121

Uwielbiam wielkanocny sos rzodkiewkowy , szykuję go od lat (przepis już wkrótce). Ale po wizycie w Kuchni nad Atlantykiem  wiedziałam, że w tym roku moje rzodkiewki będą miały zieloną konkurencję. Przepis Agnieszki stał się inspiracją - nie miałam czasu go drukować, ale zapamiętałam trzy podstawowe składniki, a resztę podpowiedziała smakowa intuicja. Dobrze, bardzo dobrze podpowiedziała - sos jest wspaniały, gęsty, rześki

KUCHARNIA
DUUUŻO RZODKIEWKI 141

Obok zaproszonego w tym roku po raz pierwszy sosu zielonego , na nasz stół trafiła tradycyjnie spora ilość rzodkiewki w postaci wielkanocnego sosu rzodkiewkowego. Przygotowuję go od kilku lat. Nie pamiętam skąd ani od kogo trafił pomysł, ale zawsze pamiętam, aby dzień przed sobotą wielkanocną kupić na straganie co najmniej cztery dorodne pęczki rzodkiewek. Może i Wy wpiszecie rzodkiewki na przyszłoroczną

KUCHARNIA
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 145

limonek   Hiszpańska: 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka papryki wędzonej sok z dwóch pomarańczy i starta z nich skórka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   Chińska: 2 łyżki sosu Hoisin 1 ½ łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka octu   Brazylijska: 6 wyciśniętych ząbków czosnku 1 pokruszona papryczka chili

naRuszcie
Sos słodko-kwaśny 119

składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis

w mojej kuchni
SZPINAK Z POMARAŃCZĄ - SAŁATKA z sosem makowym i orzechami 174

pyszna - i o takie nam chodzi :) Potrzebne: - szpinak - najlepiej młody - pomarańcze - słodkie i soczyste - nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby - sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku - wymieszać i odstawić 1. Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki(...)Nerkowce i orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam  tutaj ), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski. 4. Teraz wlewamy sos makowy, mieszamy wszystko pięknie i.. gwarantuję, że znika w mgnieniu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 193

razu :)  Dip pasuje oczywiście nie tylko do brokuła - pomyślcie o wszystkim, do czego dodalibyście jogurt typu greckiego albo gęstą śmietanę (wtedy bez czosnku - super sprawdza się w sosie pomidorowym, grzybowym, itd.) i ... spożycie słonecznika rośnie :)  A o błonnik w diecie nie musicie się martwić na pewno (czyli zupełnie przeciwnie niż w przypadku używania śmietany czy jogurtu z krowiego(...)paznokcie), magnezu, cynku i potasu, również żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych.  Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :)  Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Krokiety z kapustą i Kozakami 111

wodą wymieszać z jajkiem szczyptą soli i mąką ( konsystencja śmietany ). Usmażyć naleśniki. Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i obgotować ( wody z nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety(...)usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego

Gaździnka warzy
Kotlety jaglane z Solą 131

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę(...)pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.  Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować kotleciki i smażyć na złoty kolor. Polać sosem koperkowym............. Smacznego

Gaździnka warzy
Klopsiki z pomidorami 294

pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką. Na koniec wsypać połowę pęczka posiekanej natki. Gotowy sos (ładnie wygląda jeśli się go przecedzi przez sitko) wlać do naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso położyć na sosie, można posypać startym serem i zapiec

Gaździnka warzy
Kurczak pachnący goździkiem 146

kurczaka 2 listki laurowe 3 goździki 1 duży ząbek czosnku 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) natka pietruszki (może być suszona) kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli  kilka kropel sosu sojowego i cytryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 200 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką i warzywami 141

ząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski(...)Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną

Gaździnka warzy
Mielona karkówka z pieca 137

zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą(...)pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem  czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa, następnie

Gaździnka warzy
Makrela w roli głównej 156

Składniki: 1 mniejsza wędzona Makrela kilka pomidorków koktajlowych kilka listków sałaty masłowej szczypiorek Sos: 1-2 łyżki naturalnego jogurtu łyżeczka majonezu kieleckiego 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz kilka kropel cytryny Przygotowanie: Rozdrobnione listki sałaty umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem(...)Nakryty Stoliczek to tak zgłodniałam, że zaraz po przyjściu do domu z pracy sobie ją na kolację zrobiłam tylko bez jajka :-) już nie miałam czasu :-)  Jest pyszna, a sos wyśmienity

Gaździnka warzy
Kurczak w sosie z Mozzarellą 510

lubczyku  Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 164

Składniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli

Gaździnka warzy
Tuńczykowe kotleciki z kaszą i sezamem 135

Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek  cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą

Gaździnka warzy
Mintaj w winno - śmietanowym sosie 142

Wlać kieliszek wina i zostawić na kilka minut, niech alkohol odparuje :-) Rybę pokroić w paski i dodać, na patelnię do pora.  Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą

Gaździnka warzy
Kaszanka z kaparami 136

Składniki: 2 szt kaszanki pęczek natki pietruszki 2 średnie czerwone cebule 1-2 łyżeczki kaparów 50 g podgrzybków 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz szczypta tymianku Przygotowanie: Grzyby podgotować do miękkości. Cebulę, posiekać i podsmażyć razem z kaszanką na łyżce oleju.  Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Na samym końcu dodać posiekaną

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane 204

Składniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula  jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko.  Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym

Gaździnka warzy
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 177

środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Czerwień i błękit
Sałatka z tuńczyka 495

pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu(...)lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka

Passions hobbies life
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 322

bazylią  Do obłożenia;  Puszka cieciorki  Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra  4 szalotki  Papryka czerwona  30 dag żółtego sera  Sos:  Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g)  Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo  Drożdże rozpuszczam w wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto(...)ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym.  Od jutra

Takie tam pichcenie
Kopytkowe placuszki 355

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z brokułem i jajkiem 472

Składniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym(...)naczyniu mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku. 4. Wszystkie składniki łączymy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w miodzie i piwie 174

Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy.     Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.    Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię

Maminek kulinarny
Pizza 144

pięknie wyrośnie. Składniki na ciasto 1 łyżka oliwy 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 480 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży Babuni  Kłos-Pol Składniki na nadzienie sos pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem  Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ(...)tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj oliwą z oliwek. Następnie wyłóż i rozsmaruj sos pieczarkowy.  I posyp go delikatnie przyprawą do pizzy . Pokrój cieniutko cebulkę. Posyp czarnuszką. Połóż plastry sera topionego Lactima  na wierzchu. Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu

Z Kuchni Do Kuchni
Zrazy wieprzowe 160

Składniki: 5 kawałków schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć(...)miękkości mięsa ( w razie potrzeby dolać wody). 6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka gyros 152

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia(...)małe słupki. 4. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić. 5. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra. 7. Przygotować sos według przepisu podanego na opakowaniu. 8.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Domowa pizza gyros 157

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona(...)dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem. 10. Piec w temperaturze

A Ty Smakuj Mnie
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 448

przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek. 4. Roladki zalać przygotowanym sosem. Zapiekać przez kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 210

odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 puszki tuńczyka w puszce (można dodać 2 puszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka

Blondynka Gotuje
Mój paprykarz rybny 182

cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili. Ta wersja z sosem chili  była pikantniejsza

Proste Potrawy
Sałataka wiosenna z wędzonym pstrągiem 151

użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć, porwać na kawałki. Ułożyć na półmisku lub talerzach(...)Ułożyć jajka pokrojone w ósemki, fasolkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane suszone pomidory. Składniki sosu wymieszać dokładnie i polać wierzch sałatki

Czerwień i błękit
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 148

ugotowaniu makaron jest miękki i sprężysty. Ja podałam go  z czosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE(...)pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną  wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić.  Przygotować sos.  CUKINIA Z CZOSNKIEM 1 średnia cukinia 3 duże ząbki czosnku oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 234

znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć(...)Mogę śmiało powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 155

wypadku garnek należy wstawić ponowne na mały ogień i mieszać do momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty . Karmelu będzie więcej niż trzeba, ale kogo nie ucieszy niespodzianka(...)kremówki (ok. 100-125 ml) mieszając, by powstała gładka masa. Pod koniec dolać wino i dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za wytrawne w smaku, można je dosłodzić - np. odrobiną sosu karmelowego (patrz wyżej).   Przygotowane wcześniej korpusy napełnić nadzieniem i rozprowadzić na nim resztę temperowanej wcześniej czekolady. Odstawić w chłodne miejsce, aby zupełnie zastygły. Gdy będą twarde, wyciągnąć z foremek

KUCHARNIA
Pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami 231

mamy wielu zagranicznych czytelników. Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjść im naprzeciw i pisać w języku Szekspira. A co do pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami w sosie śmietanowym - chyba nie musimy Was zachęcać do wypróbowania? :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 200 - 250 g suchego makaronu pappardelle 1 mała cebula 50 g boczku 30 g suszonych(...)dodajemy łyżkę oleju ), a gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. 5. Na patelnię dodajemy grzyby, chwilkę smażymy, po czym całość zalewamy śmietaną. Odparowujemy nadmiar płynu, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. 6. Przekładamy na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego

W kuchni Katie
Makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem 266

Składniki: 200 g makaronu casarecce, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 8 pomidorów suszonych, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki ziaren słonecznika, 40 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju z pomidorów suszonych, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 30 g startego sera żółtego, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)dente. Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii

Moniki Smakołyki
Gnocchi ziemniaczane 129

kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. * Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto ..oryg.przepis na http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html

w mojej kuchni
sałatka jarzynowa 155

ogórów kiszonych 1 malutka czerwona cebula 6-8 jajek na twardo 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy i kroimy , w równą kostkę.Dodajemy posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę(...)pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły

w mojej kuchni
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 177

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-indyka-w-sosie.html       SOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4  łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki masła     Do gotującej wody okolo 1-1,5  szklanki  wrzucamy kostke rosolową  Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i  wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO

w mojej kuchni
SALATKA WIOSENNA 128

piórka  Dokładnie wymieszać i odstawić . W kubeczku wymieszać  sok z cytryny, doprawić pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół (można zastąpić natką pietruszki .Gotowym sosem polać warzywa

w mojej kuchni
JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI 120

sos z kolendrą składniki i przygotowanie: Składniki na półtorej filiżanki 3 obrane ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ubita filiżanka posiekanych liści kolendry ¼ łyżeczki kminu 200 g jogurtu greckiego(...)godziny (ja piekłam około  godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem

w mojej kuchni
INDYK W KWIATACH 175

stron w płatkach kukurydzianych Na  grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki    1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki

w mojej kuchni
romaine lettuce with anchovies- SALATA RZYMSKA W TLE Z ANCHOIS 118

Posolić ,popieprzyć i s kropić sokiem z cytryny.Na ułożoną sałatę  położyć plastry dość grubo pokrojonego pomidora. Następnie na pomidora położyć po 1-2  anchois..  Całość skropić sosem z jajek.Na każdy plaster pomidora z anchois  wyłożyć po łyżce salatki z jajek.Smacznego(...)połówki jajek pokroić na drobne  kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sól i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe

w mojej kuchni
Truskawka z bobem-salatka z kujawskim smakiem 111

Sos do sałatki: w niedużej misce mieszamy    1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy  zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin(...)Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór zębom. Aby uzyskać makaron pożądanej twardości należy przede wszystkim przestrzegać zasady

w mojej kuchni
Sałatka z brokułem 369

Sos                                                                =      150 g jogurtu naturalnego                =   1 ząbek czosnku(...)papryka i szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,przed jedzeniem.Smacznego !!! nadaje sie na wypad w plener ,na grilla  pomysł własny

w mojej kuchni
Miechunka 181

pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie z jedną łyżką octu).  Warzywa pokrójcie tak jak lubicie. Miechunki przekrójcie na pół (dałam 6 owoców miechunki na porcję sałatki dla 2 osób). Sałatkę posólcie(...)popieprzcie. Zalejcie sosem i wymieszajcie. Smacznego

w mojej kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 164

400g kurzych wątróbek ,400g pieczarek ,cebula ,3 papryki ,4 łyżki oleju ,2 łyżki sosu sojowego, pieprz sól(...)dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai

w mojej kuchni
Matias z rodzynkami== Matias con uvetta 151

szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz  nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias

w mojej kuchni
Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta 108

kropel sosu Tabasco       2-3 łyżki posiekanej  natki pietruszki(...)wolnym ogniu, aż cebula zmięknie (około 6 minut). Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.Połączyć  wszystkie składniki tj.wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek  Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym

w mojej kuchni
Sałatka tortellini z sosem gorgonzola 379

makaron jako dodatek do sałatki, nie powinno się dodawać ich gdzie popadnie bo efekt może być mizerny. W mojej sałatce znajdzie się tortellini grzybowe które bardzo polubi się z sosem z ser gorgonzola, będą też chrupkie warzywne dodatki :). Jakby się przyjrzeć to tortellini są zwinięte na kształt serca, niedługo walentynki więc może i sałatka na dzień dobry dla naszej drugiej(...)rozpuszczenia sera i odstawiamy 2/ Na salaretkę układamy sałatę lodową, ugotowane tortellini, pokrojoną w półksiężyce rzodkiew, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kilka krążków cebulki. 3/ Polewamy sałatkę sosem z gorgonzolą i podajemy. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w pomarańczach z miętą 164

lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut(...)minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 127

Jakoś pusto i cicho się w domu zrobiło... Niech Wam kudłate myśli nie chodzą po głowie! Na początek kolacja, jakoś tak bez weny... Chutney, czyli spolszczony czatnej jest gęstym sosem, u mnie dziś przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo(...)groszku,  kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy

BaRepas
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 162

drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące(...)Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut

Pyry na Gaz
Szaszłyki drobiowo-warzywne 165

kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu

Humanistka w kuchni
Sałatka z colą 303

świeżej  (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w półplastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sos z coli.  sos z coli: ½ szklanki coli 4 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Składniki mieszamy i wylewamy na sałatkę

Humanistka w kuchni
Kolorowa sałatka z fasolą 198

tniemy na około 2 cm fragmenty. Kroimy: pomidory w większą kostkę, a rzodkiewkę w talarki. Kroimy szczypiorek. Gdy fasolka będzie zimna, łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól   Wszystko mieszamy i odstawiam do pół

Humanistka w kuchni
Watróbka z indyka inaczej 230

Moja wątróbka moczona jest w sosie  keczupowo- musztardowym. Palce lizać. @ Ivi Składniki; 5 wątróbek, 1 cebulka, mleko, Sos; 3 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, Sałatka; 1 główka mini sałaty lodowej, 3 mini papryczki, ogórek, dresing Wykonanie; Wątróbkę moczymy 10 minut w mleku. Siekamy cebulę. Podsmażamy. Mieszamy keczup z musztardą i łączymy z wątróbką. Wrzucamy na patelnię. Smażymy. Przyprawiamy

LEjDIS
Kopytka z sosem pieczarkowym 2320

Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę(...)szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy

kgwjanczewo
Luty - kuchnia francuska 146

pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele  kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych(...)Przez długi czas stolica była kolebkę kuchni wysokiej (haute cuisine), bardzo wyrafinowej, restauracyjnej, ale od dłuższego czasu to nouvelle cuisine wiedzie prym - kuchnia lżejsza, w której ograniczono ciężkie zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne

W kuchni wieczorem
Zupa cebulowa na maśle z grzankami 323

średnich cebul , 3 łyżki masła , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka suszonego tymianku , pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 i 1/2 litra wody , sos sojowy , ostra papryka . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło stopić w garnku, dodać cebulę i liście laurowe, zeszklić. Dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać tymianek i wlać(...)wino, zagotować. Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli. Podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem. ...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki :) może być nawet świeża ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 242

surowych i obranych 200g serka ricotta 35g tartego parmezanu świeża kolendra  1/3 papryczki chilli lub papryka chili w proszku 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka masła 500ml napoju migdałowego Alpro sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Wykonanie:  Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto(...)pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro. Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem

kolorowotorcikowo
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 162

śnieżne szczyty... w oddali :) selfie w pokojowym lustrze :) warsztatowe sodowe bułeczki czyli Proziaki i placuszki z kapustą czyli Fuczki Córci proziaki smakowały bardzo, Małżonowi też do fuczków pasował idealnie sos śmietanowy ze świeżymi ziołami... do proziaków sos również pasował

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 334

porcje. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób (2 duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego  2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy

My Culinary Art
Najlepsza szynka drobiowa 388

świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon - 2 łyżki musztardy ziarnistej - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2 łyżki oliwy z pestek winogron - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka octu winnego (cherry) - 1 łyżka oregano - 1 łyżeczka ziaren kolendry - 1 łyżeczka płatków chilli Dodatkowo: - 3 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżki oleju do formy - siatka masarska(...)Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną

mojewypiekiinietylko
Quesadilla z kurczakiem i serem 49671

złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami, np czosnkowym: zobacz przepis na sos czosnkowy .   The post Quesadilla z kurczakiem i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 133

szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą i pieprzem(...)łososia na chwilę na deskę żeby odpoczął (1-2 min). Roszponkę rozkładamy na talerzach, pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim sałatkę dopiero przed samym podaniem! Wykładamy na talerz z sałatką,  risotto i łososia. Dekorujemy  cząstkami cytryny i gotowe! Gorąco polecam

Wspólne smaki
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i grejpfrutem. 142

sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść do  przygotowania naszej sałatki: Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki(...)pestek) i wrzucamy ją do miseczki do której następnie wlewamy sos sojowy, miód i olej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojoną w nieco większe kawałki pierś z kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę. Następnie myjemy sałatę - my wybraliśmy roszponkę, i rozkładamy na talerzach. Grejpfruta obieramy ze skórki i filetujemy - wycinamy miąższ bez tych białych skórek. Jeśli chodzi o mandarynkę

Wspólne smaki
Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 155

przerwie. Dziś chcielibyśmy zaprezentować Państwu prosty, tani i szybki przepis na pyszny obiad dla dwojga. Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą : Dorsz : 2 filety z dorsza jajko łyżka sosu sojowego  pieprz cytrynowy  sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu  1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula(...)który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru

Wspólne smaki
Jajka po Benedyktyńsku z Muffinami angielskimi. 174

łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju      2.  Jajka w koszulce  4 jaja ocet woda szczypiorek      3. Boczek        4. Sos holenderski   <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie(...)bulgotać lekko a nie wrzeć. Czas gotowania to 3 minuty. Boczek podsmażamy na suchej patelni następnie suszymy na papierze ręcznikowym i wszystko wykładamy na talerz. Wyłożone danie polewamy sosem holenderskim i... ...Życzymy Smacznego

Wspólne smaki
Flądra z ziołowym masełkiem 202

tygodniowego menu obiadowego!. Zapraszam do polubienia bloga i komentowania!  Dla 1 osoby Czas przygotowania 25 minut Składniki: 1 lub 2 flądry 4 ziemniaki  Olej rzepakowy Szpinak świeży Sos winegret Masło  Zioła prowansalskie Czosnek granulowany Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Ziemniaki kroimy w słupki na frytki, smażymy we frytownicy aż będą miękkie i chrupkie 2/ Flądre solimy(...)stron 3/ Łyżkę miękkiego masła łączymy z odrobiną czosnku granulowanego i ziół prowansalskich oraz solą himalajską i formujemy mały kwadrat 4/ Na talerz wykładamy szpinak i polewamy sosem winegret. Układamy usmażone, odsączone z tłuszczu frytki które posypujemy solą i pieprzem oraz dobrze wysmażoną flądre. Podajemy z masełkiem i plastrem cytryny. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna