Bardzo lubię robić muffiny, bo nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy, a zawsze w prosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku
Na słodko lub wytrawnieszklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 500 g czereśni lub wiśni bez pestek cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały(...)czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto
Na słodko lub wytrawnieJeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam Koniecznie kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury wiśniowej zaczyn 2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej ciasto 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła kruszonka 1 łyżka masła(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru listonic_name = "Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 słoiki konfitury
CoolinarniePLsuszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy(...)waniliowym sosem.Niebo w gębie!To jeden z tych słodkości, po które z wielką przyjemnością sięgnę przy najbliższej okazji ( tak samo jak po TE makaroniki <3 )..Wiśniowy deser: Gorące wiśnie zatopione w sosie z dodatkiem chili … przykryte zimnymi waniliowymi lodami.Połączenie idealne!Delikatne … niesamowicie aksamitne … słodko – kwaśne.Taki deser, który jest jednym z tych wymarzonych
Ostra na SłodkoWiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam(...)wydrylować z pestek. Tak przygotowane zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny(najlepiej by było na całą noc) Ja odstawiłam do piwnicy(muszą mieć w miarę chłodno) - wiśnie przełożyć do garnka, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować 4-5 minut mieszając. - pieprz rozetrzeć w moździerzu, dodać do dżemu i wszystko razem wymieszać - gotowy
Basia w kuchnidlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny cukier kardamon Wykonanie: Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem
Malinowe Pocałunkidoceniam jego kreatywność i pomysł. Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego(...)kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20 min do zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant
Malinowe PocałunkiSkładniki: wiśnie, cukier, sokownik, Przygotowanie: Opłukane wiśnie wrzucam do sokownika, zasypuje cukrem (stosunek 1:1) i gotuje aż sok zacznie spływać. Gorący sok wlewam do butelek i pasteryzuje ok 15 min. od zagotowania wody
Anioły w kuchniznaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo; 400 g śmietanki 30 %, łyżka cukru, gorzka czekolada do posypania, Wykonanie; Białka(...)ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;) Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
Anioły w kuchniSzaleństwo wiśniowe trwa:) Składniki; wiśnie, cukier , woda przegotowana - wystudzona, Wykonanie; Wiśnie umyć, napełnić słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 5 łyżek cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania
Anioły w kuchniświeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się(...)średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 1 banan, 4 czubate łyżki mrożonych wiśni 150 - 200 ml jogurtu naturalnego ewentualnie łyżka miodu Przygotowanie : Wpierw zmiksować rozmrożone wiśnie i wlać na spód szklanki Wlać jogurt do naczynia miksującego, dodać pokrojonego banana, ewentualnie miód i zmiksować razem, przelać do szklanki na mus wiśniowy, pić z apetytem :) " Jogurt działa bakteriobójczo oraz wspomaga odporność człowieka.To źródło wapnia, w diecie(...)sprzyja odchudzaniu ... Banany chronią żołądek przed kwasami i wrzodami, poprzez rozrost komórek śluzówki żołądka, co wytwarza lepszą ochronę przed sokami trawiennymi " - cytat z "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską" Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Pomagają przy odchudzaniu. Zawierają min. duże ilości żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia
Proste PotrawyKiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com , wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę. I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory :) Z kilograma wiśni wyszedł mi jeden słoiczek konfitur i takie ciut na spróbowanie. A, że konfitura przesmaczna, to ten dodatek zniknął w szybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę(...)zrobić choć z 3 kg wiśni. A jeśli wiśnie dojrzałe i słodkie, można spróbować dodać mniej cukru. Składniki : 1 kg wiśni bez pestek 20 - 30 dag cukru trzcinowego 150 ml czerwonego wina sok z jednej cytryny 2-5 goździków 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić
Proste Potrawysody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70 g kakao 4 jajka 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika) Polewa: 200 g dżemu wiśniowego ½ słoika wiśni z kompoty 2-3 łyżki kompotu z wiśni 1 łyżeczka żelatyny fix Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło(...)olejem. Dodajemy partiami mokre składniki do suchych, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy masę czekoladową. Miksujemy do połączenia się składników. Do gotowej masy dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie. Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę
Mania GotowaniaSłodkie Inspiracje”. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Jest wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, z wyraźną nuta kokosową i wspaniała kruszonką. Polecam amatorom tradycyjnych ciast. Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru(...)trzcinowego 150 g wiórek kokosowych 80 g masła około 2 szklanki wiśni bez pestek Kruszonka: 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 20 g płatków migdałowych 20 g mąki krupczatki 20 g mąki migdałowej 70 g roztopionego masła 50 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy
Mania Gotowania