woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:58/1096)

Prosty i szybki deser z białą czekoladą 127

listka żelatyny – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1,5 łyżki letniej wody Mąkę(...)rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Owoce wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili (nie do wrzątku) wrzucamy do owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Studzimy Pyszny deser

Relaxtime
Kompot z suszu 176

głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu zdąży przejść wszystkimi aromatami i zyska piękny kolor. :) Składniki: 2,5 litra wody suszone owoce (śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka, brzoskwinie) 5 goździków 4 ziarna kardamonu(...)cytryn z cynamonem w syropie ½ pomarańczy 3 łyżki stołowe syropu z cytryn Wykonanie: Rozkrusz w moździerzu ziarna kardamonu. Dodaj wraz z suszonymi owocami oraz goździkami i syropem z cytryn do zimnej wody, zagotuj.  Jeśli nie masz cytryn z cynamonem w syropie, możesz zastąpić je zwykłą cytryną, cynamonem i miodem.  Sparz pomarańczę. Za pomocą obieraczki do warzyw zetnij

Garniec Magalie
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 173

starte kłącze kurkumy.  Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 owoc pieprzu indonezyjskiego świeże zioła i chwasty (po kilka łodyżek):   - młoda pokrzywa   - młode listki mniszka   - koniczyna   - szczaw gajowy   - musztardowiec(...)zieleninę myjemy, osuszamy, większe liście rwiemy na kawałki i wszystkie wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną quinoę, pokrojone w plastry pomidory i cieciorkę. Całość polewamy dressingiem wykonanym z kiszonej cytryny, oliwy, wody i zmielonego pierzu indonezyjskiego. Składniki sosu należy ze sobą dokładnie zblendować, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję możemy połączyć dressing z sałatką. Na koniec posypujemy wszystko świeżo starta kurkumą, kłącze

Quinoa Raz!
Sos malinowy czyli frużelina z mrożonych malin 281

żelatyny – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1,5 łyżki letniej wody Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz(...)cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. W przypadku innych owoców, można zostawić całe kawałki owoców, ale maliny rozleciały mi się całkowicie. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili (nie do wrzątku) wrzucamy do owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Gdyby nie chciała

Relaxtime
Piwo imbirowe i zakwas na piwo 147

jednej cytryny zakwas do piwa imbirowego( mona zostawić 1/3 szklanki do następnego piwa Przygotowanie : do garnka dajemy gorącą wodę i cukier, mieszamy do rozpuszczenia Doleamay zimną wodę, sok z cytryny, a na koniec dolewamy zakwas imbirowy przecedzony przez gazę i mieszamy Napój najwygodniej przelać do czystych, plastikowych butelek ( pamiętajmy o pozostawieniu 6 cm wolnego miejsca na naturalny dwutlenek węgla Zakręcamy(...)smacznym napojem, alternatywnym dla np .   do tego. przepis znalazłam w Moim gotowaniu ekstra 1/2015 Składniki na zakwas : 1 szklanka wody, letniej, przegotowanej 1/2 łyżeczki rodzynek płaska łyżka startego imbiru, świeżego razem ze skórką sok wyciśnięty z dużej cytryny dodatkowo:      kilka łyżek cukru, kilka łyżek świeżego imbiru

Proste Potrawy
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 209

przeciwieństwie do cytryn o cienkiej skórce – nie rozpadną się w ręce. Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem ciepłej bieżącej wodzie żeby pozbyć się konserwującego wosku z owoców. Zagotowujemy wodę i cytryny dodatkowo parzymy wrzątkiem. Ścieramy ze wszystkich po kolei skórkę, na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Całą startą skórkę wkładamy do rondelka. Cytryny turlamy po blacie, lekko je do niego

Karo in the Kitchen
Sorbet morelowy - słodkie dzieło przypadku 145

rewelacyjnie orzeźwiający sorbet limonkowy, który świetnie współgra ze smakiem moreli i banana. Kto chce spróbować? SORBET MORELOWY Z BANANAMI Składniki: 6 moreli 1 banan 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Przygotowanie: Morele i banana oraz sok z cytryny miksujemy na mus blenderem. Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy, a następnie łączymy z musem owocowym. Mieszankę przekładamy

Bon appetit mon amie
Wegański miód daktylowy. 130

teraz postaram się nadrobić wszystko :) Na początek w kwestii przypomnienia co, gdzie i jak prosty wegański odpowiednik miodu do słodzenia i kanapek :)  Składniki: 200g daktyli 250g wody Łyżka soku z cytryny Wykonanie:   Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na około godzinę. Po upływie czasu dodajemy sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy.   W zależności

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 158

łyżka octu winnego białego sól 1 łyżeczka cukru 4 plastry szynki parmeńskiej , serrano lub innej w tym typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Szparagi , oczyszczamy , co polega na odcięciu mniej więcej 2 cm grubego końca , bez ” czapeczki” Najczęściej ,jest tam dość mocno zdrewniały , a jakość potrawy(...)kilka Odkładacie . Sos : Masło rozpuszczamy w mikrofali , tak żeby nie doprowadzić do wrzenia . Zbieramy biały kożuch i farfocle , które się oddzieliły od masła ( to jest klarowanie masła ) . Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz , wkładamy do metalowej miski , którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( miska nie może, dotykać ani garnka ,ani wrzątku , trzeba ją trzymać w jednej

Ogrodnik w podróży
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 203

drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka(...)buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu czarnego. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości

Moja Delicja
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 163

drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka(...)buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu czarnego. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości

Moja Delicja
Sałatka ze szparagami, pomidorkami, cebulą i grzankami 171

chrupiące. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 czerwona cebula 250 g małych pomidorów domowe grzanki (ilość wg gustu) sól, pieprz sok z ½ cytryny 3 łyżki oleju/lub oliwy z oliwek 2 łyżki przegotowanej wody Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i pokroić(...)pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć.  Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej, sok z cytryny i wodę połączyć ze sobą). Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać grzankami

Ugotować
Kasza jaglana z mango, jarmużem i tofu w sosie orzechowym 270

sosie orzechowym porcja dla 1 osoby Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej około 3/4 szklanki wody 1/3 mango 3 garście jarmużu 2 łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki imbiru mielonego świeżo mielony pieprz sól 90 g tofu Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować w osolonej wodzie około 10 min. Po tym czasie pozostawić ją pod przykryciem(...)patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojone w kostkę tofu i smażyć na złoto z każdej strony. Doprawić solą. Zdjąć z ognia. Przygotować sos. W miseczce wymieszać masło orzechowe, wodę, sok z cytryny, imbir i pieprz. Na tą samą patelnię ( jeśli za mało oleju to dolać ) wrzucić jarmuż i mango. Smażyć około 3 min i dodać sos. Jeśli jest zbyt gęsty dodać

Jaglusia
Sałatka a’ la feta z granatem 247

ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki(...)pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości, jaka dla nas da najodpowiedniejszy smak sosowi. Energicznie mieszamy. Układamy na sałacie składniki w dowolnej kolejności. Polewamy całość sosem. Najładniej sałatka będzie

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie 243

napojów, to temperatura nie może przekroczyć 40*C. Miód wtedy straci swoje właściwości prozdrowotne. Syrop świetnie smakuje także jako dodatek do piwa. 100 g świeżego imbiru 3 szklanki wody 2 cytryny 1 szklanka miodu lipowego Imbir pokroić na plasterki, bez obierania i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymać na palniku 15 min. Zdjąć

https:KKuchniaMniam