wigilijne - 3472 przepisów (strona:79/232)

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami 82

Dziś coś jarskiego i bardzo ciekawego na wigilijny stół. Propozycja dla wszystkich , którzy do tradycyjnych dań chcą dodać troszkę nowości . Pierogi są pyszne, zdrowe i uważam dość ciekawe. Do farszu dodałam suszonego szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą przyprawę jak również inne z tego sklepu :) Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami

Kuchnia Pełna Emocji
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 123

zarówno białą („Jaś”, „Jasiek”), jak i czerwoną oraz dwukolorową („krasa”, „amerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą, choć niegdyś równie często była to kapusta z fasolą i kaszą. Wczesną wiosną w ogródkach pojawiał się bób, który podaje się ugotowany

Trzeci talerz
Świąteczne rogaliki działu IT 69

Przepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru

Kocham Czekoladę
Świąteczna babka ajerkoniakowa 97

jestem fanką babek. Zawsze kojarzyły mi się z suchym ciachem, do którego trzeba było wypić hektolitry kawy. Ta babka jest wilgotna, żółciutka i pachnąca. Nie może jej zabraknąć na Wigilijnym stole. Nie jestem fanką ajerkoniaku czy adwokata, ale ta babka z tym dodatkiem jest pyszna. Dodatkowo wykonanie zajmuje kilka chwil. Babka: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Kocham Czekoladę
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 93

najbardziej ulubionych potraw w kuchni polskiej. Samo określenie tej mącznej i pysznej potrawy “pierogiem” miało miejsce w siedemnastym wieku. Dziś pierogi i uszka, to nieodłączne danie kolacji wigilijnej w Polsce. Pierogi, to również coraz częściej serwowane danie na dużych uroczystościach rodzinnych, typu wesela. Gdzie pierogi ze skwarkami królują na tz. stole wiejskim. I cieszą się powodzeniem bardziej niż

ProstePesto.pl
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 88

podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze są jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem Jabłko to nie tylko

smakowitehistorie.com
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 115

podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze są jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem Jabłko to nie tylko

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 85

się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko od święta (jako podstawę do wigilijnego barszczu) i warto go pić codziennie – zalecana ilość to szklanka wypijana każdego ranka na czczo. Zakwas z buraków ma wiele witamin i minerałów oraz cennych właściwości zdrowotnych: obniża ciśnienie krwi

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 89

się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas z buraków można robić nie tylko od święta (jako podstawę do wigilijnego barszczu) i warto go pić codziennie – zalecana ilość to szklanka wypijana każdego ranka na czczo. Zakwas z buraków ma wiele witamin i minerałów oraz cennych właściwości zdrowotnych: obniża ciśnienie krwi

smakowitehistorie.com
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 108

twarożkiem Pizzoccheri Składniki: 50 g masła cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu gryczanego lub łazanek 200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem

Ugotowane pozamiatane
Leśny mech 102

uwielbia wszelkie ciasta z kremem, na święta Wielkanocne. Leśny mech, jest bardzo smacznym ciastem, rodzina zgodnie stwierdziła, że nie czuć w nim szpinaku. Ciasto ślicznie prezentowało się na Wigilijnym stole, piękne zielone blaty ciasta szpinakowego, świetnie kontrastowały z białą śmietaną, ciasto jest również proste w wykonaniu. Jako ciekawostkę powiem, że ciasto upieczone zostało w piątek, krem zrobiony został w sobotę

moj przepis na
Ryba po grecku 116

Opis Ryba po grecku: Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krokiety z soczewicą i pieczarkami 96

umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. 3.   Nagrzewamy średniej wielkości patelnię (nie tą dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się na wigilijnym stole, gdzie często próbuje się wszystkiego "po trochu"). 4.   Na suchej patelni (bez oleju) smażymy naleśniki, nakładając ok. 1/2  łyżki wazowej na 1 placek

Prosto z Kotła
Paluszki z łososia w cieście francuskim 84

przekąskę testowałam na wigilijnym stole. Przepis publikuję już po świętach, ponieważ nie byłam pewna, czy będzie godna polecenia.  Teraz już mam pewność - zdecydowanie jest! Składniki: 800g surowego łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku czarnuszka do posypania (może być też sezam) Przygotowanie: 1. Łososia kroimy w paski grubości

Prosto z Kotła