pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny - niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami. Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;) Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy - od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania. Może 1,5 godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż
Chilli Czosnek i Oliwasłoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaKrem z buraków. I już. Tak jak sobie obiecałam, przy okazji KREMU Z BURAKÓW Z WINEM KOZIM SEREM, tak też czynię i rozkoszuję się buraczanym przysmakiem, ale za to z dodatkiem mleczka kokosowego. Ot, taki mały luksus i nutka egzotyki.Dlaczego jednak pieczone buraki? Mają zupełnie inny, według mnie pełniejszy i ciekawszy smak. Ale oczywiście, gusta podniebienne to sprawa indywidualna. Mimo
W kuchni Karmel-itkiprzekona by to zmienić. Do sałatki przygotowałam słodko- kwaśny dresing przygotowany z: 1 łyżeczki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś francuski specjał. Podobno najlepiej smakuje z winem. W moim wydaniu dodaję mięsny akcent w postaci podsmażonego kabanosa (bądź innej kiełbaski). Plus grzanki. Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień
bastalenapory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej kolacji, to będzie Żura wina i pana Kejka, a nie Matki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu
bastalenaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam. Post Pieczona karkówka pojawił
Marta Gotujeoblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym. Kasza świetnie komponuje się czy to z piwem, winem, sokiem jabłkowym czy cydrem. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem piersi, kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecałam że napiszę o tym pysznym , poszerzającym pupsko smakołyku, z resztą dawno nie było żadnego przepisu. Ale wiecie żeby nie było, że moja wina, że tyjecie ;) rośniecie w szerz, czy dziny się skurczyły. Sami chcieliście więc nie marudzić ;) Przepis mój autorski, tylko przeze mnie praktykowany, jak zawsze szybki co by czasu nie marnować na zbędne pichcenie. Co wam będzie
Farmażonyzawsze truskawki są później niż u nas w Wielkopolsce. Truskawki były pachnące, soczyste i nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy. Idealny Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku”na upalne dni przygotowałam specjalnie na konkurs „Blog ze Znakiem Smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPost Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojebobem (oj tak to było pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności
Brzuszki Łakomczuszkisosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku w plastikową butelkę. :) Kolejna pozycja - makarony bo czego innego się spodziewać. Najbardziej słynna chyba carbonara ale bez śmietanki tak jak u nas, czy spaghetti arrabiata
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe i przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe 300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię