sałatkę z przepisu koleżanki Jagody robię od kilkunastu lat i zawsze jest tak samo pyszna. Idealna zimą, gdy mało jest świeżych owoców, stąd sałatka zimowa. Ale zawsze kontrowersje budzi dodatek majonezu. Zapewniam, że jest to składnik idealny. Składniki na 8 osób: • 5 bananów • 5 sztuk kiwi • 3 pomarańcze • 1 puszka ananasów • 1 puszka
To co kochaminna – w zależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego. Składniki: • owoce sezonowe od wiosny do jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek
To co kochamwarzyw i są najlepszym półproduktem do wykorzystania nie w sezonie. Zamrażarka mojej mamy skrywa takie właśnie cudeńka, oprócz fasolki szparagowej, groszek zielony, truskawki i jagody. Faolka szparagowa to moje ulubione warzywo strączkowe. Latem mogę jeść ją codziennie, najlepiej z masełkiem i jajkiem sadzonym. Moja dzisiejsza propozycja to dodatek zielonego sosu
To co kochamidealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody i Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących w imprezie urodzinowej. Serduszka zostały zapakowane w celofan zawiązany
To co kochamPonieważ polskie superfoods są równie smaczne i zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D Składniki
Ze smakiem i z pasjąinne dodatki śmiało – orzechy, chipsy bananowe czy kokos będą również pasować. Składniki 200 g białej czekolady 50 g pistacji 100g suszonych owoców (u mnie mieszanka żurawiny i jagody) Sposób przygotowania Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kwadratową blaszkę wyłożyć folią aluminiową i wylać rozpuszczoną czekoladę. Wsypać posiekane pistacje i dodać suszone owoce. Dać
Pink Envelopedzika , zamiast, lub obok szynki wieprzowej na święta. Szynka z dzika (około 700 g), sól, 50 g słoniny solonej do szpikowania, 2-3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, otrzewna lub słonina, marynata: 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 gałązki rozmarynu, 10 jagód jałowca, Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne miejsce. Wino zagotować
królestwo garównasze śniadanie. Do gotowej kaszy wystarczy dodać ulubione owoce i śniadanie mamy gotowe. SKŁADNIKI 4 łyżki kaszy kuskus , ½ szkl. mleka, 1 łyżeczka cukru kokosowego , dowolne owoce: np. banan, jagody, granat WYKONANIE Mleko zagotowujemy lub podgrzewamy w mikrofalówce. Gorącym zalewamy kaszę, przykrywamy spodkiem, odstawiamy na 5 min aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie obieramy i kroimy owoce, które
słodki bratekjabłek jest bogaty w sód i potas, które w czasie biegunki są wypłukiwane z organizmu. Jabłka zawierają także pektyny oraz błonnik mające własności bakteriobójcze. Składniki: 6 jabłek garść jagód ( mogą być mrożone ) ok 1,5 litra wody ewent. cukier Wykonanie: 1. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać! 2. Jabłka włożyć do dużego garnka(...)zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. 3. Dodać garść jagód. 4. Gotować na średnim ogniu ok 15 min, aż jabłka zmiękną. 5. Ewent. lekko przestudzony kompot dosłodzić do smaku
Atlas SmakówSkładniki: 25 dkg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dkg żurawin, malin lub wiśni 15 dkg cukru 0,9 l wody Sposób przygotowania: Owoce umyć, jagody oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, lekko zmiażdżyć. Owoce zalać wodą, dodać cukier i kilkakrotnie zagotować, odcedzić, płyn oziębić. Podawać w wysokich szklankach. Jeżeli napój jest mocno oziębiony, podawać go ze słomką
Przepisy kulinarne babci Antoninytakiej sytuacji po pełen cukru soczek ze sklepowej półki. Spędźmy dziesięć minut na wspólnym przygotowywaniu soku. Będzie to frajda dla dziecka, przyjemność i satysfakcja dla nas rodziców. Moja Jagoda lubi mi pomagać w kuchni. Chętnie wrzuca warzywa do wyciskarki, by po chwili z radością wypić smaczny, zdrowy sok. Ale nie zawsze było tak "kolorowo". Od 8 do 18 miesiąca(...)soku. Nie nalegałam, nie zmuszałam do picia - jestem przeciwnikiem takich praktyk. Dawałam jedynie dobry przykład sama pijąc swoją porcję soku i wydając przy tym "ochy" i "achy" dla uwielbienia. :-) Jagoda przez 10 miesięcy nie spróbowała, nie wypiła nawet małego łyczka soku. Przełom nastąpił 4 miesiące temu. Wzięła szklaneczkę do ust i, hurra!, posmakowało jej i wypiła do dna. Tak zostało
Jeść, by żyć w zdrowiualoesu. Tak wydobyty żel możemy użyć jako dodatek do koktajlu, soku, sałatki, salsy, zupy, itp. Aloes świetnie współgra z silnie alkalizującymi produktami i super żywnością , taką jak: pyłek pszczeli, jagody goji, surowe kakao. U nas w domu, rośnie kilka krzaczków aloesu. Codziennie stają się one uboższe o liść lub dwa, w celu wydobycia żelu, który trafia do naszego
Jeść, by żyć w zdrowiudzień na surowo. Czuliśmy się świetnie, tryskaliśmy energią i humorem. Jedliśmy warzywa i owoce prosto z krzaczków i drzew. Jednym słowem: RAJ! Marzymy, by sezon na maliny, porzeczki, jagody, itd., trwał cały rok! Owoce te zawierają mnóstwo tanin, antycyjanidynów, flawonoidów, polifenoli oraz proantocyjanidynów, które spowalniają słabnięcie zdolności umysłowych. Ponadto chronią przed chorobą nowotworową. To sprawia, że koktajle
Jeść, by żyć w zdrowiuwszystkim najzdrowszy i najbardziej lekkostrawny (za sprawą kiełkowania nasion) ze wszystkich makaronów! Polecamy! Muszę o tym wspomnieć... Miał być dziś dodatkowy wpis z przepisem na tort urodzinowy dla mojej Jagody. Jednak blogerki kulinarne też miewają wpadki. Tort nie stężał i wystąpił w postaci mało efektownych (ale pysznych) deserków w pucharkach. Przepraszam córeczko. Żyj nam 120 lat! :-) Wracając do makaronu
Jeść, by żyć w zdrowiukompoty, soki, czy dżemy mogą stać się zdrowym i słodkim wspomnieniem lata. Kompoty to świeże owoce, wydrylowane i oczyszczone, zalane wodą z cukrem i pasteryzowane. Maliny, czereśnie, wiśnie, czy jagody zachowują bardzo dużo właściwości odżywczych, które z przyjemnością możemy wyciągnąć ze słoika i zjeść do ostatniego owoca, a później wypić pyszny i zdrowy napój. Jeszcze zdrowsze są soki robione
Gotuję Testuję