Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora(...)oprószyć w mące (inaczej przy jedzeniu będziemy mięć wrażenie, że mięso jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju). Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec
Gaździnka warzyPyszny na ciepło lub zimno, dość uniwersalny, bo dobrze smakuje z wszystkimi owocami. Osobiście przestawiłam się ostatnio na jagody. Sos delikatny z nutka alkoholu. Składniki: 0,5l mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 woreczek białego ryżu Sos : poł szklanki jagód ( lub innych owoców) 2 łyżeczki czystego alkoholu 1/3 szkl wody 2 łyżki cukru 1 płaska(...)szklanek/ miseczek. Wodę z cukrem zagotować, wsypać jagody i dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło
Garnkowe fanaberiedługość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 łyżka ekstraktu(...)Mąkę i kakao rozcieramy dwóch łyżkach zimnej wody. Mleka z ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod garnuszkiem, dodajemy roztarte kakao z mąką, mieszamy dość intensywnie, by nie powstały w sosie grudki. Całość zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy do gorącego kakao, mieszamy delikatnie. Garnuszek z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników
kgwjanczewomascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny i mąkę, wymieszać i zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do gorącego sosu(można niewielką ilość sosu wymieszać dokładnie z całą żelatyna tak aby nie było grudek i dopiero dodać do reszty sosu). Całość schłodzić i pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce(...)czasie sos malinowy wymieszać z 750 grami serka mascarpone
Krakowskie smaki Anidodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać następujące warstwy: Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano). Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać
Passions hobbies lifezeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka razy, aż kurczak będzie upieczony przez 15 do 25 minut. Sprawdzić czy mięso nie jest czerwone - jeśli tak, kontynuować gotowanie przez kolejnych kilka minut. Zdjąć patelnię(...)ognia. Przenieść kurczaka na półmisek, a do sosu na patelni dodać pozostałe 3 łyżki musztardy Dijon, musztardę ziarnistą , crème fraîche i lub śmietanę . Jeśli ilość sosu bardzo się zmniejszyła i jest bardzo gęsty, można dodać nieco ciepłej wody. Polać sosem kurczaka, posypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Smacznego
Stare Garytargu. Będę je znowu gotować. I podawać na obiad. Z koperkiem. I z masłem. Z kubkiem kwaśnego mleka. Z jajkiem sadzonym. I inaczej. Na nowo. Z jajkami i sosem musztardowym .* P.S. Ziemniaki oczywiście:) ** ZIEMNIAKI W SOSIE MUSZTARDOWYM Z JAJKAMI SKŁADNIKI (na 2 porcje) 1 kg młodych ziemniak ów ( najlepiej takich malutkich ) 4 jajka (można(...)mieszać aż się lekko zrumieni. Wlać bulion i mleko i gotować ok. 2 minut. Następnie dodać musztardę, cukier oraz sól i pieprz. Zagotować i mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować. Jeśli są bardzo drobne pozostawić je w całości, te większe można podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski lub na talerz. Zalać sosem musztardowym
KUCHARNIAdrewnianej okiennicy". I rzeczywiście, bakłażan w tej potrawie układany jest w taki sam sposób, w jaki zachodzą na siebie deseczki w tradycyjnych drewnianych okiennicach. Zapieczony w aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli(...)nią drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory oraz część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać
KUCHARNIAPropozycja na zdrowy i tani obiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy(...)trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy pieczarki będą gotowe, dorzucamy do nich wcześniej zrobioną cebulę, doprawiamy i jeśli większość wody wyparowała, uzupełniamy
Kuchenny Skrawek NiebaWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszny , prosty i szybki obiad :) Klopsiki w sosie spaghetti z przepysznym makaronem Fabijańscy. Wykonanym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej. Makarony Fabijańscy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością , zapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu(...)Pappardelle Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2 szklanki przegotowanej wody 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 3 łyżki przyprawy maggi w płynie vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki czosnku granulowanego lub świeżego olej do smażenia Wykonanie : Sos przelać do garnka , dodać wodę i zgotować
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy: 500 g pieczarki(...)powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,. Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą
w mojej kuchniliści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra(...)pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Następnie wlać wcześniej rozmieszany koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, a sos stał się jednolity i dość gęsty. Sos doprawić do smaku solą , pieprzem oraz bazylią. Sos pomidorowy podawać do gołąbków. Smacznego
w mojej kuchnimasy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym(...)SOS. ...Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej
w mojej kuchniKotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić
w mojej kuchniPULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)pieczarki z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany
Mentor Smakuminut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże(...)suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę. Mieszamy sos paprykowy z jogurtem, pieprzem i solą. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali około 1 minuty. Smarujemy sosem. Układamy warzywa i zwijamy tortillę lub przekładamy w pół. Wierzch smarujemy sosem i zdobimy listkiem bazylii. Zajadamy
Humanistka w kuchniręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą miękkie – po około 7 minutach od wypłynięcia. Ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojony drobno koperek. Sos jest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu koperkowego
Humanistka w kuchnimiksujemy wraz z bazylią, czosnkiem i papryczką chilli. Pozostałe pomidory kroimy na 4 cząstki, wkładamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zmiksowany pomidory wraz z bazylią i papryczką. Sos zagotowujemy. Następnie blendujemy. Chciałam, żeby pozostały cząstki pomidorów, więc zmiksowałam jedynie troszkę. Gotujemy na małym ogniu aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny(...)Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti
Humanistka w kuchnibardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam! Kotlecik i zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dodatek słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Danie idealne na szybki obiad, kolacje na ciepło, albo nawet wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż(...)pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku * dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko
Ostra na SłodkoBardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa(...)Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy jeszcze do momentu osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu, im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Sos można przełożyć do słoiczków, zagotować i cieszyć się smakiem dłużej
kgwjanczewołyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie wylewajcie(...)gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki. (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). Do kapusty dodajemy grzyby razem z sosem, kminek i nadal gotujemy. Na patelni podsmażam na kilku łyżkach oleju: posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchew
Moniki Smakołykiwysoką wartość odżywczą. To bogate źródło białka i witamin z grupy B. Ponadto znane są ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. ;) Na zdjęciu moja wczorajsza kolacja - białe krewetki. Duszone w słodkim sosie z chilli i czosnkiem. W towarzystwie chrrrupiących grzanek. Lekko ostre danie, z wyczuwalnym chilli, wyważone dodatkiem słodkiego sosu. Składniki (na 2-3 porcje): - 400 g białych krewetek vannemi(...)użyłam mrożonych) - mała marchewka - 1/2 papryki czerwonej - 3 ząbki czosnku - po łyżce oliwy, masła, koncentratu, pasty z suszonych pomidorów i czosnku (opcjonalnie) - 2 łyżki słodkiego sosu chilli (z tao tao) - natka pietruszki - sól, pieprz, imbir chilli i czosnek w proszku - cytryna do skropienia Przygotowanie : Krewetki, o ile używamy mrożonych, uprzednio rozmrozić. Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić
Kuchnia Elliepowinniśmy zrobić jest ugotowanie ryżu co jest na tyle proste ,ze nie będe tego opisywać. Stosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku(...)ziemniaczana . Czekamy aż cały wywar się zagotuje i dodajemy ketchup wraz z octem. Pamiętajmy ,że ilość octu i cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od własnych upodobań. Gdy sos dochodzi podsmażamy pokrojoną w 1 cm kawałki pierś przyprawioną solą i pieprzem mozna dodać jej ostrości pieprzem cayenne. Dodajemy kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze 2 minuty . Smacznego
Wspólne smakiDziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską , a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili(...)czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy
Ostra na Słodkofanów kontrowersyjnych połączeń smakowych. ;-) Ryba z grzybami pozornie niekoniecznie idą w parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta. Najbardziej zadowolona jestem z sosu kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno! Ryba: 500g filetów z mintaja 1 cytryna posiekany koperek sól(...)pieprz Sos kurkowy: kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut
Szefowa kuchniDziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy
Ostra na Słodkodrobiowego 450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego) 3/4 szklanki mleka 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkach sól i pieprz do smaku 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie(...)czym smaż około 8 minut aż mięso przestanie być surowe i wmieszaj posiekane chilli. Wlej mleko, zwiększ ogień i gotuj aż połowa odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę chilli, sos sojowy, cukier, i resztę bulionu. Smaż aż sos zacznie gęstnieć, przez 5-7 minut. Dopraw jeżeli to konieczne. Zdejmij danie z ognie, wmieszaj makaron i podawaj posypane sezamem i zieloną częścią
karmelowysmakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski 2 małe pomarańcze 1/2 owocu granatu garść świeżej roszponki świeżo zmielony pieprz sos winegret: 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny po szczypcie mielonego kardamonu i kolendry szczypta soli Wykonanie: -Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze(...)cząstki miąższu spomiędzy białych skórek. -Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej i cieniutko pokroić. -Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka. -Składniki sosu połączyć i wymieszać ,do momentu , aż się połączą. -Plasterki kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki pomarańczy, sałatkę i posypać granatem. -Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. -Przed podaniem skropić
Zakamarki mojej kuchninatka pietruszki sól biały pieprz WYKONANIE Cebulę drobno siekamy,szklimy na oleju lub maśle,dodajemy pokrojone kurki i razem dusimy.Gdy grzyby są już miękkie , do śmietany wlewamy trochę gorącego sosu z kurek (który powstaje przy duszeniu grzybów) i trochę mąki,wszystko razem mieszamy i dodajemy do kurek.Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. SOS Z KUREK Maklowicza Dobre(...)rady Makłowicza : aby śmietana do sosu się nie zważyła,należy dodać do niej odrobinę soli i zahartować
w mojej kuchniskładniki na sos do makaronu pokrzywowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 czerwona cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj suszone z zalewy pomidory.Dopraw do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem i utartą skórkę cytrynową. Tak doprawiony sos podsmaż na wolnym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego
w mojej kuchniśliw bez pestek-najlepsze mirabelki albo zołte albo czerwone i wtedy mamy żółty lub czerwony sos.... 2 papryczki chili, 5 dkg cukru , 2 dkg soli ,6 ząbków czosnku ,5 dkg natki pietruszki ,5 dkg koperku ,szczypta mielonej kolendry. Rewelacyjny sos na zimno, do wszystkiego. Z czerwonych lub zółtych śliwek-mirabelek(...)papryczke ostrą, pierz (wszytkie dodatki razem, lub tylko część - zależnie od gustu) i gotujemy dosyć długo, do zgęstnienia. Mieszamy, bo sie przypala. W butelkach zawekowanych mozna trzymac całą zimę... -. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny,i do szaszłyków. Polecam, pychota
w mojej kuchniSkładniki: pół piersi kurczaka mała cebula czosnek 5 pieczarek 1-2 łodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebul(...)pieczarki na ćwiartki. Selera obrać z nitek i pokroić w drobne paski. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami sosu sojowego. Polać olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować papryki). Świetnie smakują
Gaździnka warzyudka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki (nie obierać), seler(...)naciowy-pokrojony na trzy części i cytrynę. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny. Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią....... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula sok z połowy małej mandarynki sól, pieprz ząbek czosnku żółtko łyżka śmietany Sos: kilka truskawek pół łyżeczki miodu łyżeczka oleju łyżeczka octu z winogron Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Kiedy się rozmrozi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec skropić(...)sokiem z mandarynki, w razie potrzeby doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać w szpinak żółtko. Zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Szpinak podać z odrobiną sosu, ziemniakami z natką pietruszki i sadzonym jajkiem............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 350 g wieprzowiny 2 ząbki czosnku sól, pieprz ok 100 ml białego półwytrawnego wina Sos: sok z dwóch pomarańczy 2-3 łyżeczki konfitury morelowej kilka suszonych moreli Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki, lekko rozklepać i przyprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Sok z pomarańczy wlać do garnuszka, dodać konfitury i drobno posiekane suszone morele. Trzymać(...)ogniu do momentu zgęstnienia sosu często mieszając. Opcjonalnie można dodać szczyptę tymianku, soli - ona wydobędzie słodkość, lub odrobinę cukru. Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej - posmarowanej łyżką oleju. Smażyć z obu stron na mocny złoty kolor (do momentu kiedy mięso samo odlepi się od patelni - nie rwać go). Podlać odrobiną wina, redukować. Do mięsa dodać odrobinę soku z pomarańczy
Gaździnka warzySkładniki: 300 g mąki łyżeczka suszonych drożdży 100 ml ciepłego mleka szczypta gałki muszkatołowej i tymianku kilka kropel sosu sojowego cebula kilka plasterków salami i szynki konserwowej 3 jajka parmezan Przygotowanie: Mąkę z szczyptą tymianku i gałki muszkatołowej przesiać do miski, wsypać drożdże i wlać mleko. Zagnieść, a miskę położyć na garnku z gorącą wodą(...)Cebulę podsmażyć z wędlinami. Jajka ugotować na pół-miękko, rozdrobnić widelcem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. Ciasto cieniutko rozwałkować, poukładać na nim wszystkie składniki. Zawinąć i smażyć na złoty kolor z każdej strony..Oliwę potraktować jako sos... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 550 g karczku 2 udka kurczaka 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 marchewka, pietruszka kawałek selera 3-4 listki laurowe szczypta lubczyku, tymianku kilka kropel sosu sojowego ciemnego sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 2 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g śmietany szczypta soli jajko Przygotowanie: Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Do garnka wlać zimną wodę(...)dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i 3 nie obrane ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć
Gaździnka warzySkładniki: 1-2 filety białej ryby ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę na drugą stronę(...)dodać sok z pomarańczy i trzymać na ogniu ok 2-4 min. Kiedy sos się lekko zredukuje, ryba będzie gotowa. Posypać sezamem i natką pietruszki...... Smacznego Inspiracją do mojego obiadu była Kwestia Smaku
Gaździnka warzystron z drobno pokrojonymi cebulami. Na patelnię wlać piwo i dusić jeszcze z 5-9 min. Indyka przełożyć do garnka, zalać wodą (tyle ile chce się mieć sosu) dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości, w razie potrzeby doprawić do smaku. Miękkie mięso przełożyć na talerz. Z sosu wyciągnąć listek laurowy i ziele angielskie. Dokładnie zmiksować(...)Sos przelać do garnka, zagęścić mąką i zagotować. Wmieszać mięso i gotowe........ Smacznego
Gaździnka warzyszynki (pokrojonej i podsmażonej) -1 papryka (sparzona i pokrojona w kostkę) -300 g ziołowej mozzarella (pokrojonej w plastry) -500 g pieczarek (pokrojonych, podsmażonych i odsączonych) -opcjonalnie: 1 puszka kukurydzy SOS POMIDOROWY: -200 g przecieru pomidorowego -2 łyżki oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku (wyciśnięte) -0,5 szklanki wody -szczypta cukru -bazylia, oregano wg uznania -sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozkruszamy placami(...)przesianej mąki, oraz sól, oliwę i w trakcie zagniatania stopniowo dodajemy wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (powstaną z niego dwie pizze). Ciasto wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony
KasiekGotujezdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy którym będziemy przygotowywać sushi, musi być baaardzo czyste(...)dole (dzięki temu unikniemy rozklejania). Taki rulon, w zależności od upodobań, kroimy na 6 lub 8 kawałków bardzo ostrym nożem, przy jak najmniejszej ilości ruchów. Zajadamy maczając w sosie sojowym i przegryzając imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych :) *dzięki temu ryż nie klei się do rękawiczek Jeżeli chcemy przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej
My Culinary Artimbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek(...)kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego
My Culinary Artdeser namówiła mnie znajoma. Nazwa"Parfait" pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Parfait to mrożony deser podawany z sosem owocowym.Trochę się go obawiałam z powodu dodatku surowych żółtek ale jak widać nadal żyjemy, więc nie potrzebie;) Deser wyszedł baaardzo smaczny i wbrew pozorom szybki i prosty w wykonaniu a przy tym wyborny.Na pewno powrócę do niego(...)masy serowej. Na sam koniec ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę czekoladową wylać na zamarazniętą masę śmietankową, zamrozić. Sos borówkowy: 250 gram borówek 30 gram cukru kryształu 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Borówki wymyć, oderwać ogonki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i podgrzewać
Krakowskie smaki AniProste, sycące i bardzo dobre danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;) Składnik klopsy: 0.5 kg fileta(...)koniec dodać zmieloną na drobnym sitku marchew oraz wodę. Masę mięsną dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Obsmażyć je na oliwie z wszystkich stron. Składniki sos: 4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 0.3 kg sera żółtego 0.3 kg śmietany 18% pęczek kopru Wykonanie: Masło roztopić w garnuszku dodać do niego mąkę i dokładnie
Krakowskie smaki Anibardzo kleisty. Myślę, że z jego dostępnością nie będzie problemu również w Polsce. Tradycyjnie jak już wspomniałam deser ten (Risgrøt) Norwedzy jedzą z cynamonem a riskrem z sosem malinowym jednak ja dodałam coś o siebie i oczywiście pozmieniałam co nieco.Moja wersja tego deseru będzie podawana z sosem z truskawek. Nie martwcie się nie będą konieczne do tego świeże(...)dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem truskawkowym. Można podawać od razu do zjedzenia. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedrobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag użyłam moje pomidory pasteryzowane(...)oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie makaronu spaghetti Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać cukier, koncentrat, świeże posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać do pieczarek szybko mieszając. 5. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować 2-3 min. 6. Usmażone krokiety wyłożyć na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5-6 czerwonych papryk (najlepiej wąskie i wysokie) Farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego(...)garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez kilka minut. 10. Zapieczoną paprykę wyłożyć na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj Mnielekką sałatę. O ile częściej jadam ją na kolację, o tyle wersja obiadowa często wzbogacona jest mięsem. Tym raz pojawiło się białko w postaci piersi kurczaka marynowanych w sosie sojowym z oliwą oraz miodem. Całość okrasiłam gruszką oraz orzechami nerkowca, które świetnie skomponowały się nie tylko z sałatą i rukolą, ale także owocem. Lekki obiad przywiódł mi choć na chwilę(...)filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - jak zrobić? Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę, zanurzyć w niej flet, obracając
Moje Qulinariaświeżych drożdży 300 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej (do rozczynu) 1/4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże(...)rozczyn dodać do mąki i wyrobić delikatne ciasto. 3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut. 4. Dużą blaszkę wysmarować olejem. 5. Przygotować sos pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę. 7. Piekarnik nagrzać
Serce zamknięte w formie pyszności2Szklanki cukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki(do posypania) Sposób przygotowania: Bita Śmietana; 1. Wlewamy śmietanę kremówkę do garnka i ubijamy. 2. Jak troszeczkę(...)się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę. 3. Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka
pichcisztołyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAzrealizować ten sam pomysł . Przepis na moje gołąbki zamieszczam poniżej. Zajrzyjcie do Amber , by posmakować jej wersji. Gołąbki są niewielkie. Liście botwinki delikatne i niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji(...)patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu. Podawać udekorowane czarnymi oliwkami oraz cząsteczkami cytryny, bardzo
KUCHARNIAminut. Ser jest gotowy do wyjęcia, gdy odcięta wcześniej skórka bez prob lem u odchodzi odkrywając ciągnące, kremowe wnętrze - mniam! W czasie, gdy ser się zapieka, przygotować sos. W rondlu zagotować razem cukier i likier i trzymać na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu aż sos się zredukuje i uzyska konsystencję syropu. Dorzucić orzechy i dusić razem(...)przez ok. 2 minuty. Po wyjęciu sera z piekarnika zdjąć skórkę i zalać ser sosem. Można wyjadać łyżeczką, choć lepszym towarzystwem są solone krakery. Absolutnie genialne! * cytuję obszerne fragmenty felietonu Joanny Szczepkowskiej pt. "Różn e smaki", który ukazał się w Wysokich Obcasach 13 października 2012 roku. ** przepis znaleziony na tej stronie - klik Z wielką przyjemnością dodaję ten przepis
KUCHARNIAgotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu. Wybrałam inny sposób ufając bezgranicznie doskonałemu smakowi Nigela Slater'a, który proponuje podanie skorzonery z prażonymi pestkami dynii i ziołowym sosem typu pesto, z czosnku, szczypiorku i pietruszki. I cóż mogę powiedzieć? W pierwszej chwili niewiele - zachwyt zawsze odbiera mi mowę. Dziś, pisząc ten post kilka dni po smakowej uczcie(...)porcji haute cuisine . Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie Kuchennymi drzwiami , jak rozprawiła się z nim Amber! WĘŻYMORD W ZIOŁOWYM SOSIE Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI /przepis autorstwa Nigela Slater'a / na 2-3 porcje 400 g wężymordu 6 dużych ząbków czosnku 4 łyżki siekanego szczypiorku spora garść siekanej natki
KUCHARNIApieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, Gotujemy kolejne 40 minut na najmniejszym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik na 180stopni i pieczemy 45 minut Po 20 minutach zalewamy piwem. Gdy wyjmiemy dodajemy do sosu mąki i trzepiemy na sos, Nakładamy na talerz i zalewamy sosem płynnie
pichcisztorodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła(...)oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/02/pieczona-piers-kaczki.html Składniki, 2 porcje: • 2 piersi kaczki • ok. 500 ml soku pomarańczowego • 2 łyżki startego korzenia imbiru • 4 anyże gwiazdkowe • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka cukru Szybki sos pomarańczowy: • 2 łyżki dżemu pomarańczowego • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy(...)kolejne 45 min. UWAGA: na każdym etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje). W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Kuskus: do rondelka wsypać kuskus, wlać sok z pomarańczy, ocet, oliwę, dodać
w mojej kuchniczasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć
w mojej kuchniSkładniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek 4 pieczarki Sos składniki(...)sezamu i kilka nasion dyni , które są doskonałym źródłem białka i składników mineralnych , zwłaszcza żelaza i cynku , ale także fosforu i magnezu .Na wierzchu poukładać łososia..Wszystko polać sosem. Sos : .4 łyżki oliwy łączymy z 1 łyżką soku z cytryny,dodajemy trochę soli , i pieprz świeżo zmielony do smaku
w mojej kuchniTłusty Czwartek już w przyszłym tygodniu, więc czas na rozgrzewkę! Jak widzicie przygotowałam churros z sosem czekoladowym. Mocno cynamonowe i niezbyt słodkie. Za to sos robi swoje. Źródło: Moje Wypieki . Oczywiście zdjęcia do bani, a to wszystko przez to, że najpierw jedna szpryca do ciasta odmówiła posłuszeństwa, a później kolejna... Na szczęście uratowała mnie ciocia, która wygrzebała gdzieś swój egzemplarz(...)masła 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 średnie jajka Sos czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Wykonanie: Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Mieszać do roztopienia masła i cukru, po czym dodać przesianą mąkę wraz
Pasja Smakuczas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki i na parę(...)godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli -lekko rozgniecionej 4 ząbki czosnku posiekane
Stare GaryKlopsiki z indyka w sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym to smaczne, lekkie danie idealne zarówno dla wszystkich osób dbających o "linię" oraz dla dzieci. Składniki: - mięso z piersi z indyka (zmielone) - 200 g - bulion warzywny - 1 litr - otręby pszenne - 2 łyżki - jajko - 1 sztuka - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki(...)klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną na 1 łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę, mąkę orkiszową oraz koper. Sos przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w nim klopsiki, gotujemy około 10 minut. Smacznego
Fit-aminakorzenie chrzanu 0,5 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżeczki sosu z cytryny pół łyżeczki słodzika pieprz, sól Chrzan obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Odrobinę miksujemy. Polewamy mięso! smacznego. Porcja sosu wystarcza na 3 kawałki mięsa
Humanistka w kuchnikminu rzymskiego sól, pieprz Kroimy w kostkę: paprykę, cebulę, pomidory. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy w krążki. Do wody wrzucamy wszystkie składniki, rozgotowujemy. Ja trochę blenderowałam, bo wolę sos z mniejszą ilością warzyw, ale to kwestia gustu. Sos dobry do mięsa, ale także do chipsów
Humanistka w kuchnipozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza. 4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut
e-PrzepisyKulinarnejest nie tylko najzdrowsza wśród kasz,ale i bardzo smaczna.Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy.Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok,dodaj ugotowaną kaszę i gotowe.Do tego ulubiony sos,surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy. Składniki(...)dokładnie wyrób masę.Odstaw na 30 minut do lodówki,będzie łatwiej formować kotlety zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki,obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.Podawaj z pikantnymi sosami surówką ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się zmarnować użyłem kilku przygotowanych wcześniej dodatków, by stworzyć oryginalną kanapkę na ciepło ze świeżymi dodatkami. Znalazłem: -przygotowane pieczywo kukurydziane Fougasse -ser żółty edamski -rukola -pomidorki koktajlowe -ogórek zielony -sos, który wykorzystałem do przygotowanych w sobotę hamburgerów ; do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Dodatkowo użyłem: -szczypiorek, posiekany(...)oraz kawałek melona zielonego kroimy na małe kosteczki. Łączymy z oliwą, octem cydrowym, szczypiorkiem; solimy i pieprzymy do smaku. Składamy kanapkę. Na ser w jednej z połówek dajemy łyżkę sosu, i układamy na tym rukolę i pomidorki koktajlowe, podlewamy sosem i zamykamy kanapkę drugą połówką pieczywa. Na górę wykładamy sałatkę z ogórka i melona. Smacznego
BaRepasobierać ziemniaków, to takie moje kuchenne dziwactwo :) Dlatego postanowiłam wyjść na przeciw moim uprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego(...)stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy razem kolejne 20 minut. Pięć minut przed wyjęciem, polewamy rybę sosem cytrynowym na bazie beszamelu. Sos cytrynowy na bazie beszamelu. 1. Beszamel przygotowujemy: 1 łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki. Następnie partiami ok 1/3 szklanki mleka. Doprawiamy pieprzem i gałką
Mój Smak na Życietwarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania. Uwaga !! Należy dodawać(...)nawet przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu
Życie na widelcukurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc zaczynamy : 1) Rozgrzewamy patelnie grillową 2)Myjemy(...)początek 1/4 soku z cytryny , kroimy drobno umytą natkę pietruszki dodajemy do miseczki przyprawiamy solą pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę a na sam koniec dodajemy oliwe mieszając sos . 11) Układamy na samą górę piersi z kurczaka polewamy sosem winegret przed samym podaniem !:) Nakrywamy do stołu ,układamy świece na stole następnie włączamy nastrojową muzyczkę i rozkoszujemy się swoim towarzystwem
Wspólne smakilimonki Świeżo wyciśnięty sok z 1 mandarynki 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty 1 cm obranego i startego świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie sosu sojowego) Przygotowanie tego dressingu jest banalnie proste, na samym początku starannie wymieszaj sok z owoców, następnie dodaj czosnek, imbir, oraz sos. Wymieszaj wszystko razem a następnie
Wspólne smakigoleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego oliwa peperoncino mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Kolejnym krokiem który musimy zrobić jest umycie i osuszenie mięska, które(...)około 1,5 h a następnie dodałem kurki które gotowały się jeszcze 15 minut . Danie jest dobre gdy mięsko jest już miękkie. Kończymy danie dodając do garnka zahartowany gorącym sosem mały kubeczek jogurtu naturalnego oraz doprawieniem 1 łyżką sosu sojowego . Smacznego życzą Wspólne Smaki
Wspólne smakipuszki możecie zastąpić świeżym. Składniki /dla 2 osób/: 2 garście mieszanki sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach z puszki) w sosie własnym 2 jajka ugotowane na półtwardo 1 cebula czerwona Sos: 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz(...)łyżeczki cukru Wykonanie: Sałatę rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek, cebulę pokrojoną w talarki, ćwiartki jajek i po dwie łyżki tuńczyka. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę
Pasja SmakuJedno z szybszych włoskich dań makaronowych z sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory(...)pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić pokrojone pomidory lub pomidory z puszki razem z sokiem. Wymieszać i całość poddusić kilka minut. Do sosu dodać wszystkie przyprawy, zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze chwilę. Jeżeli mamy świeżą bazylię należy ją porwać i dodać dopiero pod sam koniec gotowania. Makaron ugotować al dente w osolonej
wyzwania kuchennełączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe. Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet(...)zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Po wyciągnięciu z pieca na połówkę bułki z serem wykładamy mięso, polewamy sosem, przykrywamy sałatą i pomidorem, znowu polewamy sosem i zamykamy. Gotowe, zdrowe i przepyszne
BaRepasrazie zostawić, - pokroić papryki na kawałki jak wyżej i na razie też zostawić, - pomiędzy krojeniem cukinii i papryk podlać pieczarki wodą, żeby pozostały soczyste a przy okazji tworzymy sos ;) W momencie, w którym uznamy, że pieczarki są już takie, jakie lubimy, dorzucamy do nich cukinię i papryki, mieszamy wszystko ze sobą i... wyłączamy ogień, gdyż nasz obiad jest GOTOWY(...)drugie przepyszna. To samo dotyczy papryki - pozostaje lekko chrupiąca, żadna skórka nawet nie zaczyna odchodzić, wszystko ma swój naturalny smak i aromat. Miękkie pieczarki uzupełniają się z chrupiącą resztą. Sos otrzymujemy samoistnie - z podduszonych pieczarek. Jeśli ktoś lubi, oczywiście można go zagęścić, u nas sosy zazwyczaj pozostają lekkie. Całość smakuje naprawdę pysznie a przygotowanie tego dania razem z gotowaniem ryżu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtego cudeńka? Jeszcze tylko kilka zdrowotnych faktów na temat jagód i granatu i już możecie zabierać się do robienia swojego nowo-ulubionego śniadanka! P.S.Podaję też przepis na sos, który znalazłam na jakimś blogu (nie pamiętam już jakim:( ) i od tamtej pory mieszam go z pieczoną owsianką (jeśli tylko mam w lodówce jogurt) -pasuje idealnie! KONIECZNIE go zróbcie! GRANAT(...)szklanki mleka 1 łyżka cynamonu 1 spore jabłko ok. 1 szklanka jagód 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli garść owoców granatu 2 białka jajka 2 łyżki soku jabłkowego SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina miodu Przygotowanie: Płatki zalej mlekiem, dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, sól, sok jabłkowy. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę
Gotowanie to kochaniemięso. Podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2h - 2h15 min od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, zawinąć w folię i odłożyć na bok. Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem rozmieszanym z łyżką mąki i śmietaną. Mięso pokroić(...)plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego
Stare GaryKochani, juz od dziś możecie śledzić Garnkowe fanaberie na facebooku ( klik ) Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach. Bardziej soczysta, krucha, delikatna.. Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki : opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała(...)dusić pod przykryciem Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około godziny. Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry. Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku
Garnkowe fanaberie