włoskie - 2041 przepisów (strona:61/137)

Bezglutenowa i wegańska ciabatta. 130

bułeczkom bardziej ciabattowego kształtu. Możecie też wzbogacić je o oliwki, lub ulubione przyprawy. Ja jednak polecam na początek spróbować wersji minimalistycznej. Gotowe bułeczki najlepiej smakują z dojrzałym awokado, orzechami włoskimi, sałatą, pomidorkami suszonymi i sosem pesto. Mniam. Bezglutenowa i wegańska ciabatta   Składniki: 240g mąki z tapioki 120g mąki gryczanej (najlepiej jasnej) 240ml + 80ml mleka migdałowego 4 łyżki oleju kokosowego

Fill The Bowl
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 613

ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti aglio e olio 143

Makaron w najczystszej postaci, jak mówią Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie przepadamy za ostrym jedzeniem, więc w naszej wersji znajdziecie pietruszkę oraz parmezan. 30 min 2 składniki: 300 g makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku posiekana natka

Ania i Marcin gotują
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  179

male pokrojone w paseczki mini pomidorki ze swizymi platkami bazyli. Calość polać swieża oliwa z olivek :) Idelanie pasuje tu poloczenie tych wysmienitych smakow z dobrym bialym winem. Ja kocham wloskie Moscatel. Ale każsy dobierze odpowiednie dla smaku

Lajtkraft food intolerance
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 240

poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)  Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem

Cynamonowe szczęście
Ciasto orzechowo migdałowe 119

mąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne

królestwo garów
Tort żydowski 325

szklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła.   Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej   Orzechy i śliwkę rozdrobnić   Przekładanie tortu:   Smarować kolejno krążki używając na przemian

Sto kolorów kuchni
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

kolorowe i pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy na początku! Jamie przedstawia nam w nim swoją filozofię, którą zawarł

Plate of Joy
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 176

przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka orzechowe 122

mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce na czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
Christmas Mince Pie z Angli 131

okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła

Mama Gotuje
Ekspresowe ciasteczka owsiane 152

roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii, np. rodzynki, orzechy   Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, następnie mokrą ręką formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w 180 stopniach

Jadło i czytadło
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 186

pieczonych buraków wg szefa  Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu  składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec

Stare Gary
Twarogowe trufle z jagodami. 119

powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe. Składniki (ok. 20 sztuk wielkości orzecha włoskiego): 400 g twarogu półtłustego 100 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) 2 łyżki ksylitolu spora garść jagód 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao +2-3 do obtoczenia kulek

Powiedz dietom nie
Ciasteczka maślane z żurawiną 121

wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny