wody 3 łyżeczki zielonej herbaty „Letnie trele-morele” – możecie ją nabyć w VarieTea (poleca!) 2-3 łyżeczki cukru kilka borówek odrobina 100% soku z jagód (jedynie dla lekkiego zabarwienia lodów) Przygotowanie: W 500 ml wody zaparzamy herbatę, dosładzamy ją do smaku. Przestudzoną herbatę przelewamy do foremek na lody. Jeśli nie używacie zaparzacza, herbatę należy oczywiście wcześniej przecedzić(...)przez sitko. Do każdej foremki dodajemy po kilka borówek oraz odrobinę 100% soku z jagód (dla lekkiego zabarwienia lodów). Foremki wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Podajemy w upalne dni Smacznego
Słodkie okruszkilodówce). W ciemności lepiej przechowa się także czosnek. Jeśli dodatkowo będzie zapleciony w warkocz i powieszony , będzie świeży bardzo długo. Delikatne owoce jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody czy borówki – warto przechowywać razem z szypułkami . Bez nich są mniej trwałe. Owoce zgniją w foliowej reklamówce – lepiej je z niej wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku lub misce
Poezja smakuogrodzie zacznie owocować, i wtedy się porzeczkami nasycę. Póki co stawiam na owoce leśne, w których skład wchodzą właśnie wyżej wymienione czerwone porzeczki, a także ich czarne kuzynki, jagody, maliny oraz jeżyny. Sami widzicie - mieszanka jest odpowiednio kwaskowa, dzięki czemu świetnie kontrastuje z intensywnie migdałową, słodką masą. Zamiast marcepanu użyłam masła migdałowego, w którego skład wchodzą tylko migdały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka płatki owsiane 2 szklanki wody 0,5 łyżeczki wanilii 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu 1 szczypta soli morskiej 4 łyżki chia nasion owoce opcjonalnie ,u mnie melon,jagody Wykonanie Wodę,cynamon i wanilię wstawić na gaz i zagotować ,aż wrze.Zmniejszyć gaz i dodać płatki owsiane.Gotowac 5-6 minut.Zdjąć z ognia ,zakryć pokrywka i pozostawic
w mojej kuchnirazem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuść
Różne smaki w kuchnijogurcie z chrupiącą kruszonką. Ciasto jest wilgotne i nie wysycha zbyt szybko, ale jednocześnie jest puszyste i delikatne. Do przygotowania ciasta użyłam jeszcze truskawek, ale na bazarkach są już jagody, więc polecam wypróbować ciasto z tymi owocami. Inspiracja ze strony Kwestia Smaku. Polecam! Ciasto jogurtowe z owocami Składniki na tortownicę 24cm: 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka jogurtu naturalnego
Smak mojej kuchniinspiruje, inspiruje i zachęca do przygotowywania owocowych ciast i deserów. To najlepsza pora roku, obfitująca w świeże owoce. Czy patrząc na jędrne maliny, błyszczące niczym klejnoty porzeczki i aromatyczne jagody nie macie od razu myśli: "one idealnie sprawdzą się w ... ". Kocham lato, kocham letnie owoce i kocham lekkie, letnie desery. UWAGA KONKURS Jeśli i Wy pałacie tak wielką
kolorowotorcikowoDzisiejsze ciasto powstało w wyniku pozbywania się zeszłorocznych zapasów. Owocowy sezon w pełni, a w naszej zamrażarce zalegają jeszcze maliny i jagody z ubiegłego lata. Pora zrobić miejsce na nowe mrożonki :) Oczywiście do ciasta można także dodać świeże maliny :) CIASTO: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku
Kuchnia od dwojgakokosowego (stała część), 2 szklanki płatków kokosowych, 100 ml wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki ksylitolu w pudrze. Dodatkowo: Domowe czekoladki z TEGO przepisu, starta czekolada, jagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt mieszamy ze sobą i dodajemy do bananów. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze
Jeść, by żyć w zdrowiuniż przysłowiowe 5 minut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w tym okresie jest wyborem oczywistym. W lecie byłyby to pewnie jagody, truskawki czy morele, no ale mamy zimę :) Składniki: 2 jaja 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki odrobina masła gruszka Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek dodajemy do nich cukier
Gotowanie z pasjąSery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec! Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła
Wanilia i Kardamonnadzienie: - opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 1/2 szklanki malin (ok. 60 g), - 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g). Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy(...)ciepłym budyniem i dekorujemy owocami. Tartaletki z budyniem i owocami są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z malin i jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej tartaletki: Porcja waży: ok. 86 g Energia: 168 ,6 kcal Białko: 3 ,4 g Tłuszcze: 8 ,5 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% ok 200 g miękkich owoców - najlepsze truskawki, jagody lub borówki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka owocowa - najlepiej o smaku owoców, których będziemy używali Na wierzch: Świeże lub mrożone owoce do dekoracji Galaretka Przygotować biszkopt. Jaja ubić
Ze smakiem bez glutenudwukrotnie mielony - 500 ml śmietany kremówki - 12 łyżek cukru pudru - 3 łyżki esencji waniliowej - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Dodatkowo: - 2 do 3 szklanek jagód - 1 galaretka 1. Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie aby napęczniała, odstawiamy do wystudzenia, a następnie przed dodaniem wkładamy szklankę(...)wanilią i cukrem pudrem, a następnie wlewamy żelatynę, na końcu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę masy serowej, wsypujemy część jagód i przykrywamy resztą twarogu, pozostałą część owoców wysypujemy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczka