z orzechami - 5000 przepisów (strona:242/334)

A takie tam ciasteczka 138

piekarnika i czekałam na wynik, po kilku ciasteczkach stwierdziłam, że są warte umieszczenia na blogu! Polecam takie eksperymenty! :DSkładniki:garść sezamugarść ziaren słonecznika1/2 szkl. brązowego cukrugarść rodzynekgarść mieszanki orzechów i suszonych owoców1 szkl. płatków owsianych1 szkl. muesli 1/2 szkl. mąki 3/4 kostki masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  roztrzepane jajko Wszystkie składniki dobrze wymieszałam, formowałam

NA MOIM TALERZU
Makowiec japoński 357

cmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszkiBułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:CukierBakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną

Emcia Pichci
Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki 204

niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1...Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki

Nie Bo Piekło
Pestiños 150

mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć

Food Square
Sernik krakowski 367

szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej150 g rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie lub rumie50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatuszczypta soli100 g włoskich orzechów (opcjonalnie)Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę

Food Square
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 167

mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.* Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę

Food Square
Egzotyczna sałatka owocowa 247

odkroić skórkę dookoła. (Można również przekroić ją na pół i wybrać miąższ łyżeczką, formując kulki). Ananasa obrać i odkroić twardy środek. Kokosa przepołowić, usunąć skorupę i wykroić jadalną część orzecha. Wszystkie owoce pokroić w kostkę lub według własnego uznania. Miechunki powyciągać z osłonek i poprzekrawać na połówki. Karambolę (ze skórą) pokroić wzdłuż na gwiazdki. Wszystkie owoce wymieszać i polać sokiem

Food Square
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 174

wrzątku z odrobiną soli i ugotować do miękkości.Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku

Food Square
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 540

może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być

Food Square
Makowiec bez ciasta 599

   Zupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka

Maminek kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 175

Soczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 296

łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki octu białego4 łyżki oleju arachidowego1/2 łyżeczki sosu piri piri45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonychsól2 szczypty mielonego imbiru   Przygotowanie sosu hoisin:Orzechy wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego

Smakowity Blog Kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 139

piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!Składniki na 24 sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Praliny kokosowe w mlecznej czekoladzie 2133

garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe

Smakowity Blog Kulinarny