Castagnole di ricotta 212potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre, choć nie tak puszyste) Przepis zaczerpnęłam z włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole di ricotta Składniki (na 1 talerz): 250 g serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru
Mia Cucina Sofieta
Torta Caprese 252Ciasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym stuleciu, zupełnie przez przypadek. Otórz kucharz Carmine Di Fiore, przygotowując dla amerykańskich wysłanników Al Capone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne
Mia Cucina Sofieta
Masa makowa 227Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Przygotowanie: Masa makowa: * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo
Ala piecze i gotuje
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 399zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy) kilka ziarenek czerwonego pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy drobno
DefinicjaSmaku
Pierniczki glazurowane na święta 224połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około
kgwjanczewo
Makowiec japoński 749każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek 100g migdałów 100g orzechów włoskich kilka kropel olejku rumowego polewa kakaowa kolorowa posypka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka
Smakołyki Asi
Mini serniczki z orzechami 288kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku
Smakołyki Asi
Makowiec zwijany 1249zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna) · 100 g rodzynków · 50 g orzechów włoskich, posiekanych · 3 łyżki miodu · 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
Proste Potrawy
Kokosowe ciasto z burakami i karobem 249ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka
FitKot
ŁOSOŚ W ORZECHOWEJ PANIERCE 176łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki.W garnuszku ro ztapiamy masło, dodajemy musztardę i miód, dobrze mieszamy. Rybę zanurzamy w tak przygotowanej marynacie na min pół godziny. Orzechy siekamy
Z Majeczką w kuchni
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 201orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram suszonej żurawiny w garnku rozpuszczam olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. Płatki mieszam z orzechami, siemieniem lnianym
Mango Papaja
Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu 336Frankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 306następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle. Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka ♥ Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową
Eat me! Fit me!
Kochasz Raffaello? Zrób lekką, bezglutenową i bezcukrową wersję tych pralinek 763razu na gęstym sitku. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Dodaj do kaszy miód, łyżeczkę oleju kokosowego i zmielony len. Wszystko wymieszaj. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego z jednym orzeszkiem laskowym w środku : ) Połowę z kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz od razu
Eat me! Fit me!
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem 263Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić
Pij soki wyciskane