garść pestek dyni sól, pieprz oliwa od pomidorów 2 jajka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wina czerwonego 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję(...)mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Galaretka: Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję mus gorący i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia
wesoła kuchniacytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego roślinnego słodzika. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki agar-agar, 1 łyżka ksylitolu. Polewa: 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka(...)Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na masę makową. Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na małe kawałki. Jedno z nich blendujemy na mus wraz z wodą, sokiem z cytryny, agarem, cynamonem i ksylitolem. Jabłka umieszczamy w garnku, zalewamy musem i gotujemy cały czas mieszając do 2 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę
Jeść, by żyć w zdrowiuoleju; 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki białego cukru; Szczypta soli. Nasączenie biszkoptu: 1/4 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka cukru pudru; 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Masa mascarpone: 250 g serka mascarpone; 1 galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 300 ml gorącej, przegotowanej wody(...)suchego patyczka (ciasto jest upieczone, gdy drewniany patyczek włożony do niego, po wyciągnięciu będzie suchy). Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz (nasączenie biszkoptu). W szklance wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Przygotować krem z serka mascarpone i galaretki. 1 opakowanie galaretki wsypać do miseczki, zalać 300 ml gorącej, przegotowanej wody (zamiast
Gospodyni Miejskakisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu w wielu dziedzinach. A na „Letnie orzeźwienie” – cytrynada. Składniki: - 1 l schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 3 wyszorowane i wyparzone cytryny - nektar z agawy – może być stevia lub ksylitol (do smaku) - świeże listki mięty - kostki lodu Z dwóch cytryn, specjalną obieraczką, zdejmujemy skórkę. Cytryny przekrajamy na połówki(...)Przelewamy do pojemnika, dodajemy syrop z agawy (do smaku), ½ litra gazowanej wody mineralnej – mieszamy. Do dzbanka (lub butelki z szeroką szyjką) wrzucamy pokrojoną na plasterki cytrynę oraz umyte, całe listki mięty. Wlewamy wodę z sokiem i syropem, mieszamy. Uzupełniamy pozostałą wodą, dodajemy kostki lodu i skórkę z cytryny. Nalewamy do szklanek i natychmiast podajemy. Na upalne dni… i nie tylko
mojewypiekiinietylkokremówki 30% lub 36% 250g czarnej porzeczki (może być mrożona) 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny ok. 60g cukru, najlepiej brązowego (w zależności od Waszych upodobań smakowych może być konieczne więcej cukru) 2 łyżki wody Wykonanie: Zacznij od przygotowania kremu i sosu. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem(...)pamiętaj, że kremówka do ubijania musi być dobrze schłodzona). Partiami dodawaj mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach do połączenia. Odstaw. W małym rondelku wymieszaj porzeczki, cukier, sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 10-15 minut aż owoce się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Sos przetrzyj przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek. Odstaw. Masło rozpuść i ostudź. Mąkę, mleko, cukier
Pociąg Do Kuchnizmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut(...)Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. LUKIER W wysokim kubku wymieszaj dokładnie cukier puder, sok z cytryny oraz gorącą wodę. Ciepłe rogale polukruj. Możesz je także posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Smacznego Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnizmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut(...)Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. LUKIER W wysokim kubku wymieszaj dokładnie cukier puder, sok z cytryny oraz gorącą wodę. Ciepłe rogale polukruj. Możesz je także posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Smacznego Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnipieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki żelatyny w proszku Polewa(...)dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia? Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować do czasu, aż rozpuści się cukier i nie będzie surowych jabłek. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań. Jabłka nie powinny całkowicie się
Kuchcik gotujeDlatego idealnym rozwiązaniem jest zrobienie sobie kostek lodu i wtedy można ją tak przechowywać wiele miesięcy. Składniki: l,5 l przegotowanej wystudzonej wody 0,5 cytryny (wycisnąć sok) 0,5 kg płatków róż Przygotowanie: Płuczemy dobrze płatki róż i obrywamy białe końcówki. Płatki wrzucamy do słoja zalewamy przegotowaną wodą i wlewamy(...)połówki cytryny, zamykamy szczelnie i odstawiamy na 3 dni. Po 3 dniach wyciągamy płatki, odciskamy dobrze (szkoda wody różanej) i wyrzucamy płatki. Część wody mrozimy, resztę możemy sobie zostawić i używać na bieżąco. SMACZNEGO
Lili w kuchnikońca czerwca), ale rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy i serwować taką lemoniadę przez całe lato. Składniki: 800 g rabarbaru 1 litr wody 150 g cukru cytryna listki mięty kostki lodu Przygotowanie: Rabarbar myjemy, kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy cukier, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, gotujemy 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar(...)odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy kostki lodu, miętę i plasterki cytryny. Można też dodać wodę gazowaną, a w wersji dla dorosłych Prosecco
Smakowity Blog KulinarnyNapój idealny na gorące dni. Wspaniale orzeźwia. Warto podawać ją schłodzoną. Można dorzucić parę kostek lodu i listki mięty. http://potrawyregionalne.pl pochodzenie powyższego zdjęcia 2 cytryny 4 szklanki wody 8 łyżeczek cukru Z cytryn wycisnąć sok i przepuścić przez sitko aby nie posiadał włókien i pestek. Dodać wodę i cukier. Wymieszać. Cukier musi się dobrze rozpuścić. Smacznego
cukrem pudrem posypanepulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa
Plate of Joyśmietany 30% 2/3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w w 1/3 szklanki wody dodatkowo 1 puszka ananasów herbatniki wcześniej upieczony cienki biszkopt Wykonanie: Wyciśnięty sok z cytryn uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki, zagotować razem z cukrem. W połowie szklanki wody rozpuścić budyń, obie mąki i żółtka. Dodać zawartość szklanki do gotującej się wody i ugotować budyń
Pychotkaaaokazały się być niezbędne. PRZEPIS NA DRINK MALINOWY Z GINEM Składniki: 2 łyżki musu malinowego 50 ml ginu lubuskiego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego kilka listków mięty plasterek cytryny kostki lodu woda gazowana Przygotowanie drinka: 1. Mrożone maliny rozmrozić i zmiksować. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Do drinka używać tak przygotowanego musu malinowego. 2. Do wysokiej szklanki przełożyć(...)łyżki musu malinowego, dodać cukier trzcinowy, oraz listki mięty - wymieszać. 3. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu. 4. Wlać gin, dodać plasterek cytryny. Uzupełnić drinka zimną wodą gazowaną. Wasze zdrówko
kolorowotorcikowotrybu życia, zdystansowanie się, chęć samorozwoju Logo sklepu również ma swoją historię. Składa się ono z czterech, symetrycznych elementów (pierwiastków) oznaczających odpowiednio cztery żywioły Matki Natury - ogień, ziemia, powietrze, woda. Wszystkie cztery łączy jeszcze jeden element, a mianowicie człowiek . Jeżeli jesteście ciekawi co oznacza zielony punkcik umiejscowiony na górze logo zapraszam na stronę Biogo.pl pod zakładkę(...)produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat, napojów, sałatek, a także do porannej wody z cytryną pitej na czczo. Wy także popijacie z samego rana taką miksturkę? :) Quinoa czarna Komosa ryżowa, jak to pewnie pisałam nie raz należy do jednych z moich najulubieńszych produktów
Zdrowie na języku :P