Rabarbar już od jakiegoś czasu gości u mnie w kuchni. Możecie go już dostać na każdym ryneczku. Maj uwielbiam z kilku powodów między innymi za to, że mogę znów rozkoszować się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków! Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką! Ktoś chętny? ;-) Zapraszam! Drożdżowe cisto to chyba(...)mniej niż 15- 20 minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość. KRUSZONKA: - 100 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Zagnieść na kruszonkę. Rabarbar Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca! Pieczemy na złoty kolor około
SMYKWKUCHNIJeśli chcecie spróbować coś fantastycznego zachęcam do zrobienia tego syropu! Jest fenomenalny! Połączenie rabarbaru z wodą różaną jest idealne! Przepis od niezastąpionej Heidi Swanson , z moimi zmianami. Składniki: 500 g rabarbaru, 400 g cukru, 475 ml wody, sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, 4 cm kawałek imbiru, 2 szczypty rozmarynu, 2-3 łyżeczki wody różanej Rabarbar(...)czasu wlewamy do garnuszka wodę, wstawiając na średni ogień. Dodałam imbir i rozmaryn. Mieszamy do czasu, aż rozpuści się cały cukier. Następnie gotujemy dalej przez ok. 20 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Na tym etapie należy przygotować miskę z durszlakiem wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko, a odsączony płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonki
Plate of JoyMasa: 350 g mascarpone, 220 g śmietany kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru, 1/3 szklanki cukru, 1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa, 1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty. Możemy(...)zwilżyć przy pomocy herbaty, rumu czy soku. Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końce. Pokroić na pół centymetrowe kawałki, które następnie wrzucamy do garnuszka. Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny
Plate of Joyznowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki 8 g cukru wanilinowego szczypta(...)soli 1 łyżka oliwy 1 małe jajko w temp. pokojowej Składniki na masę: 4 długie łodygi rabarbaru 50 ml wody 2 czubate łyżki brązowego cukru 4 łyżki amarantusa ekspandowanego Dodatkowo: cukier puder do posypania 1 łyżka oliwy do wysmarowania miski CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wsypujemy cukier i mąkę, kruszymy świeże
My Culinary ArtCiasto maślankowe z owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów owoców. Ja wybrałam truskawki i rabarbar, pierwsze owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest(...)szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) kruszonka 55g mąki pszennej 35g masła 35g cukru pudru Wykonanie: - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki
Smakołyki BerenikiFale Dunaju w oryginale piecze się z jabłkami ale czemu nie eksperymentować ? Zaproszono mnie na wydarzenie "Ciasto na niedzielę" [ klik ] i ponieważ kocham rabarbar to postanowiłam zrobić właśnie Fale Dunaju z rabarbarem. Ciasto wyszło rewelacyjnie, polecam każdemu, słodycz kremu budyniowego i kwaskowatość rabarbaru, pyszota. Zachęcam do pieczenia i korzystania z rabarbaru wszak sezon jest teraz na niego(...)potem zatęsknimy, zatem. Fale Dunaju z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo proste, ekspresowe i jakie pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Uwielbiam tego typu ciasta. Są genialne a ich niebywale wielką zaletą jest to, że na drugi, trzeci dzień są ciągle świeże i smakują tak samo dobrze. O ile zostanie, bo z pewnością Wam posmakuje i rozejdzie się bardzo szybko. W smaku jest delikatne, mokre, maślane, nie za słodkie(...)zaliczane są do jednych z najprostszych ciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek 300 g rabarbaru 175 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 175 g cukru kryształu + 1 łyżka 3 jajka 275 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego Truskawki
Made By Mom And Sontemperaturze pokojowej 2 jajka w temperaturze pokojowej 2,5 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków curd rabarbarowy (opcjonalnie, przepis poniżej) Składniki na curd rabarbarowy: 270 g rabarbaru 30 g zwykłego cukru 40 ml wody 10 g cukru wanilinowego 30 g cukru drobnego 3 żółtka szczypta soli 1/2 łyżki masła Składniki na dekorację: 2 długie łodygi rabarbaru(...)masła 1 szklanka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Jeżeli postanowicie zrobić sernik bez rabarbarowego curdu w środku, pomińcie ten krok :) Rabarbar na curd wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy
My Culinary Artzdrowy i orzeźwiający :) Koktajl rabarbarowo-bananowy to świetny pomysł na drugie śniadanie czy przekąskę w biegu. Doda energii i zaspokoi głodek. Ma niestety jeden minus... Otóż najlepiej przygotować rabarbar wieczorem aby był gotowy na rano (lub rano, żeby był gotowy na późniejszą część dnia ;) Rabarbar gotujemy kilkanaście minut i dobrze aby też przestygł, dlatego czas robienia tego koktajlu(...)Przecież ma być zdrowy, wolny od dosładzaczy! dlatego nie polecam, ale jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo). Składniki (na 1 porcję) : 4-5 łodyżek rabarbaru 1 banan 0,5 szklanki wody Rabarbar myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy do uzyskania niemalże jednolitej papki. Odstawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy i razem z rabarbarem blendujemy. Dolewamy wody i dokładnie
JedzeniomaniaSkoro majówka to i botwinka z rabarbarem w sklepie :). Nigdy nie myślałem łączyć tych dwóch składników ale dziś pomyślałem że zaryzykuję. Absolutnie spontanicznie również nawinęła się świeża mięta i generalnie zupa jest bardzo interesująca. Oczywiście rabarbar i mięta są tylko dodatkami więc gdzieś ich aromat się przebija pośród niezapomnianej botwinki. Jeśli chodzi o zdrowie to co ciekawe rabarbar należy(...)botwinki (ok.5 buraczków z liśćmi) 1 burak 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny 3,5 łyżki śmietany do zupy 18%tł 2 łyżki masła 8 listków świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier, pieprz - do smaku Przygotowanie: 1/ Dokładnie myjemy botwinkę, szatkujemy na mniejsze kawałki, a same bulwy wraz z 1 większą obranego buraka tniemy w słupki. Przesmażamy w garnku
Kuchnia PROzdrowotnanaszych talerzach. Weganizm zaś, jako sposób żywienia oparty na roślinach, w szczególności pozwala nam to celebrować. Niewątpliwie jednymi z silnie powiązanych z sezonowością warzyw są wściekle różowe łodygi rabarbaru, kojarzone przez większość z nas ze smakiem dzieciństwa (tak, tak ten kompot!). Ich orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdza się w słodkich deserach. Dziś kawałki rabarbaru w godnym towarzystwie jabłek postanowiłam posypać(...)smakują się ze słodkimi grudkami kruszonki. Uważam, że dodatek słodkiej, roślinnej śmietanki (w celu dopełnienia całości najlepiej migdałowej) to obowiązek, a nie kwestia widzimisię! Składniki: 6-7 łodyg rabarbaru (ok. 650 g) 2 jabłka (ok. 300 g) 2 łyżki ekstraktu waniliowego ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mielonych migdałów Na kruszonkę: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Roślinna - blog wegańskinocach, które powstrzymują ślimaki od inwazji na nasze kiełki, w ogrodzie zapanowała prawdziwa wiosna. A ponieważ nie mam dziś zdjęć, którymi mogłabym się podzielić, podzielę się muffinami- z pierwszym rabarbarem w sezonie i z aromatyczną imbirową posypką. W sam raz na rozgrzanie podczas ostatnich porannych przymrozków. Nie chcę zapeszać, ale dochodzę do wniosku, że ta wiosna jest najlepsza ze wszystkich(...)więc pierwsze koszenie zbliża się wielkimi krokami:) A dziś przepis Jamiego Olivera - znów w ramach wyzwania, tym razem z jego strony pełnej smacznych inspiracji. Świetne połączenie świeżego imbiru i rabarbaru. Warte przetestowania w krótkim sezonie rabarbarowym- polecam! RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka 1/2 cytryny 350g
les mirabellesJednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystywana rabarbaru, jest zrobienie z niego kompotu. W zależności od ilości dodanego cukru może on być słodki lub kwaśny i orzeźwiający. Ja zdecydowanie wolę ten drugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem. Składniki: 500 g rabarbaru 1,5 l wody 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu(...)plasterki cytryny Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowany rabarbar przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż rabarbar będzie miękki około 30 minut. Dodać cynamon i cukier, gotować przez 2 - 5 minut. Ostudzić i wrzucić do niego plastry cytryny
Mama GotujePyszny, aromatyczny dżem z rabarbaru - wbrew pozoru nie jest kwaśny. Przygotowanie powyższego dżemu zajmie Wam mniej niż 30 minut - już z obraniem, pokrojeniem i ugotowaniem. Przepis dodaje do akcji Rabarbalove . Składniki na 2 małe słoiczki: 8 łodyg rabarbaru (około 400 g) 1 szklanka cukru trzcinowego bądź zwykłego 5 łyżek wody 1 łyżeczka cukru waniliowego Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić(...)Pocięty rabarbar zasypać cukrem. Do garnka z grubym dnem dodać rabarbar z cukrem, a także dodać 5 łyżek wody. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Samo gotowanie zajmie nam mniej niż 10 minut. Przygotowany gorący dżem przełożyć do słoiczków, które należy od razu zakręcić. Najlepiej postawić do góry dnem i w takiej pozycji pozostawić do ostygnięcia
UgotowaćPrzepisy z rabarbarem nadal w natarciu. Oprócz tego pojawi się na pewno jeszcze jeden - na pyszny kompot z rabarbaru i truskawek. Ale o tym kiedy indziej ;) Lubię kwaśne smaki, gdy jest gorąco. Rabarbar moim zdaniem idealnie się nadaje na ciepłe, wiosenne dni. Dla mnie widok długich łodyg na straganach na przydomowym bazarku oznacza wiosnę i wywołuje uśmiech :) Składniki (na blachę(...)cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki pszennej 100 ml jogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym) ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawek Rabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na biały kogel-mogel
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!