z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:83/231)

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 166

drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka  3 czubate łyżki cukru  1 jajko  1 żółtko  szczypta soli(...)masła roztopionego  12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę: 50 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo: ok. 400 g rabarbaru 3 łyżki cukru wykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce

babka w formie
Ciasto z rabarbarem 165

Ciasto czy placek? :) Ciasto ucierane, ale potocznie placek z rabarbarem?  Niezależnie od nazwy to bardzo smaczny, lekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z  tego przepisu na placek ze śliwkami  albo wykonać bardziej "maślaną" wersję wykorzystując inspirację od  patisonwkuchni.pl . Pyszności :) Wymiar ciasta: około 30x30cm 150 gram masła 3 jajka(...)szklanki cukru cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku wanilinowego 4 łyżki mleka rabarbar Rabarbar umyć, odkroić 1 cm końcówki i obrać. Pokroić w drobne plasterki lub kostkę.  Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka oddzielić od białek, białka wbić do osobnej misy, i pojedynczo dodawać do masła, ciągle ucierając. Piekarnik rozgrzać do 190C. Mąkę wymieszać

Czerwony Gupik
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką ("szklankowe") 164

Piękny rabarbar wciąż na topie. Co mnie bardzo cieszy. Zatem kolejna wersja mojej ulubionej drożdżówki, która praktycznie robi się sama. Pięknie rośnie i pachnie. Przepis na kwadratową blaszkę (ciasto będzie wysokie), który równie dobrze sprawdzi się na prostokątnej formie.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pół kostki dużych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka pół kostki margaryny(...)kandyzowana skórka pomarańczowa aromat pomarańczowy 3-4 łodygi rabarbaru + cukier Kruszonka: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki, które szczodrze zasypuję cukrem, aby puściły sok. Z podanych składników przygotować ciasto. Ja wsypuję mąkę do miski, wbijam jajka, wsypuję cukier. Margarynę rozpuszczam w mikrofali i do niej następnie dodaję

Karczma Honorietty
Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi 140

Crumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno podniebienie. Prosto, szybko i smacznie Składniki: 3 łodygi rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżka miodu Kruszonka: 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 i 1/3 szklanki płatków „Lubella” corn(...)flakes kakao i miód 70 g masła 2 pełne łyżki miodu Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (1 cm). Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół. Dodać mąkę ziemniaczaną i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Kruszonka: Masło roztopić i ostudzić. Do miseczki wsypać mąkę, dodać miód i masło. Wszystko dokładnie połączyć, rozcierając palcami. Dodać lekko rozkruszone w dłoni płatki kukurydziane

Oryginalny smak
Racuchy z rabarbarem 150

Racuchy z rabarbarem to nasz must eat o tej porze roku.  Kalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej! Składniki (na ok 20 sztuk(...)szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka spirytusu  3-4 łodygi rabarbaru cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać

Obiad gotowy
Najważniejsza suknia w życiu kobiety i najprostsze ciasto z truskawkami. Galette 140

będzie idealna. Bajecznie prosta, szybka i zaskakująco pyszna. Ciasto pozostaje kruche, owoce są słodkie i miękkie, a całość oprószona cukrem pudrem wygląda nader zachęcająco. Brak większej ilości truskawek uzupełniłam rabarbarem - prosto z ogródka! Truskawkowe smakołyki na kruchym cieście znajdziecie też u Ani i Mirabelki . Galette z truskawkami i rabarbarem Składniki: (na niewielką tartę) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej(...)cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 225 g truskawek 140 g oczyszczonego rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się kleić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki na maślance z rabarbarem i kruszonką 116

Puszyste muffinki na maślance z kwaskowym rabarbarem i  chrupiącą kruszonką. Małe słodkie co nieco do herbatki ale nie tylko. Muffinki można zabrać także do szkoły lub pracy czy na piknik. składniki: 1 szklanka maślanki 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oraz(...)młodego rabarbaru kruszonka (75 g mąki, 50 g cukru,50 g zimnego masła) Składniki na muffinki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli maślankę, olej i jajka. Zawartość obu misek dokładnie połączyć. Masę przełożyć do foremek na muffinki

Monia miesza i gotuje
Kruche z budyniem i rabarbarem 116

Sezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem.  Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy zasypać go cukrem, by puścił soki. Z podanych

Karczma Honorietty
Ekspresowe Ciasto Kefirowe Z Rabarbarem 148

pszennej 1/3 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru 3 jajka kilka kropel esencji waniliowej 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru cukier puder 1. Rabarbar obieramy, kroimy na  2 cm kawałki, obsypujemy łyżka cukru i wykładamy na sito aby mógł odsączyć się z nadmiaru soku. 2. Wszystkie(...)składniki oprócz rabarbaru, umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierzch wykładamy rabarbar. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 124

Kayah, Po co Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :) Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać cukrem pudrem:) Mi z podanej porcji wyszło 7 sztuk :) Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą

My simple kitchen
Placek drożdżowy z rabarbarem 158

zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się  z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna  się tuż(...)szklanka mleka 100 g masła, roztopionego 3 żółtka + 1 białko Kruszonka: 50 g masła 75 g mąki 25 g płatków jaglanych 50 g cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 157

wypita z przyjemnością a nie po to, by się obudzić. Słoneczna pogodo - trwaj. Nie szaleję ostatnio ze słodkimi wypiekami. Nie ma komu ich jeść ;) Jednak jedno małe ciasto z rabarbarem, na który sezon szybko minie, musiało się pojawić na blogu. Padło tym razem na znane pewnie nie jednemu ciasto z budyniową pianką. Ja na ten przepis natknęłam się odwiedzając(...)pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 400 - 500 g rabarbaru cukier puder Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (60% i 40%), każdą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część

My simple kitchen
Muffiny jogurtowe z rabarbarem 178

potrzebujecie nawet miksera! W większości przypadków trzeba się naprawdę postarać, żeby coś nie wyszło. Dzisiaj otworzyłam swój zeszyt sprzed kilku ładnych lat – te pyszne, puchate i mięciutkie muffinki z rabarbarem robi się w 20 minut. Zaraz po rozwodzie przeprowadziłam się do kawalerki która była świeżo po remoncie – ale nie miała kuchni. Do dyspozycji był blat okrągłego, drewnianego stołu, jeden elektryczny(...)miski – większą na składniki suche i do mieszania wszystkiego razem, mniejszą na składniki mokre. Papilotki wkładamy do metalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Rabarbar myjemy, nie obieramy. Drobno kroimy łodygi – najpierw wzdłuż na pół, potem w kostkę. Kawałki powinny być mniej więcej wielkości drażetki gumy do żucia i dwa razy od niej grubsze

Karo in the Kitchen
Francuski placek z migdałami i rabarbarem 115

Nacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki;  35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie  SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar(...)myjemy, obieramy, kroimy na kostkę i mieszamy z cukrem i kardamonem. Przekładamy na starte migdały.Płatki migdałowe wkładamy na roztopione masło, mieszamy i przekładamy na rabarbar. Pieczemy 20-25 minut. Po kuchni rozchodzi się boski zapach kardamonu

Anioły w kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 153

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)śmietanki 36 %, Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto;   Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach

Anioły w kuchni