z mascarpone - 5500 przepisów (strona:143/367)

SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 145

tabliczki białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej 0,5 szklanki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 duże jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej

Raj dla Podniebienia
Pavlova z granatem 212

Składniki: Beza – 4 białka – 200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – 25 ml syropu grenadyna – 25 ml rumu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień  wcześniej. Masę przygotowujemy  np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy  2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę  i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana z rumem. Gotowe : ) Artykuł Pavlova

I LOVE LIFE
KREM Z BATONIKAMI MILKY WAY DO TORTU 145

krem doskonale sprawdzi się w przygotowaniu tortów dla dzieci. Moja córka jest smakiem kremu zachwycona :) Składniki: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu(...)się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Taka ilość kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu rozkrojonego na 3 części o średnicy

Zrób to smacznie
Ciasto Lion - bez pieczenia 183

kajmakowej Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1 baton Lion do dekoracji Kakao do posypania po wierzchu Krem I: 200ml słodkiej 30% śmietany 4 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 4 batony lion Krem II: 400ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wkładamy do gorącej wody(...)papierem lub folią spożywczą formie, układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników. Smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą tych samych ciastek. Krem I: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Do ubitego kremu dodajemy posiekane batony lion i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą- tym razem ciemnych. Krem II: Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia

Kuchnia w czekoladzie
Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone 130

szkl mąki pszennej 125 g masła 1/2 szkl cukru  3 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej 1 czubata łyżeczka kakao ewent. 5-6 cukierków truflowych dodatkowo: 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru około 1/2 słoika dżemu rabarbarowego lub morelowego   np. domowego <--klik polewa: 20 g masła 5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka(...)stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka Złożenie 5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. 6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy blatem. Mascarpone miksujemy z cukrem i wykładamy na drugi blat, możemy jeszcze posmarować ostatni blat dżemem cienko i dopiero przykryć ciasto. Polewa 7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy

Gotowanie...to proste !
Tradycyjne oponki serowe 158

tylko: Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki

mojewypiekiinietylko
Ananasowo-kokosowe ciasto bez pieczenia 214

Składniki: Herbatniki ok 17 sztuk Biszkopty podłużne opakowanie 200 g Mascarpone 250 g Śmietanka 36 % 400 ml Ananasy krojone puszka Cukier puder 2 łyżki Żelatyna łyżka Woda 30 ml Wiórki kokosowe 50 g Przygotowanie: Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie przełożyć do rondelka i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia. Żelatyna(...)może się zagotować bo straci swoje właściwości. Następnie ostawić do przestudzenia. Ananasy przełożyć na sitko i odcedzić. Zachować sok z ananasów. Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstej masy. 1/3 masy odłożyć do osobnej miski. Do pozostałej większej części masy powoli wlewać płynna ale przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać

Kulinarne przygody
EXPRESOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA + FILMIK 148

przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 %  1 puszka - 400 g  kajmaku 250 g mascarpone  2 cukry wanilinowe po 16 g  30 g cukru 8 g żelatyny spożywczej ( 1 łyżka z czubkiem )  300 g herbatniki czekoladowe 150 g herbatniki jasne(...)wsypujemy cukry, wkładamy motylek i ubijamy 2-3 minuty obroty 4. W razie konieczności czas wydłużyć. Żelatynę należy rozpuścić w 1/4 szklance wody i ostudzić. Do ubitej śmietany dodajemy Mascarpone i wlewamy żelatynę stopniowo ( najlepiej podczas ucierania wlać ją strumyczkiem aby nie powstały grudki, od razu miksujemy 1 minute, obroty 3. W blaszce układamy 1 warstwę ciemnych herbatników

Kulinarne Fantazje Marioli
BABECZKI TRUSKAWKOWE 126

łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żebypozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160*C 25 min. Gotowe babeczki zostawiamy do ostudzenia a my w tym czasie zrobimy krem do dekoracji. KREM DO DEKORACJI: 250 gr. serka mascarpone mieszamy ze smietaną kremówką (ok 200 ml), trzema łyzkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu. Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego i niedokładnie mieszamy szpatułką

Rita creative
Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3254

zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 15 dag herbatników kakaowych 30 dag herbatników maślanych 7 dag gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Krem orzechowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej(...)gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy. Krem śmietankowy: Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z kremem orzechowym 234

posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Krem: 400 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle ubijać aż masa(...)sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Krem: Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować z dodatkiem masła orzechowego (i opcjonalnie ksylitolu i soli, jeśli nie było ich jej w składzie masła), przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości

Healthy food explorer
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 168

orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem truskawkowym Wedla) krem 350 g serka mascarpone 100 g czekolady mlecznej (stopionej) 50 g czekolady gorzkiej (stopionej) 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza 5 białek 5 płaskich łyżek cukru pudru(...)przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 35-45min. krem Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę i stopione (przestudzone) czekolady. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy cukier i olejek. Miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy

Raj dla Podniebienia
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWO- ORZECHOWE 140

MASA :   400 ml śmietany 30 %  250 g Mascarpone  2 cukry waniliowe 4 łyżki cukru 2 śmietan fixy(...)wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe. Podajemy schłodzone. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 226

szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:   600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego(...)trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem

Wanilia i Kardamon