z sosem - 500 przepisów (strona:15/34)

Sałatka z tuńczyka 518

pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu(...)lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka

Passions hobbies life
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 354

bazylią  Do obłożenia;  Puszka cieciorki  Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra  4 szalotki  Papryka czerwona  30 dag żółtego sera  Sos:  Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g)  Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo  Drożdże rozpuszczam w wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto(...)ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym.  Od jutra

Takie tam pichcenie
Kopytkowe placuszki 386

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z brokułem i jajkiem 511

Składniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym(...)naczyniu mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku. 4. Wszystkie składniki łączymy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w miodzie i piwie 202

Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy.     Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.    Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię

Maminek kulinarny
Pizza 170

pięknie wyrośnie. Składniki na ciasto 1 łyżka oliwy 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 480 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży Babuni  Kłos-Pol Składniki na nadzienie sos pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem  Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ(...)tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj oliwą z oliwek. Następnie wyłóż i rozsmaruj sos pieczarkowy.  I posyp go delikatnie przyprawą do pizzy . Pokrój cieniutko cebulkę. Posyp czarnuszką. Połóż plastry sera topionego Lactima  na wierzchu. Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu

Z Kuchni Do Kuchni
Zrazy wieprzowe 190

Składniki: 5 kawałków schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć(...)miękkości mięsa ( w razie potrzeby dolać wody). 6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka gyros 187

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia(...)małe słupki. 4. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić. 5. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra. 7. Przygotować sos według przepisu podanego na opakowaniu. 8.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Domowa pizza gyros 178

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona(...)dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem. 10. Piec w temperaturze

A Ty Smakuj Mnie
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 477

przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek. 4. Roladki zalać przygotowanym sosem. Zapiekać przez kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 246

odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 puszki tuńczyka w puszce (można dodać 2 puszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka

Blondynka Gotuje
Mój paprykarz rybny 209

cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili. Ta wersja z sosem chili  była pikantniejsza

Proste Potrawy
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 168

ugotowaniu makaron jest miękki i sprężysty. Ja podałam go  z czosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE(...)pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną  wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić.  Przygotować sos.  CUKINIA Z CZOSNKIEM 1 średnia cukinia 3 duże ząbki czosnku oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 269

znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć(...)Mogę śmiało powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 190

wypadku garnek należy wstawić ponowne na mały ogień i mieszać do momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty . Karmelu będzie więcej niż trzeba, ale kogo nie ucieszy niespodzianka(...)kremówki (ok. 100-125 ml) mieszając, by powstała gładka masa. Pod koniec dolać wino i dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za wytrawne w smaku, można je dosłodzić - np. odrobiną sosu karmelowego (patrz wyżej).   Przygotowane wcześniej korpusy napełnić nadzieniem i rozprowadzić na nim resztę temperowanej wcześniej czekolady. Odstawić w chłodne miejsce, aby zupełnie zastygły. Gdy będą twarde, wyciągnąć z foremek

KUCHARNIA
Pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami 265

mamy wielu zagranicznych czytelników. Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjść im naprzeciw i pisać w języku Szekspira. A co do pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami w sosie śmietanowym - chyba nie musimy Was zachęcać do wypróbowania? :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 200 - 250 g suchego makaronu pappardelle 1 mała cebula 50 g boczku 30 g suszonych(...)dodajemy łyżkę oleju ), a gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. 5. Na patelnię dodajemy grzyby, chwilkę smażymy, po czym całość zalewamy śmietaną. Odparowujemy nadmiar płynu, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. 6. Przekładamy na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego

W kuchni Katie
Makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem 295

Składniki: 200 g makaronu casarecce, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 8 pomidorów suszonych, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki ziaren słonecznika, 40 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju z pomidorów suszonych, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 30 g startego sera żółtego, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)dente. Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii

Moniki Smakołyki
Gnocchi ziemniaczane 163

kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. * Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto ..oryg.przepis na http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html

w mojej kuchni
sałatka jarzynowa 181

ogórów kiszonych 1 malutka czerwona cebula 6-8 jajek na twardo 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy i kroimy , w równą kostkę.Dodajemy posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę(...)pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły

w mojej kuchni
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 208

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-indyka-w-sosie.html       SOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4  łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki masła     Do gotującej wody okolo 1-1,5  szklanki  wrzucamy kostke rosolową  Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i  wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO

w mojej kuchni
SALATKA WIOSENNA 153

piórka  Dokładnie wymieszać i odstawić . W kubeczku wymieszać  sok z cytryny, doprawić pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół (można zastąpić natką pietruszki .Gotowym sosem polać warzywa

w mojej kuchni
JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI 147

sos z kolendrą składniki i przygotowanie: Składniki na półtorej filiżanki 3 obrane ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ubita filiżanka posiekanych liści kolendry ¼ łyżeczki kminu 200 g jogurtu greckiego(...)godziny (ja piekłam około  godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem

w mojej kuchni
INDYK W KWIATACH 210

stron w płatkach kukurydzianych Na  grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki    1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki

w mojej kuchni
romaine lettuce with anchovies- SALATA RZYMSKA W TLE Z ANCHOIS 140

Posolić ,popieprzyć i s kropić sokiem z cytryny.Na ułożoną sałatę  położyć plastry dość grubo pokrojonego pomidora. Następnie na pomidora położyć po 1-2  anchois..  Całość skropić sosem z jajek.Na każdy plaster pomidora z anchois  wyłożyć po łyżce salatki z jajek.Smacznego(...)połówki jajek pokroić na drobne  kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sól i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe

w mojej kuchni
Truskawka z bobem-salatka z kujawskim smakiem 145

Sos do sałatki: w niedużej misce mieszamy    1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy  zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin(...)Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór zębom. Aby uzyskać makaron pożądanej twardości należy przede wszystkim przestrzegać zasady

w mojej kuchni
Sałatka z brokułem 403

Sos                                                                =      150 g jogurtu naturalnego                =   1 ząbek czosnku(...)papryka i szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,przed jedzeniem.Smacznego !!! nadaje sie na wypad w plener ,na grilla  pomysł własny

w mojej kuchni
Miechunka 208

pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie z jedną łyżką octu).  Warzywa pokrójcie tak jak lubicie. Miechunki przekrójcie na pół (dałam 6 owoców miechunki na porcję sałatki dla 2 osób). Sałatkę posólcie(...)popieprzcie. Zalejcie sosem i wymieszajcie. Smacznego

w mojej kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 196

400g kurzych wątróbek ,400g pieczarek ,cebula ,3 papryki ,4 łyżki oleju ,2 łyżki sosu sojowego, pieprz sól(...)dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai

w mojej kuchni
Matias z rodzynkami== Matias con uvetta 175

szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz  nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias

w mojej kuchni
Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta 145

kropel sosu Tabasco       2-3 łyżki posiekanej  natki pietruszki(...)wolnym ogniu, aż cebula zmięknie (około 6 minut). Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.Połączyć  wszystkie składniki tj.wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek  Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym

w mojej kuchni
Kurczak w pomarańczach z miętą 192

lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut(...)minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 157

Jakoś pusto i cicho się w domu zrobiło... Niech Wam kudłate myśli nie chodzą po głowie! Na początek kolacja, jakoś tak bez weny... Chutney, czyli spolszczony czatnej jest gęstym sosem, u mnie dziś przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo(...)groszku,  kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy

BaRepas
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 194

drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące(...)Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut

Pyry na Gaz
Szaszłyki drobiowo-warzywne 199

kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu

Humanistka w kuchni
Sałatka z colą 337

świeżej  (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w półplastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sos z coli.  sos z coli: ½ szklanki coli 4 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Składniki mieszamy i wylewamy na sałatkę

Humanistka w kuchni
Kolorowa sałatka z fasolą 231

tniemy na około 2 cm fragmenty. Kroimy: pomidory w większą kostkę, a rzodkiewkę w talarki. Kroimy szczypiorek. Gdy fasolka będzie zimna, łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól   Wszystko mieszamy i odstawiam do pół

Humanistka w kuchni
Watróbka z indyka inaczej 266

Moja wątróbka moczona jest w sosie  keczupowo- musztardowym. Palce lizać. @ Ivi Składniki; 5 wątróbek, 1 cebulka, mleko, Sos; 3 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, Sałatka; 1 główka mini sałaty lodowej, 3 mini papryczki, ogórek, dresing Wykonanie; Wątróbkę moczymy 10 minut w mleku. Siekamy cebulę. Podsmażamy. Mieszamy keczup z musztardą i łączymy z wątróbką. Wrzucamy na patelnię. Smażymy. Przyprawiamy

LEjDIS
Kopytka z sosem pieczarkowym 2347

Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę(...)szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy

kgwjanczewo
Luty - kuchnia francuska 173

pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele  kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych(...)Przez długi czas stolica była kolebkę kuchni wysokiej (haute cuisine), bardzo wyrafinowej, restauracyjnej, ale od dłuższego czasu to nouvelle cuisine wiedzie prym - kuchnia lżejsza, w której ograniczono ciężkie zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne

W kuchni wieczorem
Zupa cebulowa na maśle z grzankami 357

średnich cebul , 3 łyżki masła , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka suszonego tymianku , pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 i 1/2 litra wody , sos sojowy , ostra papryka . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło stopić w garnku, dodać cebulę i liście laurowe, zeszklić. Dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać tymianek i wlać(...)wino, zagotować. Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli. Podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem. ...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki :) może być nawet świeża ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 283

surowych i obranych 200g serka ricotta 35g tartego parmezanu świeża kolendra  1/3 papryczki chilli lub papryka chili w proszku 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka masła 500ml napoju migdałowego Alpro sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Wykonanie:  Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto(...)pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro. Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem

kolorowotorcikowo
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 195

śnieżne szczyty... w oddali :) selfie w pokojowym lustrze :) warsztatowe sodowe bułeczki czyli Proziaki i placuszki z kapustą czyli Fuczki Córci proziaki smakowały bardzo, Małżonowi też do fuczków pasował idealnie sos śmietanowy ze świeżymi ziołami... do proziaków sos również pasował

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 363

porcje. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób (2 duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego  2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy

My Culinary Art
Najlepsza szynka drobiowa 417

świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon - 2 łyżki musztardy ziarnistej - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2 łyżki oliwy z pestek winogron - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka octu winnego (cherry) - 1 łyżka oregano - 1 łyżeczka ziaren kolendry - 1 łyżeczka płatków chilli Dodatkowo: - 3 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżki oleju do formy - siatka masarska(...)Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną

mojewypiekiinietylko
Quesadilla z kurczakiem i serem 49723

złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami, np czosnkowym: zobacz przepis na sos czosnkowy .   The post Quesadilla z kurczakiem i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 167

szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą i pieprzem(...)łososia na chwilę na deskę żeby odpoczął (1-2 min). Roszponkę rozkładamy na talerzach, pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim sałatkę dopiero przed samym podaniem! Wykładamy na talerz z sałatką,  risotto i łososia. Dekorujemy  cząstkami cytryny i gotowe! Gorąco polecam

Wspólne smaki
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i grejpfrutem. 171

sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść do  przygotowania naszej sałatki: Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki(...)pestek) i wrzucamy ją do miseczki do której następnie wlewamy sos sojowy, miód i olej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojoną w nieco większe kawałki pierś z kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę. Następnie myjemy sałatę - my wybraliśmy roszponkę, i rozkładamy na talerzach. Grejpfruta obieramy ze skórki i filetujemy - wycinamy miąższ bez tych białych skórek. Jeśli chodzi o mandarynkę

Wspólne smaki
Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 190

przerwie. Dziś chcielibyśmy zaprezentować Państwu prosty, tani i szybki przepis na pyszny obiad dla dwojga. Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą : Dorsz : 2 filety z dorsza jajko łyżka sosu sojowego  pieprz cytrynowy  sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu  1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula(...)który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru

Wspólne smaki
Jajka po Benedyktyńsku z Muffinami angielskimi. 203

łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju      2.  Jajka w koszulce  4 jaja ocet woda szczypiorek      3. Boczek        4. Sos holenderski   <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie(...)bulgotać lekko a nie wrzeć. Czas gotowania to 3 minuty. Boczek podsmażamy na suchej patelni następnie suszymy na papierze ręcznikowym i wszystko wykładamy na talerz. Wyłożone danie polewamy sosem holenderskim i... ...Życzymy Smacznego

Wspólne smaki
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym 267

Składniki:800 g ziemniaków250 g mięsa mielonego wołowego1 cebula dużanatka pietruszki - ilość wg uznaniasól, pieprz, olej do smażeniana sos:2 łyżki serka ricotta3 łyżki majonezu, polecam Pomorski2 ząbki czosnkusól, bazylia do smakuWykonanie:Cebulę pokroić w grubszą kostkę.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto.Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić.Na olej wrzucić mielone mięso wołowe(...)pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm.Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać siekaną natką pietruszki.Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym:Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiemDoprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego

kolorowotorcikowo
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 230

marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 100 minut, aż warzywa

GRUBY WAŁEK
Marynaty i przyprawy do steków 212

odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki

naRuszcie
Miętowe pesto 203

pesto regulujemy właśnie dodatkiem oliwy – im więcej – tym będzie rzadsze, więc dopasujmy jej ilość do własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje

mojewypiekiinietylko
Pico de gallo ostra czerwona salsa 155

trudność: łatwe rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty składniki i przygotowanie: Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. Ilość: 2 ½ szklanki Składniki

w mojej kuchni
SOS PIECZARKOWY 183

podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.   Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość

w mojej kuchni
Sos koperkowo czosnkowy 174

Przepis na Sos Koperkowo-Czosnkowy . Zapraszam do wypróbowania . Polecam CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Dip koperkowy 210

Alternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku  Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można

Pudełko rozmaitości
Sos winegret 355

oliwek 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wlewamy/ wkładamy do szklanki lub słoiczka i energicznie mieszamy. Sos można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca, więc warto od razy zrobić kilka porcji

Humanistka w kuchni
Domowy ketchup 163

ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy  w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić na dwie części. Następnie wlewamy sos do jak najszerszego garnka, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy.  Potem na małym ogniu gotujemy około 2 h, Wyciągamy ziele i liść laurowy. Gorący wlewamy do słoiczków i zagotowujemy

Humanistka w kuchni
Sos czosnkowy 178

Sos czosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek, do mięs, albo jako dip. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
sos chili 165

Sos warty wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Guacamole 175

Guacamole, inaczej pasta z awokado, podstawa wielu przekąsek, jako dipu, można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Pańskie tosty 1058

Gorące mleko mieszamy z chłodnym mlekiem z zasmażką. Gotujemy, cały czas mieszając na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.  Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.  Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki.  Składamy na pół.  Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy na patelni, z każdej strony po kilka minut

Lawendowe Niebo
869. Sernikowy krem jaglany. 189

sernikowy" krem jaglany*  z sosem owocowym (wiśnie, truskawki, maliny, borówki) Ferie kończę kolejną imprezę. Tym razem ze znajomymi D ^^ A teraz zmykam piec kolejną porcję muffin

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania