wigilijne - 3472 przepisów (strona:76/232)

Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną 125

Każda rodzina ma swoje świąteczne tradycje. Nasza też. Jedną z takich tradycji jest to, że każdy ma za zadanie przygotować jakąś potrawę na Wigilię. Taki podział, żeby gospodarze wieczerzy wigilijnej mieli trochę łatwiej ;) Przez lata każdy wyrobił sobie swoją specjalizację, albo śledzie albo ciasto albo kapusta z grzybami, albo w wyniku rozmaitych kolei losu trzeba było nauczyć się także innych

Na kulinarnym poligonie
Tartaletki z kapustą kiszoną pod grzybową kruszonką 125

okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem.  Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto: 1)       200 g mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
Śledzie w śmietanie 129

wigilijnym stole zawsze pojawiają się śledzie, które można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję przepis na moje ulubione śledzie w śmietanie. Nie potrzebujemy wielu składników, są szybkie i proste do zrobienia. A Wy jakie śledzie lubicie najbardziej? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie w śmietanie Składniki 4-5 płatów śledziowych 1 duże jabłko 1 duża cebula 3-4 łyżki śmietany

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa grzybowa najlepsza 103

dlatego musimy je od czasu do czasu wykorzystać np. gotując zupę grzybową. Suszone grzyby przechowujemy w dużych, szklanych słojach. Suszone grzyby: podgrzybki, czy borowiki na pewno przydadzą się do wigilijnych uszek , pierogów z kapustą i grzybami , albo do przygotowania bigosu na Wielkanoc . Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to dobrze trafiłeś, TUTAJ znajdziesz 40 przepisów na nasze ulubione zup. Najlepszym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słowo na niedzielę według Manueli gretkowskiej 121

ojczyzny, pełen zsarmaciałych ojców dumnych z tradycyjnie, durnowatych synów. Będziemy „rechrystianzować” Europę na wzór Polski, leżąc gospodarczo krzyżem u stóp Niemiec. Chyba tylko przy zakrapianym polską wódką stole wigilijnym tatuś z synkiem premierem mogli wybełkotać : „…a oni tam kolend nie śpiewają”, to my im „Odę do radości” przerobimy na „Przybieżeli do Brukseli pasterze: ojciec Rydzyk i Kaczyński…” Jeszcze historia tego

codojedzenia
Młoda kapusta z groszkiem – obiad za 5 zł 125

Młoda kapusta z groszkiem to moja propozycja delikatnej w smaku, świeżej, wiosennej wersji klasycznego, zimowego dania jakim jest kapusta z grochem. Bardzo lubię wigilijną kapustę z grochem. W ogóle bardzo groch lubię! Taka grochówka – mmm… palce lizać! A kapusta to w ogóle jedno z moich ulubionych warzyw. Tania jest, ma wiele cennych dla nas właściwości. Można

Dorota Smakuje
Zupa grzybowa 104

Zupa grzybowa oczywiście najlepsza jest z suszonych grzybów. Suszone grzyby dają zupie niepowtarzalny aromat z pewnością nie uzyskamy takiego efektu ze świeżych grzybów. Znana doskonale jako klasyczna zupa wigilijna, którą podajemy z łazankami, grubym makaronem czy też z pieczywem. Zupa jest tak dobra, że szkoda byłoby czekać na nią do grudnia 🙂 Jeśli macie pod ręką trochę suszonych grzybów zabierajcie się

SprawdzonaKuchnia.pl
Nagroda od Magazynu Kuchnia 89

Czas czytania: < 1 min Miło mi poinformować Was o nagrodzie, którą dostałam od Magazynu Kuchnia. Wzięłam udział w ostatniej edycji konkursu „blogujemy”, którego tematem były przepisy wigilijne. Konkurs prowadzony był przez internetową stronę tegoż właśnie magazynu. Wygrał mój przepis na zupę z czerwonej cebuli i suszonych śliwek. Nagrodą była publikacja mojego przepisu na łamach gazety w wersji

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 96

razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików z nadzieniem, które będzie idealne do wigilijnego barszczu, farszu mięsnego czy też słodkiego wypełnienia owocowego. Przepis na farsz do pasztecików z kapustą i grzybami jest tutaj . Życzę smacznego! Print Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego .wprm-recipe-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
Bigos wegetariański 100

wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt ostrego smaku. Można dołożyć też część świeżej kapusty drobno poszatkowanej. Taką wersję bigosu można podać jako jedną z potraw wigilijnych. Smacznego! Print Bigos wegetariański .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegański bigos niskokaloryczny i pyszny! Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, kiszona kapusta, kiszona kapusta Prep

SprawdzonaKuchnia.pl
Kwas buraczany 100

rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy do przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym

SprawdzonaKuchnia.pl
Chutney ze śliwek 101

cayenne. Chutney polecam do wszelkiego rodzaju pasztetów, serów, a szczególnie tych pleśniowych, wytrawnych kanapek natomiast dla mięsożerców do pieczonych mięs. Chutney ze śliwek szczególnie polecam jako dodatek do dań wigilijnych, będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania można przygotować go w tak zwanym międzyczasie na przykład, kiedy w piekarniku piecze się pyszny pasztet jaglany

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowa z makaronem 92

smardze. Mimo podziałów, jakie panowały w tamtych czasach, to właśnie taką samą zupą zaczynała się Wigilia w domach chłopów i możnych panów. Nadal jest to jedna z dwóch najpopularniejszych wigilijnych zup, którą wybierzecie w tym roku? Barszcz czerwony z uszkami czy zupę grzybową? Dziś chciałam zaproponować ją z domowymi lanymi kluseczkami lub jeśli chcecie może być z gotowym makaronem

SprawdzonaKuchnia.pl
Pudding ryżowy z migdałami i sosem wiśniowym 125

amande. Risalamande. Ugotuj sobie szczęście. Ris Á L’amande to tradycyjny wigilijny deser w Danii. Podaje się go na zimno z wanilią, migdałami, bitą śmietaną i gorącym sosem wiśniowym. Przepis pochodzi z książki Caroline Fleming “Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy.” Deser jest przepyszny, ale wprowadziłam pewne zmiany. Nie są to zmiany w składnikach, czy w wykonaniu

Tajemnice Smaku