Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i
Karo in the KitchenUpolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i
Karo in the KitchenShakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym
Karo in the KitchenJedna z najstarszych i najszybsza metoda gotowania? Chińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Szybkie, wydajne, energooszczędne i zdrowe. I dla wegetarian, i dla wegan, i
Karo in the KitchenRzadko gotuję piersi z kurczaka. Nie przepadam za białym mięsem i jak dla mnie jest jadalne dopiero, gdy mocno je zamarynuję albo oszukam jego smak mnóstwem
Karo in the KitchenMoje ulubione hiszpańskie danie. W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka
Karo in the KitchenGdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama
Karo in the KitchenMielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy
Karo in the KitchenNa pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej
Karo in the KitchenMiałam okrutną ochotę na fasolkę. Najlepiej taką, żeby się przy niej nie nastać i nie narobić. I miała to być fasolka z wykopem. Nie z bułką
Karo in the KitchenTalerz rozpusty. Te żeberka w coli są pełne przeciwieństw. Chrupiące i miękkie. Pikantne i słodkie. Po wyjęciu ich z marynaty macie aż trzy sposoby, w jakie
Karo in the KitchenW lodówce zostało tylko po kawałku kiełbasy. Czosnek i cebula zawsze są. Pod rękę nawinęło mi się kilka ziemniaków. Niedziela. Długi weekend. Sklepy pozamykane. „To co
Karo in the KitchenPoza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od
Karo in the KitchenIdealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu
Karo in the KitchenOmlet to szybka potrawa. Dobra i na śniadanie, i na lunch, i na obiad, i na kolację. Jajka są tak wszechstronne! Pełnia lata, w sklepach można
Karo in the Kitchen