Makaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę polędwiczek z kurczaka :) i wyszedł przepyszny! Możecie go dowolnie modyfikować – użyć ulubionego makaronu, użyć samego łososia lub samego kurczaka – jak wolicie, albo co macie pod ręką. My wymieszaliśmy makaron z łososiem(...)kurczakiem i efekt nas zaskoczył. W przypadku makaronu z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola całą tajemnicą jest… sos! Sos z sera gorgonzola na bazie śmietany jest niesamowicie kremowy i aksamitny. Fantastycznie otula wszystkie pozostałe składniki i dopełnia smaku łososia, kurczaka i szpinaku. No właśnie – szpinak – nie rezygnujcie z niego! Dodaje nie tylko koloru, ale także idealnie
Pociąg Do KuchniZaproponuję dziś łososia z brązowym ryżem i kolorowymi warzywami. Kolejny szybki obiad w piątkowe popołudnie.Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżeczka miodu1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone na ćwiartki (mniejsze na pół) pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę kozi ser. Łososia pokrojonego w cieniutkie plasterki zwijamy w małe ruloniki i układamy w sałatce.Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy, aż się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę.Smacznego
Oryginalny smaksałatka z ryżem i rybką z puszki w sosie koperkowym. Szybko się ją robi i fajnie smakuje. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie paraboliczyny 2 puszki polędwicy z łososia w sosie koperkowym SuperFish Prestige 1 duży zielony ogórek 2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Do ryżu dodać zawartość obu puszek razem z sosem
Monia miesza i gotujeKiedy zobaczyłam ten przepis u Doroty wiedziałam, że z niego skorzystam i to szybko! nie robiłam bowiem nigdy blinów a łosoś to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o ryby. No i te zdjęcia... powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie
Dzieje kuchennej Wiewiórysiły. Małżona nie karmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej WiewióryPołączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są one dużo delikatniejsze niż te tradycyjne. Z mąką orkiszową, kefirem i świeżymi ziołami. W cudownym połączeniu z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Smakowały wszystkim domownikom a przepis pochodzi z książki Sophie
Dzieje kuchennej Wiewiórydziedzinie prostoty można bez końca inspirować się pomysłami Jamiego Olivera. Kocham tego chłopaka i jego bałaganiarski styl, bo ze mnie też żadna Martha Stewart. Potrzebujesz:porcję łososia ze skórącukiniępaprykęgroszek zielony (np. mrożony)kilka ziemniakówfasolkę szparagowąlub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić?1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo
Matka Żywicielkawodą i ugotować al'dente. Dobrze osączyć na sicie. Makaron również ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Do miski przełożyć ugotowany makaron i brokuła. Dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszać. Do smaku oprószyć sola i pieprzem oraz skropić olejem. Ponownie wszystko wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeZdjęcie konkursowe.Ostatnio brałam udział w konkursie firmy Limito "#łososiowe_love". Przez tydzień codziennie męczyłam znajomych, żeby głosowali na moją potrawę na Facebooku (tutaj chciałabym
Ana Mari's worldDzięki swym imieninom i memu Małżonowi stałam się prze szczęśliwą posiadaczką "Małej paryskiej kuchnia" Rachel Khoo.Magiczna to książka, pięknie wydana, z powalającymi zdjęciami na matowym papierze.Sama
Dzieje kuchennej WiewióryTe smaczne kotleciki z lososia wprowadza do waszej kuchni troche azjatyckich klimatow.Sprawi to dodatek imbiru,sosu rybnego,sezamu i oczywiscie sosu z orzeszkow ziemnych.Jesli jedliscie ten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia(...)przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika. Po ok. 10 minutach łosoś jest gotowy i może trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody
Moja DelicjaŁosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki , pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls(...)łososiem i mango ). Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę podała mi moja Siostra. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał i własnie w ten sposób najczęściej przygotowuję te rybę. Przede wszystkim dlatego, że łosoś zrobiony w ten sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę
Zawsze głodna!Dzień dobry moi drodzy. Dzisiaj trochę odetchniemy w końcu od słodkich deserów i zaproponuję Wam pożywne i zdrowe śniadanie bądź kolację. Łosoś jest zaliczany do gatunku ryb tłustych i rzadko kojarzony jest ze zdrowym odżywianiem, fit i odchudzaniem. A to wielki błąd! Tak samo, jak makrela wskazana jest na diecie zbilansowanej, ze względu na swoje bogate „ wyposażenie". Zawiera selen(...)cynk, potas, jod, witaminy A, D, E, B, Omega-3 i 6. Choć wiele się słyszy, że łosoś nie należy do kategorii zdrowych, ze względu na wysoką ilość rtęci, ja jednak uważam, że ta informacja przez media została bardzo mocno naciągnięta i tak bardzo nie biorę jej pod uwagę, szczególnie że biorą wszystko do jednego worka. Co prawda, nie mówię
zdrowo i aktywnieOpis Tatar z łososia: Tatar z łososia to przystawka, którą jedni kochają a inni są jego zdecydowanymi przeciwnikami. Jeżeli lubicie tatar z ryb, ale boicie się używać surowego mięsa, możecie wtedy przygotować tatar z wędzonego łososia. Przygotowanie tej przystawki nie jest trudne do przygotowania, ani też nie wymaga wielkich umiejętności kucharza. Składniki: 200 g świeżego łososia Kapary(...)cytryny Sól, pieprz 1 cebula Gałązki koperku Sposób przygotowania: Łososia myjemy i dokładnie obsuszamy papierowym ręcznikiem. Z ryby musimy również usunąć skórę oraz wszystkie ości. Jeżeli mamy maszynkę do mielenia o dużych oczkach to możemy jej użyć. Jeżeli takiej maszynki nie posiadamy, rybę musimy drobno posiekać. Posiekanego łososia wrzucamy do miski. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem
CookMag