Frużelina z mrożonych wiśni jest błyskawiczna do przygotowania. Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować. W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lada znaczenie Gotowe keto naleśniki przełożyłam czekoladowym musem z awokado . Czyli bardzo podobnie jak w przypadku zeszłorocznego tortu . Do tego ostatni już chyba rzut letnich owoców (malin, wiśni i borówek) i urodzinowe małe co nieco gotowe! A że cheat day w trakcie tygodnia…? No to co? Z okazji urodzin można! Tym bardziej, że jak spojrzycie na wykaz makroskładników, to wygląda(...)jajowatej Nadzienie 2 awokado dojrzałe 50 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 10 kropli stewii w płynie 120 g malin 120 g borówek 25 g wiśni Sposób przygotowania Naleśniki Jajka zblendować z mlekiem, wodą oraz solą. Dodać łuski babki jajowatej i dalej blendować. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnię. Jeszcze raz zblendować masę naleśnikową
Modern Cave GirlLINK . Z dzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu z mąką gryczaną idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Jak ktoś nie lubi, wystarczy więcej dosłodzić lub wybrać inne ulubione owoce(...)Składniki na 2 porcje: ▪ 120 g mąki (u mnie gryczana) ▪ 1 jajo ▪ łyżka oleju ▪ woda ▪ 200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia) ▪ 150 g twarogu chudego ▪ 20 g wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo. 2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie
zdrowo i aktywnieFrużelina wiśniowa to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Frużelina wiśniowa – Składniki Wiśnie 400g Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka Cytryna 1 łyżka soku Cukier 100g Frużelina wiśniowa – Wykonanie Wiśni The post Frużelina wiśniowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Blaszka o wym. 25cm x 25cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Skład The post Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeogórki kiszone niezbędna jest woda, sól (najlepiej kamienna niejodowana – taka do przetworów), czosnek, korzeń chrzanu, koper wraz z baldachami oraz dodatkowo można użyć liści chrzanu, dębu lub wiśni. Niektórzy dodają jeszcze do ogórków kiszonych ziele angielskie i liście laurowe – ale moim zdaniem są one zbędne i ja ich nie dodaję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa do ogórków kiszonych jest(...)chrzanu – ok. 15 cm (można dać więcej, ale wtedy ogórki będą miały ostrzejszy smak) 2 litry wrzątku 4 płaskie łyżki soli kamiennej opcjonalnie: liście chrzanu, dębu, porzeczki lub wiśni (ale nie za dużo – wystarczy po 1 dużym liściu lub kilku małych) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki kiszone: Przygotować 2 kilogramy ogórków. Najlepiej ze swojego ogródka lub postarać
Kulinarne Przebojenawozów (zamiast kupować je w markecie lepiej dołożyć pare zł i kupić je na targu). Przepis na około 6 słoików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście wiśni gorczyca koper czosnek sól kamienna woda mineralna (ja kupuje wodę oaza 5 litrów z biedronki) lub najlepiej ze studni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie myjemy słoiki i je wyparzamy. Następnie(...)ogórek był dobrze umyty. warto do tego celu wykorzystać np szczotkę. Na dno każdego słoika wrzucamy trochę ziaren gorczycy, ząbek czosnku (można go rozpołowić na pół), 2-3 listki wiśni oraz baldachim z kopru. Do słoików wkładamy wcześniej umyte ogórki tak aby były jak najciaśniej wciśnięte. Następnie robimy zalewę. Do 2 litrów wody dodajemy 4 łyżki soli kamiennej (2 łyżki
Blog kulinarny S9.PLłyżki masy serowej do żelatyny, wymieszać, a potem całość przelać do sera i jeszcze raz wymieszać). Wykładamy na warstwę płatków i wstawiamy do lodówki Frużelina wiśniowa: 700 g wiśni 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 3 łyżkach wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte(...)wiśnie mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy na masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0
Cynamonowe szczęścieMaliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem(...)śmietana kwaśna – 1 łyżka KREM JOGURTOWY: * jogurt grecki – 400 g * cukier puder – 3-4 łyżki * wanilia * galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku DODATKOWO: * ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy
Ostra na Słodkociacho właśnie zapraszam! Zainspirowana współpracą z marką BIELMAR , producentem znanej od lat PALMY , przygot owałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto z dodatkiem soczystych owoców lata. Są w nim wiśnie, czereśnie, rabarbar i porzeczki – same dobroci lata! W sezonie, tak jak teraz wykorzystajcie świeże owoce! Poza sezonem śmiało możecie zastąpić je mrożonymi albo wykorzystać inne dary natury! Ciacho pyszne(...)pszenna – 300 g * PALMA – 200 g * cukier puder – 100 g * jajko L – 1 szt + śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta DODATKI : * owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – do obtoczenia * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Owoce oczyszczamy. Obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z brązowym cukrem. Wszystkie składniki na ciasto
Ostra na Słodkomiksera, bez długiego ugniatania i chłodzenia. Rach-ciach i gotowe! Możemy dodać do niego właściwie każde owoce, ale według mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew(...)rozgotować, ale lekko podgrzać do momentu, aż puszczą sok i cukier się rozpuści. W zależności od kwasowości owoców, cukru dodajemy więcej lub mniej. Ja użyłam mrożonych owoców leśnych i wiśni, ale można wykorzystać tu jabłka, brzoskwinie czy truskawki. Kiedy w garnku pojawi się sok z owoców, to wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy
Analiza Smakupełne łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka ksylitolu w pudrze (można zastąpić cukrem pudrem lub miodem) - albo więcej wg uznania pokruszone wysuszone płatki jadalnych kwiatów pokruszony pieprz czerwony garść suszonych wiśni Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzewać na małym ogniu aż będzie całkiem płynny, dodać kakao i ksylitol w pudrze. Energicznie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Czekoladę przelać do foremki. Na wierzchu(...)ułożyć suszone wiśnie. Włożyć do zamrażarki na ok 20 minut. Po chwili w zamrażarce posypać czekoladę płatkami kwiatów i kawałeczkami rozgniecionego czerwonego pieprzu. Można zrobić to od razu po przelaniu do foremki, ale wtedy większość posypki może całkiem "utonąć" w czekoladzie. Ponownie włożyć do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę przechowywać w lodówce w szczelnym naczyniu. Z pewnością nie przeżyje
Ze smakiem i z pasjąwiśniowej – Sok wlać do garnka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się soku, ciągle mieszać. Gotować aż masa zgęstnieje, następnie dodać wiśnie i wymieszać delikatnie. Odstawić do przestygnięcia. Letnią masę wiśniową rozłożyć na zimnym cieście. Jeśli sok nie jest za słodki można go lekko dosłodzić. Ja nie dodałam cukru ponieważ było wystarczająco(...)tyle żeby się dobrze żelatyna rozmieszała. Ostudzić żelatynę i odstawić żeby zaczęła gęstnieć, ale nie za mocno. Wlać gęstniejącą żelatynę do śmietany i wymieszać. Szybko wylać na masę z wiśni. Wstawić do lodówki. Masa bezowa – Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijać i wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru nadal chwilkę ubijać. Na papierze do pieczenia narysować kształt blaszki
Kuchnia Pokoleń