Magda Soczystemu łososiowi niewiele trzeba aby był przepyszny. W tym przepisie postawiłam na zasadę im mniej tym lepiej i podkreśliłam łososia tylko tym co wydobywa jego pyszny smak. Jest to skórka z cytryny, koperek, sól i pieprz. A całość zapieczona jest w cudownie maślanym cieście francuskim. Tak niewiele, a tak wiele smaku na talerzach i tyle zachwytów z ust jedzących(...)Taki łosoś zdecydowanie poleca się na święta, zwłaszcza, że przygotowanie to chwila, a resztę wykonuje za nas piekarnik. Składniki (na 2 duże porcje): 2 filety z łososia – moje miały około 250g skórka z połowy cytryny pół łyżeczki suszonego koperku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania ciasta Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia
Smaczna StronaŁosoś w galarecie z dodatkiem brokuła, marchewki i żurawiny sprawdzi się jako danie na Wigilię i nie tylko ;-) Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami – Składniki Keskówka o wym. 25cm x 10cm Świeży łosoś 250g Włoszczyzna pęczek Liś The post Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŁososiowe przekąski na bazie chrupiących krakersów, wędzonego na zimno łososia, aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego doskonale sprawdzą się na przyjęciowym stole. Świetny pomysł na przemycenie łososia najmłodszym. Składniki: 250g serka śmietankowego, kanapkowego 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 3 łyżeczki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 18 krakersów 18 czarnych oliwek 9 pomidorków koktajlowych kilka kropel(...)nadać kształt skrzydełek biedronki. 3. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. 4. Każdy krakers posmarować serkiem, położyć 1/3 plastra łososia, ułożyć połówki pomidora i oliwki. 5. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego i całość udekorować listkami natki z pietruszki. Nasz łosoś wędzony na zimno jest tak dobry, że nazywamy
Szalona Kuchnia EwelinyWędzony łosoś z pistacjami Składniki: - 200g wędzonego łososia plastry - garść pistacji - garść pomidorków koktajlowych - rukola - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta oregano Sposób przygotowania: - w cienkie i w miarę wąskie plastry łososia zawiń obrane pistacje - na talerzu ułóż rukolę, a na niej łososia z pistacjami - całość pokrop oliwą z oliwek i oregano - pomidorki koktajlowe ułóż na około łososia z pistacjami
MintTastewystawić ogłoszenie o produktach, które sami mamy do oddania, bo wyjeżdżamy, albo mamy klęskę urodzaju. A co możemy sobie ugotować z odpadków wg. przepisu Juliana Karewicza? Bardzo smakował mi łosoś z sosem teriyaki zero waste. Składniki na każdą osobę: filet z łososia łyżeczka prażonego sezamu do posypania łyżeczka drobno posiekanego szczypioru z dymki do posypania sos teriyaki(...)sosu sojowego szklanka miodu pół szklanki wina mirin (słodkie japońskie wino do gotowania) resztki warzywne z lodówki (czosnek w łupinach, przywiędłe warzywa czy czosnek, gniazda papryki) Przepis na łososia z sosem zero waste teriyaki Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy w garnku i gotujemy 15 minut. Kiedy jest gotowy przecedzamy go przez sitko. Ładniejsze kawałki warzyw można użyć
Ugotowane pozamiataneDziś przepis na bardzo prostą, szybką i delikatną sałatkę. Do przygotowania potrzebujemy tylko łososia wędzonego, jajka, ogórek, pomidor i zapewniam że będzie pysznie. Składniki: 150 g wędzonego łososia 6 jajek przepiórczych 1 ogórek zielony 2 pomidory 4 garście sałaty sos 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie(...)Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa umyć. Ogórek obrać , pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w ósemki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę wyłożyć na talerz, na niej ułożyć pomidory, ogórki oraz łososia. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość polać sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimoich największych, a może nawet najbardziej szokujących odkryć kulinarnych tego roku. Wszystko zaczęło się od tego, jak na blogu Ilony z MniuMniu wpadł mi w oko przepis na „łososia” z marchewki. Już wtedy w głowie zaświtał mi pomysł: a jakby pójść krok dalej przygotować w analogiczny sposób również buraka i zrobić z niego wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć(...)tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu warzyw w tradycyjnie zakwaszony awaze-zu ryż i glony nori smakiem
Food Squarewiadomo maj to miesiąc szparagów. W tym okresie są one najsmaczniejsze, oczywiście wybieramy te młode. Stare szparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy. Dzisiaj proponuję łososia w szparagach. Pycha. Składniki: Łosoś świeży Szparagi białe Masło Sól Cukier Olej Śmietana 18% Mąka Pieprz biały mielony Wykonanie: Łososia kroimy na kawałki ( 1 kawałek na „głowę”). Przyprawiamy solą. Szparagi białe obieramy(...)rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do przetartych szparagów. Dodatkowo dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zagotowujemy aby sos zgęstniał ( podczas gotowania mieszamy ). Na ogrzanym oleju smażymy łososia z obu stron przez kilka minut. Na talerz wykładamy łososia układamy szparagi i polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyciepło. Przekąski, które możesz przygotować wcześniej: Śledzie (tu przepis). Spokojnie robię je nawet tydzień wcześniej. Wtedy przejdą smakiem i aromatem. Możesz oczywiście kupić gotowe niewielkie opakowanie śledzików. Tortilla z łososiem (tu przepis) lub rolada ze szpinakiem i łososiem (tu przepis) lub po prostu kanapeczki z łososiem na naturalnym serku chrzanowym. Na przyjęcie wybierz raczej jedną z tych trzech pozycji. Obie(...)rolady z łososiem idealnie smakują przygotowane dzień wcześniej. Przekąski te są niewielkie, poręczne, łatwe w konsumpcji. Bardzo często goszczą na naszym stole. Sałatka z brokułów i fety (tu przepis). Przygotowana dzień wcześniej sałatka przechodzi smakiem. Jest dość wytrzymała, więc zachowuje świeżość nawet do 3 dni. Sałatka ziemniaczana z boczkiem (tu przepis). Śmiało można ją przygotować wieczorem, w przeddzień przyjęcia. Gdyby
Mojewlasne.plmoich ulubionych ziół czy to wykorzystywana do sosów, czy jako dodatek do humusu. Używamy jej zarówno świeżej w liściach jak i w ziarnkach. Tym razem powstał sos do łososia, ale z powodzeniem może być stosowana do innych ryb. Składniki: łosoś, cytryna, sól, kolendra świeża, czosnek, olej lub oliwa. Przygotowanie: łososia skrapiamy cytryną, solimy i zostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy patelnię(...)piekarnik i wkładamy łososia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kawałka jakiego robimy. W między czasie robimy sos. Do blendera wkładamy kolendrę, zalewamy olejem, solimy, wciskamy sok z cytryny, dodajemy pokrojony czosnek i całość blendujemy. Ilości składników sosu trudno mi napisać, bo wszystko zależy od ilości jaką robimy. Sos musi być kwaskowy, z wyczuwalna nutą czosnku, ale tak żeby
Państwo Wojtczuk gotująOMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON Jajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest(...)This time I made an omelette with what I had in the fridge, it came out quite good, bon appetit! SKŁADNIKI (2-3 porcje): 4 jajka 150 g wędzonego łososia 1/2 dużego batata 1/2 cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka majonezu koperek, sól, pieprz INGREDIENTS (2-3 portions): 4 eggs 150 g smoked
Martyna CooksCzas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora kroimy(...)najlepiej pora przekroić wzdłuż i w ten sposób umyć ) w plasterki. Łososia wkładamy do rękawa foliowego razem z pokrojonym porem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. SMACZNEGO
Smaki EwyCałkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych(...)cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać jajka i bułkę tartą, masa powinna być
Jadło i czytadłoŁosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami
Aga w kuchnisię okazuje , nie tylko ja lubię obiady "szybkie" i pyszne . Na życzenie obiad w 20 min :) Makaron, krewetki, łosoś- czego chcieć więcej - tylko dopełnić to sosem śmietanowym i gotowe- pycha. Jeżeli nie lubicie owoców morza- krewetki i łososia możecie zastąpić upieczonym kurczakiem :) Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu.Zaczynamy: Składniki:około 400 gr makaronu fusilli2 łyżki natki pietruszkipęczek szczypiorku150 gr gotowych(...)Wykonanie:Gotujemy makaron.Do garnka nalewamy śmietany-zagotowujemy. Dodajemy pokrojony szczypior, natkę pietruszki i przyprawę cajun. Gotujemy na wolnym ogniu 5-7 min.Na małej patelni rozgrzewamy olej. Solimy i pieprzymy łososia. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony po 3 min.Gotowego łososia zciągamy z patelni. Do ugotowanego sosu śmietanowego dodajemy odcedzony makaron i ser. Mieszamy do połączenia. Do makaronu
Smaki Edyty