wiśnia - 6835 przepisów (strona:154/456)

Chałka królewska - trzy smaki 231

mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru 80 g masła 1 op. suchych drożdży Składniki na nadzienie: wiśniowe: 125 g suszonych lub kandyzowanych wiśni 60 g dżemu wiśniowego 2 łyżeczki soku z cytryny marcepanowe: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki rumu lub amaretto 50 g pistacji orzechowe: 120 g mielonych orzechów laskowych 1 bio- pomarańcza(...)umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wiśnie suszone (użyłam kandyzowanych) z dżemem i sokiem z cytryny umieścić w rozdrabniaczu i zmielić na jednordną, dość gęstą masę marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić. Dodać mleko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 207

mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko(...)pieczeniem) - na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować) - kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje - całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Pleśniak 225

szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich(...)potrzebujecie do wypicia dwóch brandy z lodem w miłym towarzystwie. Po schłodzeniu część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy. Tak bogato

GRUBY WAŁEK
Domowy kisiel z czerwoną porzeczką i wiśniami 146

stanowi zdrową propozycję na podwieczorek czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. A dlaczego zdrową? Bo dosyć sporo w nim witaminy C. Gęsty, domowy sok z czerwonej porzeczki i domowe wiśnie ze słoika. Pychotka! :-) No to robimy! :-) SKŁADNIKI (na jedną porcję): - 1/3 szklanki domowego soku z czerwonej porzeczki (może być też inny domowy sok czy też kompot) - 2/3 szklanki wody(...)zagotowuję dodaję cukier i stopniowo wlewam wodę z wymieszaną mąką. Energicznie całość mieszam i gotuję przez 3-4 minuty. Wlewam do naczynia i po kilku minutach dodaję wiśnie (ilość wg uznania). Kisiel gotowy ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
mini karobnik w kokosowym płaszczu 179

kolejny sprostał zadaniu i pozytywnie mnie zaskoczył. Film polecam osobom, które lubią nieprzewidywalne i pełne dziwnych wydarzeń kino.   SKŁADNIKI: 60g tofu naturalnego łyżka mleka kokosowego 2 garści suszonych wiśni łyżeczka karobu łyżeczka agaru szklanka wody  banan łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mleka kokosowego WYKONANIE: wodę gotujemy, dodajemy agar i energicznie mieszamy (stale gotując ok 3 min) do gotującego(...)kokosowego i pokrojone w kostkę tofu (po ugotowaniu całość blendujemy) zo zblendowanych składników dodajemy karob, możemy ponownie zacząć gotować całość, aby ławtwiej rozpuścić karob - na sam koniec dodajemy suszone wiśnie całość przelewamy do aluminiowej formy/ formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą- odkładamy do stężenie  *jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru wody, posypujemy wierzch cynamonem- po stężeniu nadmiar wody zamieni

healthy dreams
Tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami 181

litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. -  od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania(...)nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części  rozsmaruj na biszkopcie. Weź drugą część ciasta i ułóż na śmietanie, ponownie nasącz

Pasje Jolki
Luksusowe ciasto z ajerkoniakiem i wiśniami 198

masy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia(...)Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami. Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać. Kisiel wiśniowy – z 300 ml soku odlać trochę do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Sok zagotować, wlać rozmieszaną mąkę

Kuchnia Pokoleń
Mus czekoladowy 225

kcal 1/4 szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez(...)kawałeczki czekoladę, pozostawić na jedną minutkę, aby się rozpuściło. Po tym czasie dodać mleko z żelatyną, wymieszać bardzo dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Do pucharków powrzucać po kilka wiśni, zalać musem, odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie. Smacznego

moj przepis na
Kompot z wiśni na zimę 159

Prosty i szybki kompot wiśniowy na zimę,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy wiśni 7 łyżek cukru na słoik 1 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik

Bajeczna Kuchnia
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 178

powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej(...)esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania:  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Dodatkowo wiśnie  Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki z kruszonką 157

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła(...)mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania:  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Dodatkowo  wiśnie  Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie

Moje domowe kucharzenie
Ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką 550

Składniki: 200 g masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g wiśni, wydrylowanych kruszonka: 1 1/2 szklanki mąki 150 g masła, schłodzonego 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski, posiekać, następnie rozetrzeć między palcami by powstała kruszonka. Mąki z proszkiem(...)jajku nie przerywając ucierania. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć wydrylowane wiśnie. Na koniec posypać równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszka 24x38

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z wiśniami 219

SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 4 jajka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder szczypta soli  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia dodać 2 całe jajka, 2 żółtka i cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie masło, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  aromat waniliowy(...)wyłożonej pergaminem.  Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno.  Na wierzch ciasta wylać ubite na sztywno białko, posypać cukrem pudrem a następnie ułożyć wydrylowane wiśnie. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku  przez około 50 - 60 minut.  Na koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku. Wyłączyć piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze

zielonacukinka
Styropian czyli sernik bez sera 240

sernik smakuje jak sernik , a sera w nim nie ma ni grama. Skąd nazwa tego ciasta  ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne. Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek  2 łyżki(...)litr jogurtu naturalnego 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde op.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g wiórków kokosowych Dodatkowo ok pół kg dowolnych owoców - u mnie wiśnie. Wykonanie : Mąkę , cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę , dodać  zimne masło i siekać wszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto

Malinowa Kawiarenka
Domowa konfitura wiśniowa 183

konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam na noc, na drugi dzień dosypałam 500 g cukru żelującego 3:1, zamieszałam i zostawiłam na godzinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię