rabarbarowym napoju z wanilią zostało mi trochę rabarbaru, zrobiłam więc inną wersję tego orzeźwiającego płynu, tym razem w intensywniejszym i głębokim kolorze (można się w nim zakochać, prawda?)- z dodatkiem truskawek oraz egzotycznej limonki i wodą gazowaną. Obydwie propozycje, mimo, że różne w smaku, to tak samo dobre i ogólnie miałabym dylemat, która smaczniejsza, zatem więc moja rada ... ... zróbcie(...)wersje za jednym razem, a co tam! :) Napój idealny na pogodę, choć swoim kolorem i smakiem napewno poprawi humor i w chłodniejsze czy pochmurne dni! :) 1,5 litra: * rabarbar- 250 g * truskawki- 250 g (póki co mrożone, świeże- w sezonie) * woda- 500 ml * woda gazowana- 1 l (najlepiej dobrze schłodzona)* * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * wanilia- 1/2 laski * limonka
Kraina Miodem PłynącaKiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne(...)waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy +cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 żółtko Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem
WYSPA SZCZĘSLIWASezon na rabarbar mamy rozpoczęty. Dzisiaj bardzo szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem. Wystarczy kilka łodyg rabarbaru, trochę mąki , cukru i jajek. Ciasto rozpływa się w ustach. Polecam. SKŁADNIKI 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 6 łyżek jogurtu naturalnego ( gęsty) 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70-80 dag. rabarbaru(...)dodajemy jajka, jogurt, olej -wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Rabarbar płuczemy obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wykładamy na ciasto, wciskamy. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 50 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie EwyCoraz cieplejsze dni Nas rozpieszczają, a z tym wiąże się również zwiększone pragnienie na chłodne napoje :) Lemoniada z rabarbaru w słoneczne dni kapitalnie zdaje egzamin- jest subtelnie kwaśna i bardzo orzeźwiająca, a dodatek wanilii i mięty ciekawie aromatyzuje całość. Polecam odstawić płyn na minimum 3 godziny, gdyż w tym czasie smaki fajnie się przegryzą i lemoniada zyska na aromacie(...)jeżeli zależy Wam na uzyskaniu 100% esencji z rabarbaru, to podczas przelewania przez sito dociśnijcie go, wtedy jednak musicie się liczyć, że w lemoniadzie będzie trochę 'fusów' (które i tak opadną na dno), ale za to smak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysta lemoniada bez dociskania :) * rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część) * woda- 1,5 litra * cukier trzcinowy
Kraina Miodem PłynącaSiemanko! Dzisiaj na słodko w sumie pół-słodko, bo z rabarbarem, mogę śmiało powiedzieć, że jest to smak, który pamiętam bardzo wyraźnie i zawsze będzie mi się kojarzyć z ogródkiem moich dziadków i łodygami rabarbaru maczanymi w kubeczku z cukrem. Zapraszam wszystkich na przepyszne ciasto pachnące wiosną! Do zrobienia ciasta potrzeba nam: 300g mąki pszennej +1 łyżka 200g zimnego masła(...)100g cukru + 8 łyżek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg rabarbaru 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% świeże borówki i maliny do dekoracji Rabarbar musimy umyć i oczyścić, przy okazji obrać go z wierzchniej warstwy tzw. skórki. Czysty i obrany kroimy w grube kawałki około 1cm grubości. Na 10 min przed dodaniem do ciasta zasypujemy go 2 łyżkami
Kuba GotujeMimo, że kompot najczęściej kojarzy się ze szkolną stołówką, nie myślcie, że nie można zrobić w domu takiego, który wszystkim zawróci w głowie. Taki właśnie jest nasz KOMPOT Z RABARBARU, który w połączeniu z wodą gazowaną i plastrami pomarańczy staje się naprawdę wykwintnym napojem. Artykuł KOMPOT Z RABARBARU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam go razem z truskawkami. Truskawki nadały słodszego smaku i poprawiły kolor musu. Wyszedł mi naprawdę pyszny serniczek, który nie tylko świetnie smakował ale także pięknie prezentował się w przekroju. składniki: masa serowa(...)mielonego sera może być z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić
Monia miesza i gotujeCudownie rozpływające się w ustach ciasto, które idealnie pasuje na popołudnie przy kawie. Kwaśne akcenty rabarbaru fantastycznie łączą się ze słodyczą ciasta. Wyjątkowo wilgotne a zarazem bardzo kruche. Przepis ze starej notatki znalezionej w zeszycie- dziś jego premiera :) Zapraszam! Kruche z rabarbarem Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu(...)naturalnego około 0,5 kg rabarbaru kilka łyżek cukru ok 4 Przygotowanie: Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki. Rabarbar oczyścić, pokroić na drobne plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
Tagebuch po polskuPiękny rabarbar wyrósł w moim warzywniaczki więc trzeba z niego korzystać. Przygotowałam z jego udziałem pyszne kruche ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń. składniki: kruche ciasto 250 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek kisielowa pianka 5 białek 1 szklanka(...)drobnego cukru 1 duży kisiel w proszku, dałam malinowy (na 3/4 l wody) 0,5 szklanki oleju oraz ok 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jadna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/2 ciasta
Monia miesza i gotujeutęsknieniem zawsze czekam na początek sezonu owocowo-warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę(...)średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Z podanej ilości mleka
Fabryka pomysłówCiasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To właśnie ta ostatnia nadaje charakteru wypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode(...)białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop do nitki i ubijać białka na sztywno. Co do syropu
Wrzosowa PolanaPowoli rozpoczyna się sezon rabarbarowy. Rabarbar możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych ciast i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne krucho- drożdżowe ciasto z rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka(...)masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, Dodatkowo: 300g rabarbaru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z rumem ORZECH , 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę
Tradycyjna kuchnia KasiMamy sezon na rabarbar więc postanowiła zrobić kilka słoiczków domowego dżemu z nutką imbiru i cynamonu.Taki dżem nadaje się na kanapki a także do ciast i deserów. Często domowe dżemy używam do ciast z masami, super się sprawdzają. Przygotowanie dżemu nie zabiera dużo czasu :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 563 g rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru(...)łyżeczka startego świeżego imbiru 50 ml soku z limonki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki przegotowanej wody ewentualnie 30 g dżemixu Wykonanie : Rabarbar obieramy z nitek i myjemy, kroimy na małe kawałki, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka najlepiej teflonowego przekładamy rabarbar, dodajemy imbir, cynamon, cukier, cukier waniliowy, sok z limonki i wodę.Dusimy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chiliCzekałam na rabarbar tyle czasu, że teraz kiedy tylko coś chcę upiec od razu sięgam po to warzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli(...)łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Płatki mieszamy z maka , imbirem, solą i łączymy z rozpuszczonym masłem z cukrem. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy. Pieczemy ok 30 minut by się ładnie zrumieniło. Wyjmujemy z pieca. W czasie gdy ciasto się
Dzieje kuchennej WiewióryJuż pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szkl cukru 4 żółtka 2/3 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 130 g masła sól szczypta(...)rabarbaru 1 łyżka cukru z wanilią 1-2 łyżki cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie
Ala piecze i gotuje