deser na lato, który z pewnością posmakuje każdemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 4 łyżki soku z cytryny Dodatki 200 g borówek 1 op. galaretki (w moim przypadku jagodowo-jeżynowa(...)lodówki na 10 minut, by masa stężała. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej
Mostek w kuchniłyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła (czyli pół kostki) Składniki na krem: 600 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego + 4 galaretki malinowe, 1 litr wody, 600 g malin Malinowa chmurka – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia bezy. Czas(...)Malinowa chmurka – Krem śmietankowy W międzyczasie przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją nawet do zamrażarki na 15 minut przed ubijaniem) ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy szpatułką. Całość wkładamy do lodówki. Upieczoną bezę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu docinamy brzegi do rozmiaru
CiastkozercyDelikatna pianka ze śmietaną ,truskawkami i galaretką. 6 białek 150 gram cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml.śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ok.300 gramów truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku dokładnie wymieszać i schłodzić. Cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka(...)pieczemy ok. 20 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część
Andzia Pichcist.C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Najlepiej wystudzić ją w piekarniku pozostawiając bezę w nim na noc. Krem: 500 ml śmietany 30-36% schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy Wszystko włożyć do miski, ubić, aż krem będzie gęsty. Maliny: 600 g malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić(...)wrzątku, wymieszać z malinami. Przełożyć ciasto (od dołu): kruche ciasto tężąca galaretka z malinami krem mascarpone beza Ciasto na noc włożyć do lodówki. Wtedy przy krojeniu beza nie będzie stawiać oporu, pękać czy kruszyć się. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa AniCiasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz(...)Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć
Wanilia i Kardamonprawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych. Składniki: Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g cukierków trufli 60 g czekolady gorzkiej 80 g mascarpone Przygotowanie: Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatką podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą(...)zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem. Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł
Ala piecze i gotujeszklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Na krem: 900 ml. śmietany 30% 250 g. serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (miałam swojski w słoiczku po musztardzie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, następnie(...)łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na krem, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. Na koniec dodać dżem i zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na dolny blat, wyłożyć większą część kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć
Agusiowe smakołykiPrzelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut. Krem: 500 ml mascarpone lub serka naturalnego opakowanie sera feta 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki) Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie
AZgotuj!mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia(...)czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier
Kuchnia w oparachbiała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 150 g wędzonego boczku 2 male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek(...)wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Na ostatnie 4-5 min dodajemy cukinię. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy risotto na 3-4 minut, by doszło. Od razu podajemy :) Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne Rewelacjesucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Składniki: Spód: 130g sucharków 200g kremu czekoladowo-orzechowego Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 70ml mleka 6 łyżeczek żelatyny Mus mango: 450g mango (około 2sztuki) 1 pomarańczowa galaretka 1 łyżeczka żelatyny 125ml wrzątku Dekoracja: 200g śmietany 30% 1 śmietan(...)Masa serowo-waniliowa: Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 3. Mus mango: Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się
Szalona Kuchnia Ewelinysolonym karmelem bez pieczenia - przepis: 200 g herbatników 0,5 słoiczka solonego karmelu (Przepis TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 200 g serka mascarpone Jak zrobić ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia? Formę o wymiarach ok. 25x25 wykładamy folią spożywczą, lub papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy herbatniki. Herbatniki(...)smarujemy grubą warstwą solonego karmelu (ok. 5 łyżek). W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Śmietankę kremówkę za pomocą miksera ubijamy z serkiem mascarpone prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę i ubijamy do powstania sztywnego kremu (jak tylko krem będzie sztywny, wyłączamy mikser, aby nie zważyć śmietanki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak powstały krem przekładamy na herbatniki. Wierzch
Kuchnia ŁukaszaZimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 blaty. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Krem: * 350 ml śmietany kremówki 36% * 200 g batonów Milky Way * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu(...)się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Krem maślany do otynkowania: (dokładne instrukcje jak przygotować krem maślany tutaj
Zrób to smaczniesypkiego cukru różanego Żelka malinowa: 150g malin 1 galaretka malinowa 250 ml wody Krem różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut. Schłodzone(...)mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier różany. Pozostałą śmietankę chłodzimy, a następnie ubijamy z różanym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami
Kuchnia w czekoladzieszklanki oleju 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g trufli 60 g gorzkiej czekolady 80 g mascarpone czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera wlać(...)ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do worka cukierniczego z metalową tylką i udekorować zimne babeczki. Na górze udekorować czekoladowym jajeczkiem. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przepis na krem truflowy
Ala piecze i gotuje