wigilie - 1000 przepisów (strona:14/67)

ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 145

Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babeczki makowe - mini makowce 268

Przed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia

Kulinarne Inspiracje
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 286

tygodnie (chociaż będziemy się wspomagać dodatkiem sody). 4-6 tygodni to optymalny czas leżakowania, ale do Świąt mało czasu, dlatego zdecydowaliśmy zaryzykować. Efektami podzielimy się kilka dni przed Wigilią, tak aby piernik zdążył zmięknąć – jeśli macie odwagę godną Wiedźmina, zachęcamy Was do przeprowadzenia tego eksperymentu razem z nami! W polskiej recepturze, w grze podano dawne miary, typu kwaterka

Nerds Kitchen
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 183

tydzień pracy i fakt, że Duńczycy są najszczęśliwszym narodem na świecie, jest jeszcze inny powód, dla którego warto się tu przeprowadzić; albo chociaż spędzić czas od listopada aż do Wigilii. Jaki?  Brændte mandler , czyli palone migdały. Cóż to takiego? Absolutna rozkosz na języku. Migdały obsmażone w karmelu. Tak, tak, wiem; nie brzmi to zbyt imponująco. Tak właściwie to tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1034

pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość długie, jedzenie musi dobrze sycić i rozgrzewać, a także pomagać w utrzymaniu tego ciepła

Kuchnia w Słońcu Skąpana
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 161

się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 224

występ Pyrusa - bohatera jednego z adwentowych kalendarzy . Jest ich całe mnóstwo - najróżniejsze historie w bożonarodzeniowych klimatach, podzielone na dwadzieścia cztery krótkie odcinki, wyświetlane codziennie przez cały grudzień, aż do Wigilii. Tego z Pyrusem jeszcze nie widziałam, ale jest to ukochana wersja sióstr C., zjedzie się więc cała rodzina, żeby go obejrzeć na żywo. Ogromnie jestem podekscytowana - uwielbiam duńskie świąteczne jarmarki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Patera do ciasta (i nie tylko) 138

zdjęcia nie oddają w 100% prawdziwego klimatu i efektu... Znaliście takie zastosowanie patery do ciasta? Dla mnie to nowość, ale bardzo przydatna i praktyczna ;) W świątecznych klimatach, np. na Wigilię (bo nie wiem jak u Was, ale u nas na kolacji wigilijnej nie podaje się ciasta) paterę można wykorzystać do przygotowania stroika ze świecą - najprościej lampion ze świeczką postawić

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki leckerli 150

baaardzo twarde, potrzebują ok. miesiąca, a nawet półtora. aby za naszą cierpliwość odpłacić naprawdę cudownym smakiem. Najczęściej staram się przygotować ciasteczka zaraz po 1 listopada, są gotowe, idealne na Wigilię, kilka dni wcześniej tylko je lukrujemy i zdobimy, teraz nie jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 201

świętowanie pod hasłem: Over 100 likes;). Ale, ale: pamiętajcie -  każdy powód jest dobry, by świętować. Choćby fakt, że - cytując klasyka wiecznej zabawy, króla Juliana - każdego dnia "mamy wigilię dnia następnego, świętować czas!" Najlepiej w dobrym towarzystwie osób, które sami wybierzecie i zaprosicie pod swój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu

I tu będę miała takie te
karp w galarecie smażony 147

mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie

Ugotujmy Coś
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 170

ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były  NATURALNIE ZDROWE

Z Kuchni Do Kuchni
Karp w galarecie 191

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 232

winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże

Poezja smaku
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 208

poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można przygotować tażin dzień przed Wigilią, a podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Najlepszy jest właśnie odgrzany. Kuskus musimy przygotować przed podaniem. Post Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku