Tradycyjna babka z Niemiec i Austrii. Gugelhupf to ucierana babka pieczona w formie z kominem. Bardzo łatwa w wykonaniu, zawsze się udaje. Wilgotna w smaku, długo utrzymuje świeżość. Idealna na święta, do herbatki czy do kawy. Polecam również babkę krówkę , która jest prosta do zrobienia i smaczna. Składniki 5 jajek (rozm M) 160 g masła 350 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemZnana babka majonezowa z tego przepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących ciasta z odrobiną alkoholu. Ciasto : Upiec wg wspomnianego wyżej przepisu. Do nasączenia: 2/3 szklanki likieru Advocaat Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzucić do garnka(...)ogrzewać chwilę na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę nasączyć małymi porcjami likieru nakłuwając w wielu miejscach (użyłam dekoratora z najdłuższą końcówką) , następnie przy pomocy pędzelka pokryć babkę polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin
Praktyczna plbiałek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania(...)mleko - mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto
Słodkie Przyjemnościstarsza ... tym ... smaczniejsza 😊 Lekko ścisła, mocno wilgotna, a jeszcze mocniej cytrynowa. Dodatek zblendowanych (wcześniej ugotowanych cytryn) nadaje jej nieziemski aromat. Do tej babki wybierzmy małe cytryny o nie grubej skórce. Niestety cytryna - cytrynie nie równa i zdarzyło mi się, że przez grubą skórkę babka miała leciutko gorzkawy posmak. Dlatego dobór małych cytryn jest w tym przepisie dość ważny. Jeśli
Walijskie Pichcenielubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć. Babkę robi się dosłownie 10 minut. Efekt? Jest przepyszna! Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej, zawładnęła moim podniebieniem całkowicie :)) Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo
Walijskie PichcenieJeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła200 g masła 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)łyżki cukru pudru. do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowoszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa, z kawałkami suszonych jabłek. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy(...)ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni
Malinowe PocałunkiBabka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki
Chocolate Muffin BlogPyszna. O bardziej ścisłej i lekko wilgotnej strukturze - polecam ją wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Długo zachowuje świeżość, Pamiętajmy tylko o tym, aby wszystkie składniki na babkę miały temp. pokojową. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju 3/4 szkl
Walijskie PichcenieBabeczki wychodzą wilgotne, pyszne i skuszą nie jednego swoim smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki
Gotowanie...to proste !Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga
maniapieczeniaPyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;) Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm: 125 gr masła / margaryny 2 łyżki
Gotowanie...to proste !Jako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię
Jak gotować i nie zwariować