wino - 10075 przepisów (strona:540/672)

Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 238

posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso: -płat filetu

BaRepas
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 150

był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem) dość szybko kończyła żywot zmieniając się w sos jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu braku urządzenia czy z winy składników. Trochę poeksperymentuję z tą pianą i może w kolejnych przepisach będzie już prawdziwą pianą :) .   Golonki przygotowałam w dwóch wersjach: małe, degustacyjne porcje oraz tradycyjna wersja obiadowa z kością

SzczyptaSmaQ
Ciasteczka z York- dekorowała 6 i 9 latka ;-) 131

miasta York w stolicy hrabstwa Yorkshire w północno-wschodniej Anglii, jak głosi historia dawniej mieszkało w nim wielu kupców, których żony podawały te ciasteczka gościom wraz ze słodkim winem maderskim. Dziewczyny piły do tego czekoladowe mleko sojowe i też smakowało Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g miękkiego masła roślinnego

greenscarf
Spaghetti z kurkami i cukinią 279

nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem

Kuchnia Prezydentowej
Ziemniaki z pieca (Hasselback) 193

się oprzeć - uwielbiam je szczególnie z twarożkiem szczypiorkowym lub czosnkowym. Na jarmarkach przygotowują je w wielkich żeliwnych piecach i szczególnie w mroźny dzień, jedzone na dworze i popijane grzanym winem smakują takie ziemniaki naprawdę wyjątkowo - kto jadł, ten wie o czym mówię.               Oczywiście ja dysponuję jedynie piekarnikiem

Kuchnia Prezydentowej
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 202

programu do ich obróbki! :) No, ale chyba niepotrzebnie się obawiałam. ;) Powiem Wam, że jeszcze trochę mi się nie chce, ale Wasze prośby i stęsknione nawoływania wzbudziły we mnie poczucie winy i obowiązku, dlatego wracam z czymś bardzo, bardzo pysznym... ;) Specjalnie dla Was. A już całkowicie specjalnie dla Kasi ,  Oli , Pyzy , Pauliny , Kasi, Ewy i Urtiki : bardzo pracochłonny, czasochłonny

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese. 265

cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi; szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje

BaRepas
Słodko-słono | Wątróbka z truskawkami i jabłkami na winie 281

ogólnie słodkimi daniami. A szkoda! Bo truskawki równie świetnie smakują w towarzystwie produktów podanych na słono np. wątróbek. Żeby jeszcze podkręcić danie, do truskawek dodałam jabłka, a całość dopieściłam winem. Normal 0 21 false false false

Zofiana
Tarta migdałowa z porzeczkami 122

odkryłam je niedawno na nowo. Moje pierwsze, wykonane wiele lat temu próby pieczenia tarty, nie były zbyt udane. Chodziło głównie o spody. Zawsze wychodziły okropnie twarde. Z pewnością częściową winę za to ponosiły także przepisy jakimi wówczas dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam, że dodatek zmielonych migdałów wpływa bardzo korzystnie na strukturę ciasta. Najpierw eksperymentowałam z biszkoptami. Dobre rezultaty zachęciły mnie

Wiem co jem
Serowe filety z bazylią 118

ostatnio dyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym , a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która

Wiem co jem
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 135

opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze. Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie. Dekoruję listkami świeżej bazylii.  Serwuję z winem półwytrawnym białym

Wanilia i Kardamon
Lodziarnie w Poznaniu: Kolorowa – lody naturalny, wyrób własny 221

zachęcające do konsumpcji: Kinder Bueno (idealne dla małych smakoszy J ) Piernikowe z truskawką Mascarpone z czarną porzeczką (na zdjęciu) Snikers Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Malina z winem porto Sorbet mango Oraz klasyczne: Czekoladowe Śmietankowe Truskawkowo – śmietankowe Koszt porcji : 4zł (ale!!!! w tej cenie można wziąć smaki pół na pół, zdecydowany plus za taką możliwość) Płynna czekolada

Kolizje Smaków
Tagliatelle z tuńczykiem w pomidorach. 188

sosie własnym, lub wodzie -pół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną szklimy na oleju, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem (pół szklanki). Gdy płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy szczyptę posiekanego tymianku. Redukujemy płyn i zagęstniamy Makaron gotujemy na ząb, cedzimy, skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnie z pomidorami

BaRepas
Miętowy dorsz 142

Google. I tak oto udało mi się wskrzesić ten przepis oraz przywołać cudowne wspomnienia moich włoskich wakacji. Teraz i Wy macie możliwość jego spróbowania, koniecznie z włoskim winem.  Składniki: 4 filety z dorsza ze skórą świeżo zmielone sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek pergamin Składniki na pesto: 6 łyżek stołowych świeżej mięty 1 łyżka stołowa świeżej natki

Garniec Magalie
Kurczak w pomarańczach 149

Moje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z  żurawiną i rodzynkami. Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła

O kuchni z uczuciem