z jagodami - 7023 przepisów (strona:92/469)

Babcine jagodzianki 151

kiedy pamiętam babcia była doskonałą kucharką. Szczypta miłości dodawana do każdej potrawy nadawała jej niepowtarzalny smak. Teraz, z coraz mniejszym zdziwieniem, odkrywam w jej kuchni zapasy quinoy, stewi, jagód goji i ekologicznego jedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać(...)łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku.  Wykonanie: Po pierwsze rozczyn, wyrabiamy go z dwóch łyżek

Gawron w rosole
Zimowa zupa jagodowa 140

zamrażarce leżały sobie jagody, a ja miałam ochotę na trochę lata na talerzu, zrobiłam więc zimową zupkę jagodową. Kolor obłędny, lekko słodki smak jagodowy przełamany odrobiną cynamonu i lane kluseczki to jest to, co chodziło mi po głowie. Zapewniam Was, że smakuje znacznie lepiej niż w sezonie jagodowym. A pyszna(...)ciepło, i na zimno. Składniki: • mały woreczek jagód, u mnie mrożone • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, cynamon do smaku • 2 jajka • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Zagotować 1 litr wody, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jagody, i pogotować 2-3 minuty. • Roztrzepać 2 jajka

To co kocham
Biszkopciki serowo-jagodowe 216

odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową Następnie przykrywamy biszkopcikami, które zostały. Na wierzch nakładamy znowu masę jagodowo-serową i ozdabiamy pozostałymi jagodami Wstawiamy do lodówki do stężenia masy Zjadamy Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i siemieniem lnianym 175

wody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goji i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec

Szczęśliwa kuchnia
Nalewka z owoców goji na miodzie (nalewka wiecznej młodości) 177

moja nalewka po prawie rocznym odstaniu, ale już przygotowałam następną. Polecam! "Spożywanie jagód goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo. Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30 ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem i bezpośrednio po przebudzeniu.   Można również dodawać(...)suszonych owoców goji (polecam z Ale Raj) 1 litr wódki (40%) miód Owoce goji umieścić w butelce (użyłam plastikowej o pojemności 1,5 litra) i zalać wódką. (Jagody wchłoną prawie cały alkohol.) Odstawić minimum na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. (Czym dłużej stoi tym lepiej.) Po tym czasie wymacerowane jagody goji odcedzić i dobrze odcisnąć. Gotową

Di gotuje
Chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i siemieniem lnianym 177

wody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goi i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 142

manny ksylitol do smaku 2 łyżki soku z cytryny szklanka jagód łyżką mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego cukier puder Do miski wrzucamy twaróg, jajko, sok i rozgniatamy widelcem. Jeśli ser jest mocno odciśnięty i twardy można dodać 2 łyżki śmietany. Słodzimy według własnego smaku, na koniec dodajemy kaszkę. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, delikatnie mieszamy, aby każda jagoda(...)była obtoczona w mące i cukrze. Na środek tortilli kładziemy 1/3 twarogu, lekko rozklepujemy. Na twaróg nakładamy 1/3 jagód i tak samo jak w poprzednich deserach z tym plackiem, składamy do środka. Kładziemy  ( łączeniem do spodu ) na zimą patelnię, podgrzewamy bardzo wolno cały czas pod przykryciem, po jakiś 3 minutach obracamy. Aby deser dobrze się przepiekł należy

Dieta moja pasja
Babka makaronowa na słodko. 150

łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego łyżka skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli cukier brzozowy do smaku Oraz: szklanka mrożonych jagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru forma do zapiekania 2 litry łyżeczka masła wiórki kokosowe Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Naczynie smarujemy masłem i obficie wysypujemy wiórkami(...)jajka, cytrynę, śmietanę i cukier, chwilę mieszamy, do połączenia się składników. Nie polecam długo miksowania takie masy nie lubię zbyt intensywnego napowietrzania. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, tak aby każdy owoc był dokładnie obtoczony. Jeśli używamy jagód ze słoika, trzeba je odsączyć z płynu i dodajemy mąkę. Na spód formy wykładamy

Dieta moja pasja
Jak łatwo odmienić swoje zdjęcia? 185

filtry na swoich zdjęciach. To co najtrudniejsze było dla mnie, to wybrać akcje do Photoshopa , na których chciałabym pracować. Nie dość, nie niektóre z nich mają smaczne tytuły (Cynamon, Jagoda, Kokos), to jeszcze znalazłam efekty z mgiełką! :) Na tych przykładach chciałam Wam pokazać, jak można szybko zaszaleć ze swoimi zdjęciami. Gotowi, to zaczynamy! Zmierzch Zmierzyłam się ze Zmierzchem nad wodą(...)barwach. Miałam plan, by poeksperymentować z zimniejszymi kolorami, jednak z ciekawości wykorzystałam tą akcję i byłam pod wrażeniem. Zdjęcie nasiąknęło pięknym fioletem, a niebo jest absolutnie nie do poznania. Jagody Akcja Jagody była moim pierwszym wyborem. Intensywne barwy i podkręcony kontrast, to jeden z moich ulubionych zabiegów w fotografii. Od razu chciałam zastosować Jagodę do zdjęcia czekolady. Efekt

Pink Envelope
Surowe czekoladowe brownie - batoniki Pulsin :) 138

daktyle  *  błonnik z cykorii  *   surowe kakao (7%)  *  otręby z ryżu brązowego  *  słód ryżu brązowego * masło kakaowe (6%)  *  jagody goji (6%)  *  maliny (3%) * koncentrat soku winogronowego  *  skrobia ryżowa  *  sól morska  *  ekstrakt zielonej herbaty  Kolejny wariant smakowy, który zbliżony jest do produktu(...)kwaskowo-owocowo. Wyraźnie widać obecność owoców, których różowa barwa uwidacznia się w strukturze batonika. Batonik jest słodziutki, choć z bardzo delikatnym akcentem kwaśności. Jedząc go, przegryzasz malutkie ziarenka owoców. Jagody goji są dość wyczuwalne, także jeżeli ktoś ich nie lubi, nie wiem czy byłby zadowolony z takiej słodyczy.  Dzisiejszy ranking wygrywa żółty Pulisn  - z dodatkiem orzeszków ziemnych

Zdrowie na języku :P
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 144

Uwielbiacie jagodzianki? Niestety, w tym roku nie zaopatrzyłam się w mrożone jagody, więc w moich bułeczkach znalazło się gotowe nadzienie jagodowe. Jest rewelacyjne, przepyyyszne i sprawia(...)podczas pieczenia bułki wcale nie pękają. Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu... Przyznam, że na drugi dzień cały wypiek odszedł w zapomnienie. Cóż, za kilka dni czeka mnie powtórka, a niby te 16 sztuk miało być za wiele... Ps. Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli

Di gotuje
Organiczne Surowe Czekolady - Pana Chocolate :) 214

kolejne przepyszne połączenie! KOKOS I JAGODY GOJI  kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%)  *  olej kokosowy  *  ciemny syrop z agawy  *  jagody goji (10%) * płatki kokosowe (7%) * karob * cynamon * sól himalajska Jako miłośniczka kokosowych smaków ta czekolada była jedną z najbardziej przeze mnie oczekiwanych. Myślałam, że spotkam się z kokosowym "szaleństwem", jednak(...)zbyt bardzo to sobie wyolbrzymiałam. Czekolada pachnie naturalnie i nie czuć dodatków. Jest bardzo miękka. Szybko rozpuszcza się nawet w dłoni. Po ugryzieniu widać jagody goji i płatki kokosowe. Jeżeli trafisz na wspomniane płatki w ustach można poczuć intensywny kokosowy smak. Podsumowując - pyszna, choć zabrakło mi intensywniejszego aromatu kokosowego :) FIGA I DZIKA POMARAŃCZA  kakao - masło kakaowe, kakao

Zdrowie na języku :P
Serniczek z herbatą Matcha i jagodami. 99

zmiksować i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Podawać z przygotowanymi wcześniej jagodami. Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą

Poranek na słodko
Pampuchy z truskawkami 189

Smak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je  w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto:  500 g mąki  250 ml ciepłego mleka  40 g drożdży  3 łyżki cukru  2 jajka  3 łyżki stopionego masła  szczypta soli(...)Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść. Pierogi podajemy polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem.  Polecam również: pampuchy z jagodami http://elka72.bloog.pl/id,341651219,title,Pampuchy-z-jagodami,index.html   pampuchy z twarogiem i porzeczkami http://elka72.bloog.pl/id,337424299,title,Pampuchy-z-twarogiem-i-porzeczkami,index.html

Kolorowa kuchnia Elki