Jak już mamy pastrami , obowiązkową pozycją do przygotowania powinna być kultowa kanapka Reuben. Dziecko patrzyło na mnie zdziwionym wzrokiem jak sięgałam po kapustę kiszoną, nie przepada
Blondynka GotujePASTRAMI (pastrama, pastrome, pastrima) Kiedyś oznaczało to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym
Blondynka Gotuje¡ H ola amigos! ¡Hoy vamos a México! Dzisiaj zabieram Was w podróż do słonecznego Meksyku. Może nie odkryjemy tam nowych lądów, ale moja wersja słynnego chili
Food SquareCzy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy? Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis
Moje Kuchenne RewelacjeZimno się, ludziska, zrobiło, z chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaSzybkie spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym z podsmażoną papryką (Jedna duża porcja) Dzisiaj na obiad proponuję szybkie spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym z podsmażoną
Moja MichaSuszone mięso w formie wędliny to już u nas nie nowinka. Od czasu do czasu wieszam schab w pończosze . Kilka dni marynowania w kolejnych dodatkach a
Smaczna PyzaPyszna, japońska zupa, którą od długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę
Mango PapajaJest w moim życiu kulinarnym kilka osób, które wielbię. Jedną z nich jest Julia Child. Kobieta, która nie tylko zmieniła podejście ludzi do gotowania, ale uczyniła
ladykitchenPomysł na sylwestrowe menu nie musi być nudne. Zwykłe mięso mielone podane w ciekawej formie może być świetnym elementem sylwestrowej zimnej płyty albo noworocznego obiadu. Dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnikOd czasu do czasu lubię pobawić się z krokietami. Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na
Walijskie PichcenieJeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na
ladykitchenZrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady
Kulinarna PokusaPrzeważnie robię zakupy mając już w planach co przygotuję z konkretnych produktów. Tym razem było inaczej. W moje ręce trafił piękny kawałek rozbratla wołowego i nie
Smaczna Pyza