woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:62/1096)

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 131

łyżka octu winnego białego sól 1 łyżeczka cukru 4 plastry szynki parmeńskiej , serrano lub innej w tym typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Szparagi , oczyszczamy , co polega na odcięciu mniej więcej 2 cm grubego końca , bez ” czapeczki” Najczęściej ,jest tam dość mocno zdrewniały , a jakość potrawy(...)kilka Odkładacie . Sos : Masło rozpuszczamy w mikrofali , tak żeby nie doprowadzić do wrzenia . Zbieramy biały kożuch i farfocle , które się oddzieliły od masła ( to jest klarowanie masła ) . Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz , wkładamy do metalowej miski , którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( miska nie może, dotykać ani garnka ,ani wrzątku , trzeba ją trzymać w jednej

Ogrodnik w podróży
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 178

drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka(...)buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu czarnego. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości

Moja Delicja
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 134

drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka(...)buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu czarnego. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości

Moja Delicja
Sałatka ze szparagami, pomidorkami, cebulą i grzankami 140

chrupiące. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 czerwona cebula 250 g małych pomidorów domowe grzanki (ilość wg gustu) sól, pieprz sok z ½ cytryny 3 łyżki oleju/lub oliwy z oliwek 2 łyżki przegotowanej wody Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i pokroić(...)pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć.  Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej, sok z cytryny i wodę połączyć ze sobą). Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać grzankami

Ugotować
Kasza jaglana z mango, jarmużem i tofu w sosie orzechowym 218

sosie orzechowym porcja dla 1 osoby Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej około 3/4 szklanki wody 1/3 mango 3 garście jarmużu 2 łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki imbiru mielonego świeżo mielony pieprz sól 90 g tofu Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować w osolonej wodzie około 10 min. Po tym czasie pozostawić ją pod przykryciem(...)patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojone w kostkę tofu i smażyć na złoto z każdej strony. Doprawić solą. Zdjąć z ognia. Przygotować sos. W miseczce wymieszać masło orzechowe, wodę, sok z cytryny, imbir i pieprz. Na tą samą patelnię ( jeśli za mało oleju to dolać ) wrzucić jarmuż i mango. Smażyć około 3 min i dodać sos. Jeśli jest zbyt gęsty dodać

Jaglusia
Sałatka a’ la feta z granatem 215

ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki(...)pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości, jaka dla nas da najodpowiedniejszy smak sosowi. Energicznie mieszamy. Układamy na sałacie składniki w dowolnej kolejności. Polewamy całość sosem. Najładniej sałatka będzie

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie 186

napojów, to temperatura nie może przekroczyć 40*C. Miód wtedy straci swoje właściwości prozdrowotne. Syrop świetnie smakuje także jako dodatek do piwa. 100 g świeżego imbiru 3 szklanki wody 2 cytryny 1 szklanka miodu lipowego Imbir pokroić na plasterki, bez obierania i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymać na palniku 15 min. Zdjąć

https:KKuchniaMniam
Sałatka a'la grecka 172

czerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku

Życie zamknięte w smaku
AYVA TATLISI, czyli deser z pigwy 121

sama w sobie, a w tej deserowej kombinacji — niebo w gębie! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki 3 pigwy 5 łyżek cukru 2 szklanki wody 8 goździków woda z sokiem z cytryny Przygotowanie Umyć i obrać pigwy. Podzielić wzdłuż na pół. Wydrążyć pestki. Włożyć do wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na dno garnka rozłożyć skórki z pigwy

Tureckie Przepisy
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 186

długości)1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego imbiruNajpierw przygotować gruszki:Owoce obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, razem z sokiem, wodą i cukrem umieścić w garnku. Kardamon rozgnieść, laskę cynamonu połamać, dodać do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem(...)przecież po prostu go wylać... Dlatego dodatkowo go jeszcze odparowałam, żeby smak był intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem 109

cytryny Brzoskwinie oddzielić od pestki, pokroić: ja pokroiłam w naprawdę drobną kostkę. Skórki nie trzeba zdejmować - sama się rozpadnie w czasie gotowania. Pokrojone brzoskwinie wrzucić do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas, żeby nic nie przywarło do dna. Po godzinie dodać brązowy cukier i gotować jeszcze około 45 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
gruszki w galaretce w biszkopcie... 163

Składniki: BISZKOPT: jajka 2 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, sok z cytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba(...)galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć do formy dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą na wierzch poukładać gruszki i dać połowę tężejącej galaretki truskawkowej - przykryć drugim blatem lekko docisnąć i do lodówki polewę czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
zdrowy,pyszny ,gęsty marchewkowy deser z zurawina 82

mąka ziemniaczana sok z cytryny 1 pomarańcza -sok żurawina lub inne owoce opcjonalnie Wykonanie D okładnie oczyścić marchewki i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie włożyć do rondla ,zalać wodą ,dodać cytrynę obrana i gotować do miękkości . Gdy marchewki zaczną być miękkie dodać cukier w trakcie gotowania pod przykrywką gotując cały czas na średnim ogniu. Teraz całość wystudzić i zmiksować

mojej kuchni
zdrowy,pyszny ,gęsty marchewkowy deser z zurawina 129

mąka ziemniaczana sok z cytryny 1 pomarańcza -sok żurawina lub inne owoce opcjonalnie Wykonanie D okładnie oczyścić marchewki i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie włożyć do rondla ,zalać wodą ,dodać cytrynę obrana i gotować do miękkości . Gdy marchewki zaczną być miękkie dodać cukier w trakcie gotowania pod przykrywką gotując cały czas na średnim ogniu. Teraz całość wystudzić i zmiksować

w mojej kuchni
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 82

przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka(...)buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości (ok.15-30 minut). Pod koniec gotowania doprawić świeżo

Moja Delicja