Składniki:Farsz:pęczek botwinki (liście i łodygi)1-2 ząbki czosnku100 g twarogu150 g sera typu feta2 łyżki posiekanego koperkugarść posiekanych pistacji lub orzechów włoskichłyżka masłasól, pieprzCiasto na pierogi:250 g mąki pszennej typ 5001 szklanka ciepłej wodyMasło koperkowe:1/2 kostki masłamały pęczek koperkuszczypta soliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy
Smakowity Blog KulinarnyKasztany jadalne są skarbem kulinarnym z bogatą historią. Ten szlachetny orzech pochodzi z Azji Mniejszej i ma za sobą długą historię, był znany już w epoce kamienia. W starożytnej Grecji jego powszechnie znana rola została zatracona i zaczął być stosowany jako naturalne lekarstwo na gorączkę i kaszel. Tak dzisiaj, jak kiedyś, Azja (w szczególności Chiny, Japonia i Korea Południowa) oraz
Smakowity Blog Kulinarnydobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu
Smakowity Blog Kulinarnyokres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku
Zainspirowana w kuchniDni są coraz chłodniejsze, a nasz organizm potrzebuje więcej energii, by utrzymać ciepło. Dlatego też tak ważne jest wartościowe śniadanie. Najlepiej, jeśli będzie ciepłe i
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracjioraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić
W poszukiwaniu inspiracjikwas kaprylowy, który ma oprócz tego właściwości przeciwgrzybicze. Olej kokosowy polecany jest przy chorobach przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa, Crohna), cukrzycy, alergiach (oczywiście nie używać w przypadku uczulenia na orzechy kokosowe) i obniżonej odporności. Można używać go też do pielęgnacji skóry.W temperaturze poniżej 25 stopni olej ten ma postać stałą, dlatego nazywany jest też masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany
głodny alergikmleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Aga w kuchniSkładniki na dwa spore makowce:Ciasto:75g świeżych drożdży6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej500ml mleka6 żółtek220g cukru + 2 łyżki200g masłaMasa makowa:500g maku200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)6 białek140g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 większe łyżki miodu100g masła1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto:1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie
Mała Cukierenkaszklanki gęstej kwaśnej śmietanyopakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą waniliąszczypta soli1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa:50 dag maku niebieskiegook 3/4 szklanki miodurodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa4 białka Polewa:tabliczka czekolady 4-5 łyżek mlekaskórka pomarańczy lub migdały w płatkach1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkanajniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Masę schłodzić przez 30-60 minut.Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia.Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie. Ach, jak się cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepogoda, czy może nieco stresująca ostatnio praca sprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka, pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością.I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami...Kakaowe biscotti
Pożeraczka, czyli raz adobrze