Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 205Nie wiem jakim cudem ten przepis ląduje na moim blogu dopiero dziś. Na pewno ma znaczenie fakt, że kiedy wreszcie po 2-3 godzinach duszenia się
W kuchni wieczorem
Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku 578Z serii szybko i prosto - ryż z warzywami po chińsku z dodatkiem mięsa mielonego SKŁADNIKI 200g wołowego mięsa mielonego 350g mrożonej mieszanki chińskiej 2 woreczki
Moje Kuchenne Rewelacje
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 263Koniec słodkości! Dzisiaj zaprezentujemy przepis na potrawę z kuchni brazylijskiej, może nie tak popularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez
Smaki Brazylii
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 277Pałeczki z wołowiną z ciasta filo to danie typu finger food, które świetnie nadaje się na imprezy, mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące
Poezja smaku
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 200Pastel (l.poj, l.mn pasteis). Pierożek? Pasztecik? Sajgonka? Hmm żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa. Pasteis to pyszna przekąska, której przygotowania Brasileiro odmawiał przez ostatnie lata. Nie
Smaki Brazylii
Brazylijska zupa dla teściowej 203S ą mężczyźni którzy kochają swoje teściowe i przed wizytą dopytują czy ma jakieś życzenia co do menu. Do tej grupy należy Brasileiro
Smaki Brazylii
Domowe hamburgery 291„ Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis . Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony
mojewypiekiinietylko
Kolorowa pieczeń 305Przepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując
mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 204Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie
mojewypiekiinietylko
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 283Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i
Codzienna kuchnia niecodzienna
Mięso 224Bakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z
Chilli Czosnek i Oliwa
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 236Kupić ładną wołowinę w przystępnej cenie jest niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się
Codzienna kuchnia niecodzienna
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 214Przepis dostałam od koleżanki Karoliny, która poznała kuchnię portugalską ponieważ związała się z Portugalczykiem :) Składniki na ciasto: 400g mąki 60g margaryny cała skórka z cytryny 650
Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 251Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni
Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 248Śniły mi się po nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki + 3
Bon Appetit Małgorzaty