wilgotna babka - 1275 przepisów (strona:18/85)

SZYBKA BABKA BANANOWA W 5 MINUT 500

przekroczy 5 minut ;) W domu zalegało mi kilka mocno dojrzałych już bananów a szkoda je wyrzucić i tak powstała myśl, aby upiec babkę. Przepis jest banalnie prosty, a babka wyszła miękka, wilgotna i mega bananowa. Koniecznie spróbujcie :)  Składniki: * 3 mocno dojrzałe banany * 1 jajko * 50 g masła * 1/2 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1,5 szklanki mąki(...)pieczenia i mąkę, wymieszać trzepaczką. Na końcu dodać rodzynki, czarny sezam i ziarna słonecznika, wymieszać. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 50 minut. Wystudzoną można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Babka serowa 269

Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę serową. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Może Wam też przypadnie do gustu? Zapraszam!"Składniki:4 jajka300 g seraszklanka cukru2 szklanki (po 300 ml) mąki2 łyżki ekstraktu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia1/2 margarynySposób przygotowania:Na samym(...)puszysta masę, następnie dodajemy  ser, ekstrakt i margarynę i miksujemy dalej.W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia i partiami wsypujemy do jaj.Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/mąką.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35-40 minut - do zarumienienia.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka herbaciana 175

kolejny przepis na babę, tym razem herbacianą. Na upieczenie tej babki namówiła mnie Majanka i to na jej blogu ten przepis króluje:)  Babka jest smaczna, wilgotna i szybka w przygotowaniu. Myślę, że dodatek sody i proszku do pieczenia sprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną(...)oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć do garnuszka, włożyć 4 torebki herbaty (u mnie czarna rumowa), zalać wrzątkiem i gotować

In my kitchen
Babka ajerkoniakowa 104

ostatniego momentu wahałam się, czy faktycznie dodać tyle ajerkoniaku, ale… raz kozie śmierć! Byłam ciekawa co z tego wyjdzie :) I wyszło… super ciasto! Byłam mile zaskoczona. Babka jest bardzo wilgotna, miękka (trochę jak gąbka), z wyczuwalną nutą alkoholu, słodka i bardzo smaczna. I jeszcze ten piękny, intensywnie żółty kolor :) Długo zachowuje świeżość. Oczywiście odradzam jej jedzenie dzieciom! Za to dorośli(...)cukru pudru 250 ml ajerkoniaku 1 czubata łyżka cukru waniliowego 250 ml oleju Dodatkowo: cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką pszenną (jej nadmiar wysypujemy). Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka, olej i ajerkoniak. Wszystkie składniki

MyCookBook.pl
Babka czekoladowa z Karmi 271

Babka z dodatkiem znanego piwa bezalkoholowego Karmi o wyraźnym smaku. Chociaż za tym piwem nie przepadam, to tutaj sprawdziło się rewelacyjnie. Babka jest miękka, wilgotna, mocno czekoladowa i szybka w przygotowaniu. Polecam! 1 szklanka piwa Karmi 200g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki śmietany 3 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia. DEKORACJA: 1 kostka(...)misy miksera i utrzeć razem ze śmietaną. Ciągle ubijając wlać jeszcze ciepłą, niegorącą mieszankę piwną. Na końcu wsypać suche składniki i wszystko dokładnie połączyć. Przelać do formy na babkę i piec przez około 50minut w 180*C. Po wystudzeniu przykleić perełki dekoracyjne na rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Wielkanoc Tagged: kakao , piwo

https:KKuchniaMniam
Babka jogurtowa - pyszna, prosta i szybka! 169

Dzisiejszy przepis to prosta babka jogurtowa. Lekko wilgotna. Ale jest niezwykle prosta, szybka i bardzo smaczna.  Jeśli chcesz przygotować coś na szybko i smacznie to ten przepis jest dla ciebie! :) Składniki: 200g jogurtu naturalnego 1 kubek* cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 kubki* mąki 1 kubek* oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka *umyty kubek(...)mąkę i mieszamy z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki przelewamy do składników suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blachy w kształcie babki lub keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Jeśli patyczek jest suchy znaczy

Gotuj z Mąką
Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 310

bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują, a ich przygotowanie jest bardzo proste.  Przepis na mini babki w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE

Ugotować
babka cytrynowa na śmietanie 201

Naszło mnie na babkę i nie wytrzymałam, musiałam upiec... Wypróbowałam nowy przepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie może

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka z batatem 147

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram(...)proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni

wesoła kuchnia
Babka ucierana z żurawiną i skórką pomarańczową 234

Zapraszam na babkę ucieraną z dodatkiem żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Babka jest lekko wilgotna a taką właśnie bardzo lubimy.   Składniki: margaryna 20 dkg cukier 1 szk mąka pszenna 1,5 szk mąka ziemniaczana 5 łyżek jajka 4 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki żurawina suszona 50 g skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g Przygotowanie(...)żurawinę wymieszać i wylać do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec do suchego patyczka około 45 min.Zimną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Babka z herbatą Earl Grey i kandyzowaną skórką pomarańczową 89

wypieku. Postawiłam na moje ulubione ciasto na kremówce, które jest niezwykle proste i szybkie, wzbogacając je o aromat herbaty Earl Grey Lemon i domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej. Babka jest aromatyczna, wilgotna i bardzo smaczna :) Składniki: Ciasto ucierane: 2 jaja  1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%  2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru  2,5 łyżeczki(...)masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać herbatę Earl Grey oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około godziny

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy na babki wielkanocne 386

gdyż u mnie w domu za nimi nie przepadają. Za to często piekę jasne, kakaowe i marmurkowe babki majonezowe, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, dzięki majonezowi, babka jest delikatna i wilgotna, dosłownie rozpływa się w ustach. Mam też na swym koncie babkę bez tłuszczu, która zrobiona przypadkowo wyszła i była bardzo smaczna. Na blogu są też przepisy na pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa z mocno cytrynowym lukrem 175

Ostatnio wprost zakochałam się w cytrynach - ale ostatnimi czasy w ogóle gustuję w kwaśnych rzeczach. Babka jest przepyszna - wilgotna, maślana, miękka, mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Idealna na gorące (mam nadzieję) lato! Składniki: Ciasto: 200 g (kostka) masła sok i skórka starta z 1,5 cytryny 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego(...)skórką z cytryny i aromat waniliowy. Do całości dodajemy sypkie składniki. miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Ciasto przelać do formy do babek. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka. Lukier: Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka czekoladowo-rumowa z suszonymi śliwkami 157

dzisiaj na szybko powstała taka babka . Mocno czekoladowa , wilgotna . Może być propozycją na wielkanocny stół , ale z racji tej ,że robi się błyskawicznie i nie wymaga wymyślnych składników możecie ją zrobić do popołudniowej kawy nawet dziś.  Składniki : 200g suszonych śliwek 5 łyżek rumu 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)formy i piec ok 1 godz. w 170'C. Śmietanę na polewę zagotować i zalać nią połamaną czekoladę . Po 2 minutach wymieszać całość do uzyskania jednolitej polewy. Polać wystudzoną babkę. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ubijana babka cytrynowa 223

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania