robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można obsypać cukrem pudrem! Smacznego! Więcej przepisów z JAGODAMI znajdziesz TUTAJ PRZEPISY NA WAKACJE być może coś Cię zainspiruje! Smacznego
SMYKWKUCHNIZbliża się weekend więc mam dzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką , jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy równomiernie w cieście). W jednej misce mieszamy
kruche babeczkiszybkie ciasto z jagodami i brzoskwiniami bez użycia miksera SKŁADNIKI blaszka o wym 10x30 cm 1 jajko, ½ szkl. kefiru, ¼ szkl. oleju, 1/3 szkl. cukru, olejek waniliowy, 1 1/3 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, 1 brzoskwinia, 1/3 szkl. jagód WYKONANIE Formę z zaokrąglonym dołem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Suche składniki łączymy w 1 misce, w 2 mokre. Mokre składniki mieszamy widelcem, dodajemy suche, mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Brzoskwinie kroimy w kostkę, Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie i jagody. Pieczemy
słodki bratekpolecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 2 szklanki jagód 0,5 litra wódki 40% 0,25 l wody 375 g cukru szczypta cynamonu 2 goździki duża szczypta suszonego kłącza tataraku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy Jagody ze wszystkimi przyprawami (czyli poza wodą, cukrem i wódką) wrzucamy do garnka i gotujemy(...)minut. W tym czasie w osobnym garnku robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Łączymy syrop cukrowy z sokiem jagodowym, który się wydzielił podczas gotowania jagód. Czekamy aż wszystko wystygnie i przelewamy całość do dużego słoika. Zalewamy wódką, zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy. Najpierw można przecedzić przez
Marder&Marder Manufacturegalaretki malinowej (Winiary na 500 ml) Dodatkowo do dekoracji : - 280 ml śmietanki 30 % - 50 g cukru pudru - laska wanilii - 100 g świeżych malin - 100 g świeżych jagód lub borówek - galaretka malinowa Spód do sernika : - 230 g ciastek Oreo - 50 g masła Sposób wykonania : Blaty serowe pieczemy kolejno jeden po drugim chyba ,że ma ktoś tak duży piekarnik ,że wejdą(...)studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Z drugim blatem robimy tak samo ale już bez ciasteczek Oreo. Sernikowe blaty wystudzić w lodówce. Rozrabiamy galaretki jagodowe w 120 ml wody, studzimy, jagody miksujemy ,przecieramy przez sitko, dolewamy zimną galaretkę i jogurt, mieszamy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki,jak zaczyna tężeć wylewamy na blat sernikowy ze spodem Oreo, wstawiamy
Wypieki Reneprzepadam to za pieczenie jagodzianek. Zawsze, ale to zawsze irytuję się, że podczas pieczenia kilka bułek puszcza sok. Nie są trudne w wykonaniu, zawsze jak je piekę używam jagód mrożonych. Zawsze też znikają w kilka chwil, taki już urok jagodzianek :) Jeśli to będzie Twój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, zerknij jak ja robię ciasto drożdżowe, wszystkie etapy możesz podejrzeć(...)mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła roztopionego Dodatkowo: jagody (mrożonych nie rozmrażam wcześniej) cukier Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności robię kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypuję do miski i rozcieram palcami do momentu aż powstaną takie jakby grudki. Przesypuję
Blondynka Gotujemąki pszennej 3/4 szkl mleka pół szklanki oleju 15 dag cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag mrożonych jagód lukier; pół szklanki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie; Mleko, olej oraz jajka łączymy ze sobą i roztrzepujemy widelcem. W drugiej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Jeśli(...)Zawartość obu misek mieszamy ze sobą ale krótko tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy owoce. Mogą być też świeże ale wtedy podczas mieszania nam się rozpadną ponieważ jagody są bardzo delikatne. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (10x30cm) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. w 180C. Wszystkie składniki lukru mieszamy i polewamy ostudzone
Radość kipiąca uśmiechem.oleju rzepakowego 180 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 50 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200 g jagód (u mnie mrożone) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i posypać mąką. Do miski wbić(...)jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). Do kolejnej miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę, również wymieszać. Połączyć składniki mokre z suchymi. Na koniec dodać jagody, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek, piec przez 30 minut na środkowej półce piekarnika
Passions hobbies lifetruskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Semifreddo(...)jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa
Moja smaczna kuchniamąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy mąki i proszek(...)konsystencji dodajemy mleko. Połowę masy przekładamy do foremki, na wierzch nakładamy pastę słonecznikową i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy ok. 35 minut w 180*C. Podajemy z pastą z czarnej jagody. Smacznego
breakfast of dreamsjest zbyt słodkie (poziom słodkości jak w gorzkiej czekoladzie). Ma miękką, a przy tym zwartą i sprężystą konsystencję. Jest też bardzo wilgotne. Płatki migdałowe dają fajne chrupnięcie ;) Jagody goji możecie równie dobrze dodać do masy przed upieczeniem. Polecam i zapraszam(...)wypróbowania :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (szklanka o pojemności 250 ml) 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%) 1 szklanka cukru (można zastąpić np. ksylitolem) 1-2 łyżki jagód goji ok. 50 g płatków migdałowych 1/2 szklanki śmietanki UHT 10-12% (można użyć także kremówki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżki
MyCookBook.plcukru pudru Składniki na masę jogurtową : 800 g jogurtu naturalnego 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru pudru 210 g wiórek kokosowych 5 białek 2 budynie waniliowe Winiary 3/4 szklanki jagód ( mogą być mrożone) Blaszka o wymiarach 24/30 cm Wykonanie ciasta kruchego : Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą(...)ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Jogurt wymieszać mikserem z cukrem waniliowym, budyniami i wiórkami kokosowymi, następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, na końcu dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Jeśli dodajecie jagody mrożone to ich nie rozmrażajcie tylko dodajcie do masy jogurtowej zamrożone. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45/50 minut. Zimne ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliklasy M 2-3 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu / lub innych ulubionych 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej szczypta soli propozycja podania: jagody, cukier puder i ulubiony sok owocowy - polecam sok o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu Przygotowanie W jednej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Smacznego Do drugiej(...)miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym. By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiUwielbiam domowe lody, bo wiem co jem. Mało tego, mogę zadecydować na jaki dokładnie smak mam ochotę i właśnie takie sobie zrobić ;-) Miałam jeszcze zamrożone jagody, a że uwielbiam ich smak, to żeby dłużej się nim cieszyć, zrobiłam właśnie lody jagodowe. Poniższy przepis nie wymaga posiadania maszynki do lodów. Białka, które Wam zostaną można wykorzystać na pyszną bezę. LINK(...)jagód WYKONANIE Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Mleko wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować mieszając. Żółtka ubić w osobnej misce i nadal ubijając, stopniowo dodawać gorące mleko z rozpuszczonym cukrem. Ubitą masę zostawić do ostudzenia. Połączyć masę żółtkową z bitą śmietaną, wymieszać delikatnie i połowę przełożyć do osobnej miski. Do jednej z mas dodać jagody
Passions hobbies lifewrong? Składniki 2 łyżki nasion chia 165 ml mleczka kokosowego light 1/2 łyżeczki miodu (u mnie nektarowo-spadziowy) 1 średni banan około 1 1/2 łyżki mrożonych jagód 2 czubate łyżeczki ziarenek "Migdałowy Przylądek" * jagody można zastąpić innymi owocami; ja zawsze posiadam w zamrażarce spory zapas letnich owoców Przygotowanie Do pucharka lub innego naczynia wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy 2 łyżki(...)śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny. Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy mus owocowy. Do misy blendera przekładamy obranego i pokrojonego banana oraz zamrożone jagody (jagód nie trzeba rozmrażać). Miksujemy na gładki mus. Owocowy mus kładziemy ostrożnie łyżką na kokosowe chia. Całość po wierzchu posypujemy migdałową mieszanką ziarenek. Podajemy. Jemy w "warstwach" lub mieszamy całość łyżeczką
Słodkie okruszki