wigilie - 1000 przepisów (strona:15/67)

Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 261

szopka. Pomysłodawcą był ponoć sam św. Franciszek z Asyżu. Ulica San Gregorio Armeno na starym mieście w Neapolu uchodzi za najsłynniejsze „centrum” szopkarstwa w całej Italii. 3. Wigilia (Vigilia). We Włoszech nie ma tradycji dań typowo wigilijnych. Co do zasady jada się postnie, a uroczysta rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym

Bon Ton Italia
Kapusta kiszona smażona 214

każdy robi inaczej..ja po prostu smażę na patelni do miękkości..i nie dodaję mąki.Można dodać np.grzybków suszonych -wcześniej namoczonych i taka kapusta nada się nawet na wigilię. kapusta kiszona  cebula  olej Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju.Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna opłukać, pokroić. Przełożyć na patelnię z cebulką.Podlać niewielką ilością zimnej wody

Moje domowe kucharzenie
Uszka z grzybami do barszczu 238

Tradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól  - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony wigilijny 172

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków  - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów

Apetyczna babeczka
Ciasteczka reniferki 173

Chociaż kalendarz adwentowy zawsze rusza 1 grudnia, to u mnie odliczanie do Świąt zaczyna się od Mikołajek. Może dlatego, że w dzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki

Pełny talerz
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 182

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku

Niezły Młynek
Pierniczki drożdżowe 340

Pierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest

Smakołyki Bereniki
3. numer Magazynu Aromat 144

Przed Wami już 3. numer Magazynu Aromat! Kiedy to minęło? Tym razem numer zimowy, który jednocześnie jest naszym najbardziej obszernym. Nic dziwnego, okres zimowy sprzyja kulinarnym eksperymentom: Wigilia, święta Bożego Narodzenia, spotkania z rodziną i znajomymi oraz Sylwester i okres karnawałowy. Nie zapominajmy też o walentynkach i innych okazach, których jest całkiem sporo. Poniżej możecie sobie przejrzeć najnowszy numer – oczywiście

Pasja Smaku
Śledzie czosnkowe z ananasem, rodzynkami, korniszonami i cebulką 180

jedne z ulubionych śledzi całej naszej rodzinki, które co roku przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni

MyCookBook.pl
Zupa krem z pieczonych buraków 331

Lubicie eksperymentować?:) Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię?  Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona. Całości dopełniają kostki sera feta. Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie

Czerwona Porzeczka
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1633

odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy przygotowane do publikacji, stwierdziłam więc, że opublikuję go dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto daktylowe z melasą 151

okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i okazało się, że w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym. Składniki na: Ciasto […] The post Ciasto daktylowe z melasą appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Żurek Wigilijny z grzybami 161

grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić do smaku, chwilę podgotować. Żurek wspaniale nadaje się na Wigilię. Podawać np. z ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz na zakwasie 385

liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą

Pyry na Gaz