z orzechami - 5000 przepisów (strona:109/334)

Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 214

serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników.Składniki:400 g sera białego5 łyżek śmietany100 orzechów laskowych120 g cukru5 łyżeczek cukru waniliowego4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej200 g herbatników80 g masłatabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mlekaSposób przygotowania:Herbatniki zgniatamy (można zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym(...)zarumienienia.Ser ucieramy do białości – najlepiej użyć mielonego. Dodajemy śmietanę, cukier i  cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z banananmi 192

jakąś specjalną okazję. Zróbcie już dziś!Składniki:130 g masła130 g cukru2 jajka2 banany1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia160 g mąki30 g kakaoKruszonka:60 g masła30 g orzechów laskowych - mielonych70 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania:Do miski wrzucamy masło i cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy kolejno jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Banany rozcieramy widelcem, dodajemy do masła razem z połączonymi suchymi składnikami.Przygotowujemy kruszonkę.Do miski wsypujemy zmielone orzechy, cukier i mąkę, dodajemy zimne masło i opuszkami palców tworzymy kruszonkę.Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Koktajl z witaminą B17 186

rękę bo jest to warte uwagi choćby ze względu na to że obecnie nie proponuje się nam nic skutecznego na chorobę nowotworową. Tak czy inaczej połączenie pestek moreli, aronii, orzecha włoskiego i mleka kokosowego na pewno Wam zasmakuje więc zapraszam do kuchni!Dla 1 osobyCzas przygotowania: kilka minutSkładniki:150 ml mleka kokosowegomała garść orzechów włoskichkilkanaście pestek moreli gorzkiejkilkanaście suszonych owoców

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe 128

łyżki kakao* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki soli* 200 g masła* 1/3 szklanki cukru* 1 jajko* olejek waniliowy* 50 g posiekanej czekolady deserowej* 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich* cukier puderSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści(...)Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować.Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm.Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiać do nagrzanego piekarnika

Mix smaku
Ciasto jabłkowo-orzechowe 156

składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier(...)jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać  do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle

Mix smaku
Czekoladowo-orzechowa "baba" 147

jajek* 220 g cukru* 150 g mąki pszennej* 50 g kakao* 55 g stopionego masła lub margarynymasa orzechowa * 200 ml mleka* 200 g cukru* 300 g orzechów włoskich* 2 łyżki masła lub margaryny* 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie)polewa* biała polewa czekoladowa* mleczna polewa czekoladowaSposób wykonaniaciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę(...)ciasto przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz.masa orzechowa Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć

Mix smaku
Pyszny i prosty Mulatek 134

szklanki mąki pszennej* 1 szklanka cukru* 4 jajka* 2 łyżeczki kakao* 2 łyżeczki cynamonu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanka posiekanych orzechów* 3 duże jabłka* 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli* 1/2 szklanki rodzynekSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać(...)ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego patyczka

Mix smaku
Makowiec dla zapracowanych 131

łyżki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową(...)rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski i wyłożyć na wierzch masy.Piec w temperaturze

Mix smaku
Świąteczny piernik po świętach 242

przyprawy do piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniazaprawa do piernika50 g gorzkie czekolady100 g powideł100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Białka ubijamy(...)części. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugim blatem piernika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią wierzch piernika. Na jeszcze świeżą czekoladę posypujemy resztę posiekanych bakalii (orzechy i migdały

Przysmaki Karolki
Ciasto Gargamel 434

łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka bakaliowa:4 jajka3/4 szklanki cukru25 dag mąki pszennej1 łyżeczka sody4 jabłka25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)Krem:2 budynie śmietankowe2

Kuchnia domowa Ani
Keks królewski 146

najmniej godzinę przed pieczeniem10 jajek (3 całe + 7 żółtek)1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody200 g skórek kandyzowanych z owoców150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy(...)się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28

Poezja smaku
Ciasteczkowe choinki 196

też szybko i sprawnie. I oto są :) ciasteczkowe choinki :) Składniki:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno dowolnych orzechów,4 łyżki kakao,szczypta soli.Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec 202

pszennej oraz garść do obsypywania60ml letniego mleka50g masła2 żółtka7g suchych drożdży (1 opakowanie)2 łyżki cukruSzczypta soliŁyżka spirytusuZiarenka z ½ laski waniliiMasa makowa:160g suchego maku60g brązowego cukru30g rodzynek15g posiekanych orzechów włoskich2 białkaŁyżka mioduŁyżeczka aromatu migdałowego1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżki masła1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczyLukier:1/3 szklanka cukru pudru1 lub 2 łyżki ciepłej wodyMąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Muffinki bananowo orzechowe 121

bananowo-orzechowe, dobre na ciepłe i zimne dni, do kawy i do herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:)Muffinki bananowo orzechoweSkładniki:3 banany150 g orzechów włoskich110 g mąki pszennej110 g mąki razowej100 g cukru zwykłego70 g cukru brązowego2 jajka100 g roztopionego masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej45 ml maślankiBanany zmiksować. Dodać cukry i jajka(...)wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka.Smacznego Post Muffinki bananowo orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bajaderki / ziemniaczki 257

ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy(...)muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy ,  następnie wszystko razem ugniatamy na masę.Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy w podprażonych wiórkach kokosowych.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie zajadamy ze smakiem!Pycha!Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania