Babka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu. Do mojej babki wykorzystałam budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt waniliowy, posmakowała mi najbardziej. Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa Składniki
Smakołyki Berenikinapoje i… słodkości. Bardzo się cieszę, że moja rodzina podziela moje zamiłowanie do pomarańczowych smaków. Dziś zapraszam Was na pyszną, łatwą w przygotowaniu podwójnie pomarańczową babkę. Ciasto długo zachowuje świeżość, jest wilgotne… po prostu pyszne. Taka babka idealnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Spróbujcie. Babka podwójnie pomarańczowa Babka podwójnie pomarańczowa 2016-05-18 00:05:22 Write
Słodkie okruszkiDziś u Nas na blogu zrobiło się bananowo i tak zostanie do końca dnia. Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem
Pora coś zjeśćcytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO . Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki . Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis pochodzi ze starych wycinków mamy z gazety o rewelacyjnym tytule „Życie na gorąco” (zapewniam Was, że na odwrotach przepisów niektóre artykuły są naprawdę „gorące” ) Ale wróćmy do babki, która jest wyśmienita. Składniki: 2 szklanki
Słodki sentymentBabka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania. Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :) Do mojej babki wykorzystałam mąkę pszenną luksusową typ 550 od Młyny Stoisław . A po przepisy na inne babki
Zrób to smaczniebyło to lat temu hmm... pewnie z 15 albo 20 :). I chociaż majonez, jako składnik słodkiego wypieku skutecznie mnie zniechęcał, to po spróbowaniu okazało się, że babka jest przepyszna! Leciuteńka, wilgotna i długo świeża - po prostu idealna. Przepis na babkę miał swoje "5 minut", piekłam ją wtedy bardzo często, a potem poszedł w zapomnienie (jak wiele starych przepisów
Walijskie Pichceniewielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;) Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki
kolorowotorcikowoDziś przepis na pyszną babkę wzbogaconą o suszone owoce berberysu. Jeśli potrzebujecie ciasta na szybko to ten przepis jest właśnie dla Was. Babka wychodzi miękka, wilgotna, pulchna, z lekko kwaśnym berberysem smakuje wyśmienicie. I jeszcze kilka słów o berberysie. Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi
Zrób to smacznieKremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale także jako zwykłe ciasto do niedzielnej kawy Wiele osób mnie pyta jakie są zamienniki serka kremowego typu Philadelphia… Ponieważ od lat nie mieszkam w Polsce, to nie jestem w stanie osobiście tego sprawdzić
UgotujmyTo.plpomarańczowy, i białe cukrowe kosteczki. Razem stworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń - kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni), smakuje czekoladowo i naprawdę ciężko jest się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate
Gotowanie...to proste !Delikatne i puszyste ciasto na kefirze i oleju postanowiłam nasączyć super słodkim sokiem z czerwonych pomarańczy. To był bardzo dobry pomysł. Babka jest przyjemnie wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Na formę o średnicy około 19 cm: 200 g mąki pszennej 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko skórka starta z całej sparzonej pomarańczy(...)suche. Łączymy je ze sobą. Do natłuszczonej formy (lub silikonowej) nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną babkę nakłuwamy patyczkiem i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy sokiem z pomarańczy. Smacznego :) Artykuł Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogletniej dziewczynce, pełnej zapału i ogromnej miłości do słodkości. W mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego dlatego, że tylko dzięki niemu moja babka jest odpowiednio wilgotna i smaczna. Jako dietetyk często stosuję w wypiekach olej rzepakowy ze względu na jego wysoką temperaturę dymienia, przez co z powodzeniem nadaje się do pieczenia i smażenia. Dodatkowo jego ogromną(...)potrawach przez nas przygotowanych. Złocisty, wspaniały olej rzepakowy jest przez to idealnym dodatkiem do potraw słonych, jak i tych słodkich. Składniki (na 12 muffinek lub jedną, dużą babkę): 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
Mango Papaja