wigilie - 1000 przepisów (strona:22/67)

Łosoś z piekarnika 561

rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu

Gosia gotuje
Wesołych Świąt! 168

rozwija się następująco: 1. Przed obejrzeniem "Atlasu chmur"; 2. Po obejrzeniu; 3. Po napisaniu posta. Mój brat w ramach protestu zapalił lampki świąteczne na domu. Wyglądają lepiej niż w Wigilię... (jak się podzieli zdjęciem to umieszczę:)) Podzielił się:) Jest data, żeby nie było że ściema

les mirabelles
Sola po grecku 152

zawsze warto zagłębiać się w etymologię znaczenia danego wyrazu. Najważniejsze, że danie jest proste, smaczne i ma rzeszę zwolenników w naszym kraju. Bardzo wiele osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki

Gosia gotuje
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 225

można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza

W SMAK
Łazanki z kapustą i grzybami 173

danie, które gości na moim wigilijnym stole każdego roku. Suszone grzyby, kapusta i oczywiście domowe łazanki i wszystko z dodatkiem dobrego masła. Jest to potrawa, którą przygotowuję tylko na Wigilię. ŁAZANKI Z GRZYBAMI  SKŁADNIKI: 1 kostka dobrego masła 1 mała główka kapusty białej 10 dag. grzybów suszonych 3 średnie cebule sól, pieprz , vegeta łazanki z dwóch jaj WYKONANIE: Kapustę

Kuchnia Beaty
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 160

Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę się bałam, czy wyjdą, ale udało się. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 1 jajko 2/3 szkl. wody ciepłej 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść

Kuchnia Beaty
Tort Mikołajkowy 169

Ostatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły

Amatorka kuchenna
Piernik 181

Dzisiaj dzieci miały w szkole Wigilię. Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia zrobi ciasto"... No to mamusia nie miała wyjścia i wczoraj upiekła dzieciom piernik :) Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wigilijny karp smażony 268

Podczas Wigilii nie może zabraknąć u Nas oczywiście karpia. Przygotowujemy go w tradycyjny sposób czyli smażonego. Sekretem jego przygotowania i pozbycia się mulistego smaku jest moczenie go przed smażeniem w mleku. Dodatkowo podaję go w towarzystwie cytryny, którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi ze śliwką kalifornijską 235

Witajcie! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Na pierogi ze śliwką kalifornijską . Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki świąteczne 169

coraz bliżej, więc czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Indukcja kontra elektryka 164

momencie kiedy już nauczyłam się gotować na płycie indukcyjnej to stwierdziłam, że ma same plusy. Niestety okazało się , ze ma jeden minus, który pojawił się w czasie przygotowania Wigilii. Otóż w momencie kiedy wykorzystuje się wszystkie palniki na pełnej mocy równocześnie to wydajność kuchenki znacznie spada i gotowanie jest znacznie wolniejsze :( Jeśli ktoś dużo gotuje i faktycznie korzysta równocześnie

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 137

mojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz

bistro mama