z orzechami - 5000 przepisów (strona:237/334)

Świąteczne pierniki 187

piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg).Pierniki studzimy i przekładamy do metalowych puszek, gdzie przeczekają do Świąt. Możemy je także ozdobić lukrem, polewą, kolorowymi pisakami, posypkami, orzechami

Zakręcony Widelec
"Michałki" - cukierki z orzeszkami 264

połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).Czekoladę dać do ciastek z orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść.Formować prostokątne cukiereczki.Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki.Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki, aby lepiej

Moje pyszne gotowanie
Piernikowa rolada z marcepanem 205

cukru * 2 żółtka * szczypta soli* 2 łyżeczki przyprawy do piernika*  200 g marcepanudo polania:* 70 g gorzkiej czekolady* 1 łyżka oleju roślinnego ( u mnie olej z orzechów laskowych Oleofarm )Wykonanie:Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia

kolorowotorcikowo
Piernik 174

użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce

Moje domowe kucharzenie
Keks z marcepanem 118

Zapraszam na keksa :) jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole .Zawiera on w sobie mnóstwo bakali , a ja nie była bym sobą gdybym

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastecza orkiszowe 144

trzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na  około 15 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczki glazurowane 264

piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być

Pasja Smaku
Ciastka owsiane z bakaliami 182

tortowa-pełnoziarnista-ryżowa)2 łyżki miodu1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)2 duże jajka1/4 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło

Szefowa kuchni
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 204

przez praskęłyżeczka przyprawy 5 smaków2  - 3 łyżeczki sosu sojowego przygotowanieW dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 174

gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek.Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt

Stare Gary
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 172

Dawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam tutaj. Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobionąskładnikimasa migdałowa1 szklanka (100g) zmielonych  migdałów (lub orzechów)1/2 szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie

Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 159

muszkatołową włożyć  do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać

Stare Gary
Dynia faszerowana z boczkiem 198

Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób.składniki1 niewielka piżmowa dynia 2 ząbki czosnku, drobno

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 206

trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie

Stare Gary