wilgotna babka - 1275 przepisów (strona:39/85)

Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach 123

Babeczki wychodzą wilgotne, pyszne i skuszą nie jednego swoim smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki

Gotowanie...to proste !
Ciasto dyniowe z solonym karmelem - bez glutenu 203

  Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga

maniapieczenia
Pomarańczowa Babka Twarogowa 174

Pyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;) Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm: 125 gr masła / margaryny 2 łyżki

Gotowanie...to proste !
Babka cytrynowa 255

Jako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię

Jak gotować i nie zwariować
Babka meksykańska 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Polecam do kubka ulubionej herbaty lub filiżanki kawy Post Babka meksykańska pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 163

ziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam ją do mąki orkiszowej, której trzeba dać trochę więcej. Polecam tę babkę zarówno w wersji pszennej jak i orkiszowej, jest pyszna, bardzo wilgotna i długo pozostaje świeża. Dodatkowo cukier zastępuje u nas zdrowszy ksylitol (no i zmniejszyłam trochę jego ilość). Jest tylko jeden mały minus tej babki

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe z niespodzianką 244

Zapraszam na pyszne, ciekawe ciasto marchewkowe z niespodzianką. Jest bardzo smaczne, wilgotne, pięknie pachnie i smakowicie wygląda. W środku ma smaczne nadzienie z serka. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wspaniała do kawy, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto marchewkowe z niespodzianką Składniki

Mała Cukierenka
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 187

zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki(...)wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można je wyjąć z piekarnika. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić, dodać margarynę i wymieszać. Polać jeszcze ciepłą polewą wystudzoną babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 311

Dzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych.  My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis(...)form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 269

wyrastaniu od razu przełóżcie je do formy, bez wcześniejszego formowania- WYJDZIE!   Przykrywamy wilgotną ściereczką i w temperaturze pokojowej, a najlepiej –stawiając je blisko kaloryfera – dajemy ciastu wyrosnąć przez około 3h – kopułka na cieście powinna wyrównać się ze szczytem formy. Żeby przyspieszyć drugie wyrastanie możecie babkę włożyć do piekarnika razem z miseczką pełną wrzątku i zostawić piekarnik ustawiony(...)minut, do czasu aż drewniany patyczek (albo jak u włoszek – suszony makaron spaghetti) włożony w sam środek ciasta będzie lekko wilgotny, ale nie mokry. Gdyby Panettone robiło się za mocno rumiane i za ciemne z wierzchu, połóżcie na babkę luźno kawałek folii aluminiowej. Jeśli pieczecie dwie mniejsze Panettone, wystarczy około godziny. Sprawdzajcie patyczkiem. Wyjmujemy babkę z piekarnika i wieszamy

Karo in the Kitchen
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 115

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu

Kuchnia MagdaLeny
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 115

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto na sobotę – czekoladowa babka z rumem 120

havana beach . Do czekoladowej babki dodałam również jogurt. Nie zbyt dużo tłuszczu w tym wypieku, więc porcja jogurtu sprawiła, że ciasto jest wilgotne i puszyste. To ciasto można upiec w podłużnej foremce. Ja jednak lubię piec babkę w foremce z kominkiem. Czekoladowa babka z rumem foremka z kominkiem o pojemności 1 l Składniki: 180 g cukru 2 łyżki golden syropu

codojedzenia
Ciasto ze Świeżą Żurawiną 281

Ciasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Mała Cukierenka
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 173

Zdecydowanie dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia. Możemy ja upiec w zwykłej keksówce, ale efektownie będzie się także prezentować na Wielkanocnym stole w formie okrągłej. Wilgotna, nie za słodka, taka "Równa z niej babka!" Składniki:   7 białek Szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao

Kuchnia w czekoladzie
Babka majonezowa 206

niegdy nie miałam okazji jej spróbować. I teraz żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej! Jest po prostu wspaniała! Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza babka jaką jadłam w życiu - puszysta a jednocześnie wilgotna, o pięknym kolorku, majonezu nic a nic nie czuć a smak... najlepiej zróbcie i przekonajcie się sami!  SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki

Kto ugości moich gości?
Babka na piwie cytrynowym 135

Uwielbiamy babkę cytrynową, ale tym razem spróbowałam przygotować ją inaczej. Poszukałam w sieci i trafiłam na przepis Margarytki . Trochę go zmieniłam, ale zapewniam, że babka wychodzi świetna! Bardzo ładnie wyrasta i jest wilgotna. Polecam na Wielkanoc i nie tylko :) Składniki: 1,5 szklanki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka

Pasja Smaku