Wszyscy znają pulled beef , czyli marynowaną, długo pieczoną wołowinę, którą następnie "szarpie" się widelcem a ona rozpływa się w naszych ustach. Dzisiaj mam dla Was nieco lżejszą propozycję na pulled turkey, czyli przygotowaną na tej samej zasadzie pierś indyka. Mięso zamarynowałam z orientalnych przyprawach a następnie piekłam 5 godzin. Po upieczeniu moczyłam mięso w soku pomidorowym przez godzinę
Mango Papajadanie jadłam kiedyś u znajomych i bardzo mi posmakowało, dlatego teraz często gości na moim stole w różnych modyfikacjach. W oryginalne przygotowuje się je z wołowiną, ale ja często używam indyka, a nawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 3 plastry wołowiny pieczonej 4 plastry jalapeno konserwowego 1 Garść mix sałat dowolnego Ketchup np. Pikantny PRZYGOTOWANIE: Na tortillę kładę ketchup. Rozsmarowuję. Następnie kładę sałatę. Kolejno kładę plastry pieczonej wolowiny, ser oraz plastry jalapeno konserwowego. Całość ciasno zawijam. Następnie zawijam w folię aluminiową lub kroję na pół i wkładam do pudełka na śniadanie. Polecam każdemu
Gotowanie Patkiliście laurowa i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy wołowinę. Na końcu dorzucamy także mięso wieprzowe. Gdy dobrze się podsmaży, podlewamy wodą z gotowania selera, wystarczy połowa szklanki. Dorzucamy kmin rzymski i gałkę oraz lekko solimy, dusimy, pilnując, by mięsko
Pichceniomaniaprzekąska. Moim daniem głównym była shoarma wołowa na hummusie. Zwykle to danie zawiera morze humusu i odrobinę mięsa. W Sphinksie jest na odwrót – to całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował kolorystycznie do mięsa. Nie smakowała mi tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku
Ugotowane pozamiataneTradycyjny mięsny obiad w naszym domu, czyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które my używamy to wołowina, lecz można też zrobić ze schabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków
Klasyka Gotowaniamłyna, ale może być tortowa) 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli FARSZ: 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina, 2-3 łyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów
Kuchnia BeatySkładniki: -porcja rosołowa lub inna część kurczaka (ja użyłam 4 podudzia) -kawałek wołowiny -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 por -1 cebula -sól -pieprz -1 łyżka maggie -natka pietruszki Sposób przygotowania: Mięsa myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Podgrzewając zbieramy szumowiny. Nie gotujemy! Grzejemy na małym ogniu żeby rosół delikatnie sobie bulgotał. Po ok. godzince dodajemy obrane
Magia jedzenia.sosu najbardziej zbliżony jest do żółtego. Warto wiedzieć, że np. wersja katalońska sosu nie zawiera żółtka. Z CZYM I JAK UŻYWAĆ Sos Aioli jest najlepszy do pieczonych ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny i jajek. Pasuje także do małż św. Jakuba i surowych warzyw. Można posmarować nim wierz dania i zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką
Gotuję Testujęzabrałam się do roboty. Wybrałam jeden przepis, troszkę go zmieniłam pod mój smak i o to mam, domowy sos teriyaki, szybki i prosty w wykonaniu. Składniki 250 g mielonej wołowiny 1 jajko 1 mała sucha bułka Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka
Delusional Trinepotem zamrażam. Słyszałam, że niektórzy zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Państwo Wojtczuk gotująZupy czyste i buliony * Zupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia
Zrób to smacznieTaki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy
chleba naszego