Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z
Poezja smakukoszmar z dzieciństwa, na pierwszy rzut oka to danie może wydać się straszne, ale zapewniam, że smakuje lepiej niż można sobie wyobrazić. Polenta to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, niegdyś przyrządzana głównie z mąki kasztanowej, dziś jednak sięga się po łatwiej dostępny wariant - kaszkę kukurydzianą. Wymaga trochę cierpliwości (choć nie za wiele) – trzeba ją podgrzewać na małym ogniu
Roślinna - blog wegańskiOrzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.) Ciastka piec (na złoty kolor) 15-20 minut w 190 stopniach. (Piekarnik powinien być wcześniej
Di gotujeDzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne. Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy
Smak mojego domuProstota i klasyka. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu. Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym. Składniki: 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów pół łyżeczki cukru sól pieprz 8 - 10 dużych listków bazylii 240 g makaronu spaghetti (2 porcje) Wykonanie: Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około
Smak mojego domudlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać. Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki wody gazowanej 40 g drożdży pół łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy
W kuchennym oknie Ewygodzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao
PatchworkGruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo
Moje Kuchenne RewelacjeOrzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek
Maślane ciasteczkochociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnykupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowanie100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć, pokroić
królestwo garówwysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 C około godziny, Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi. Smacznego
greenscarfpowinna być jednak dla nas myląca – „tortilla” kojarzy nam się bowiem głównie z cienkim meksykańskim plackiem typu naleśnikowego. Tymczasem tortilla española jest rodzajem omletu, ale podobnego raczej do włoskiej frittaty niż zawijanego, cienkiego omletu francuskiego. Jego przygotowanie wygląda więc w ten sposób, że do kilku roztrzepanych jajek dodajemy dodatkowe składniki i całość bardzo powoli smażymy na patelni. Taki placek jest
Kulinarna Pokusacukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką
Moja smaczna kuchnia