z orzechami - 5000 przepisów (strona:247/334)

Chłodnik z zielonego ogórka 157

smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania według Twoje fantazji. Zamiast oliwy można dodać łyżkę oleju lnianego a tuż przed podaniem posypać prażonymi orzechami włoskimi

pieprzny smaczek
Banany w cieście 161

ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym  do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Sałatka z czerwonych buraczków 220

wszystko zjadałam sama :-) Składniki :3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli 2 serki pleśniowe typu camembert3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardyłyżeczka miodu łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki kroimy

pieprzny smaczek
Makowiec z bezą 374

Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić

Z miłości do słodkości
KLUSKI ŚLĄSKIE 228

przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki.Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty od wypłynięcia

Smaczne Zdrowe
627. Boskie naleśniki. 127

naleśniki z bananowym twarożkiem, polewą kajmakową i migdałami To było ge-nial-ne! *.*A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika

More food, love and dreams
792. Bananowy budyń & Ziarenkowo 152

skomponowała kilka świetnych kompozycji tak, abyście nie mogli o nich zapomnieć. A jakich?Słoneczne Pola(Prażone ziarna: słonecznik, sezam, siemię lniane) Cynamonowy Raj(Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki)Euforia(Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne)Piekło-Niebo(Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek

More food, love and dreams
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 292

ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę się rozlewa i lekko rośnie. Każdą kulkę rozpłaszczałam dłonią, w środku robiłam głębokie

Blondynka Gotuje
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 146

owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty

Mienta blog
CARPACCIO Z BURAKA 154

Podchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiłaSkładniki:3 srednie burakigarść rukoli2 łyżki orzechów włoskich1 łyzka oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznegosól,pieprzWykonanie:Buraki myjemy, gotujemy ok 40 minut . Po tym czasie obieramy, kroimy w plastry, układamy na talerzu wyścielonym rukolą. Oprószamy solą oraz pieprzem.Orzechy rozdrabniamy, posypujemy nimi buraki. Mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Zdrowy twarożek cynamonowy ^^ 139

olejem lnianym, otrębami, cynamonem i mandarynką ~Składniki:kostka twarogu (250g)łyżka miodu2 łyżeczki oleju lnianego20g dowolnych otrębów (u mnie owsiane)łyżeczka cynamonu+  mandarynka (można dodać suszone owoce lub orzechy)Twaróg rozgniatamy widelcem razem z miodem olejem otrębami i cynamonem tak, aby powstała w miarę jednolita masa. Jeśli chcemy, aby twarożek miał mniej zwartą konsystencję możemy dodać np. trochę jogurtu

Kuchenny Skrawek Nieba
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 198

krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo) w miodowym karmelu. Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne

Symfonia Smaków
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 194

Składniki: 500 g mięsa mielonego,2 suszone grzyby,1 cebula,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,buraczki ćwikłowe kulki Orzech,ryż kleisty,olej z pestek dyni Oleofarm.  Przygotowanie:  Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną

Aga w kuchni
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 209

bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany?Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek

Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 125

koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy, ale te najbardziej znane mają wzór przypominający kłos zboża. Fougasse były stosowane tradycyjnie do obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem

Grahamka, weka i kajzerka