wołowina - 6514 przepisów (strona:202/435)

Grillowane roladki z kurczaka 241

mięso z kurczaka . Oczywiście najważniejszym momentem w przygotowaniu mięsa na grilla jest marynowanie. Dzisiaj polecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest to marynata na bazie romesco z dodatkiem ziół, soku z limonki i oliwy. Grillowane roladki z kurczaka marynowałam przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych

codojedzenia
Okroshka Oкрошка - Chłodnik ruski 180

jednak czosnku, bo w upalne dni lepiej go omijać żeby nie odstraszać otoczenia czosnkowym zapachem skóry, która będzie go intensywnie wypacać. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 250 ml Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku) pęczek koperku 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 awokado (opcjonalnie) pęczek rzodkiewek pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem 5 jajek ugotowanych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Burgery wołowo-jagnięce z marchewką 165

smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki mleczne z sezamem lub z makiem. Składniki na 2 burgery wołowo-jagnięce z marchewką 300 g mielonej wołowiny i jagnięciny (po 50%) 1 marchewka 50 ml wody niegazowanej 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku garstka świeżej mięty (ok. 2 g) sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ½ – czerwona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanki a'la tacos 174

składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. ZAPIEKANKI a'la TACOS Składniki: (na 4 kokilki tk. 2 porcje) 200 g mielonej wołowiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy w puszce Bonduell  (opcjonalnie można użyć mieszanki kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduell ) 6 ziemniaków

Bon appetit mon amie
Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami 155

Pyszny i sycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę

VioletoweKucharzenie
Kotlety mielone z mięsa z rosołu 497

przygotowane mięsko będzie smacznym i tanim sposobem na obiad. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią.   Składniki: mięso z rosołu (drób, wołowina ok 700 g) 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso obrane z kości, zmielić

magiczna kuchnia Kasi
FLACZKI WEDŁUG TATY MIRKA 165

Flaki nie są pikantne .  Przygotowane na rosole. Są delikatne nawet dla małego brzuszka.  Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler 🍴natka pietruszki 🍴3 ziele angielskie 🍴2 liście laurowe 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴1 opakowanie przyprawy do flaków 🍴4 łyżki majeranku

Gotowanie Patki
Tortille zapiekane po meksykańsku 249

Wbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze. 4 tortille 300g mielonej wołowiny 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1 cebula 4 papryczki ostre marynowane 500 ml przecieru pomidorowego - passaty sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano 200g żółtego sera olej 1. Cebulę, paprykę

Szefowa kuchni
Tatar z wędzonego łososia 163

Tradycyjny tatar z wołowiny to przystawka, którą jedni kochają, a inni są jej zdecydowanymi przeciwnikami. Mi jest bezwątpienia bliżej do tej drugej grupy, ale rybna wersja z wędzonego na zimno łososia to jest to co w stu procentach aprobuje moje podniebienie. Eleganckie połączenie łososia z awokado, podkręcone ostrym smakiem kaparów to dość oryginalna i bardzo smaczna alternatywa dla miłośników

Fitsweet.me
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 197

ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek 3 łyżki kminku do posypania bułek Nadzienie 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól posiekany szczypior oraz rozmaryn 200 borowików lub innych grzybów 1 jajko Ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa Strogonow (Boeuf Stroganow) 149

Będąc na diecie częściej sięgam po wołowinę, dziś jedna z moich ulubionych zup strogonow. W kuchni unosi się zapach aromatycznej zupy czego chcieć więcej :) składniki · 1,5 kg polędwicy wołowej · 1kg cebule

Kulinarne pyszności Molki
Domowa przyprawa do Taco 149

stosowany w kuchni polskiej kminek. Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku.  Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kurczak tandoori / tandoori chicken 196

gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)  Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki   proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki i sera 166

łatwą i pożywną potrawę :-) Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki szparagowej i sera mozzarella Składniki: 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki lub karkówki. Dobrze smakuje również połączenie wołowiny i wieprzowiny opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ja dałam po połowie żółtej i zielonej :-) 1 duża cebula  2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella

Marta próbuje
Burgery rybne z sosem chilli 122

powiedział, że burger musi być koniecznie z wołowiny? Miłośnikom lżejszych dań proponuję poeksperymentować z kotletami rybnymi. Odpowiednie dodatki, jak surówka colesław i sos chilli, zdziałają tu cuda. Do podania od razu lub do zapakowania do pracy

Milion Smaków