wigilijne - 3472 przepisów (strona:84/232)

Świąteczny makowiec 127

Makowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka

Mostek w kuchni
Przepis na Wigilię: Faszerowany pieczony szczupak 161

danie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Ryba ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Faszerowany i pieczony szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła 2 łyżki drobno

Niedzielny kucharz
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 111

grzybami lub z domowymi uszkami z pieczarkami i cebulką. Jeżeli pasteryzujemy: Gorącą zupę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, studzimy. Smacznego!       Artykuł Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Kompot z suszu 256

kompotu kilka owoców wędzonych. Ja jednak wolę suszone. Z lekką nutą cynamonu i goździków. Z dodatkiem pomarańczy lub cytryny. Cóż więcej mówić - jest to obowiązkowa pozycja na moim stole wigilijnym :) A jak Wasze przygotowania do świąt? :) Składniki: 100 g suszonych śliwek 150 g suszonych jabłek 100 g suszonych moreli 50 g suszonych gruszek 10 goździków 1 laska cynamonu 1 pomarańcza

My simple kitchen
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 120

godzinie znów dzwonek. Otwieram drzwi a tam talerz z rybą i karteczką. „Nie jestem dobrym kucharzem, ale zapewniam że jestem dobrym człowiekiem. Czy nie znalazło by się przy wigilijnym stole miejsce dla mnie i mojej ryby?” I tak to się zaczęło i trwa już 9 lat. Świąteczny cud. Chciałabym wygrać nagrodę dla męża. Może kulinarna książka mu pomoże i ugotuje

Słodkie okruszki
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 116

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 116

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijna zupa migdałowa 198

przedstawiam przepis na pyszną zupę migdałową. Zupę tę robiłam pierwszy raz w życiu i od razu podbiła kubki smakowe moje i moich domowników. Zupa migdałowa to doskonała propozycja na wigilijny stół. Podałam ją z chrupiącym groszkiem ptysiowym firmy Brześć. SKŁADNIKI: 700 ml mleka, 150g migdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli, 4 łyżki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą 146

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku

Związek na patelni
Krokiety orzechowe 189

ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej

Korniszonki
Krokiety orzechowe 153

ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej

Gotujemy i jemy
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 121

Kochani dziś częstuję Was pasztecikami z kapustą i pieczarkami. Na moim stole wigilijnym goszczą co roku. Najlepsze z kubkiem gorącego barszczu. Miękkie, puszyste bułeczki nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek to pyszna przekąska nie tylko na święta, ale i na każdą inną okazję. Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź

Zrób to smacznie
Pierogi ruskie 356

dużą ilością podsmażonej cebulki. Uwielbiam je nie tylko na święta, ale i na co dzień. Zresztą cała moja rodzina za nimi przepada. Pojawią się u nas również na wigilijnym stole. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja robię je za rzadko, abym mogła się czuć mistrzem w tej kategorii, ale ciasto z poniższego przepisu wychodzi

My simple kitchen
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 127

Mmmm… już myślami jestem przy wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze

Be Fit Be Strong
Świąteczna zupa grzybowa 134

przesadą, ta zupa jest w połowie z boczniaków, a w połowie z suszonych podgrzybków. Tak jest u nas w tradycji i tak co roku ją przyrządzam. Polecam, szczególnie na wigilijny stół Składniki: 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego jeśli ktoś jest bardzo ortodoksyjny ( osobiście robię na drobiowym, domowym rosole) 6-7 średniej wielkości boczniaków ( mam swoje, więc liczę na sztuki

Ogrodnik w podróży