tegorocznej Wigilii nie może zabraknąć łazanek, czyli makaronowych klusek z kapustą i grzybami. Przepis na łazanki z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia.Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMoje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam z kapustką i grzybami. Córeczka już się nie może doczekać :)składniki:ciasto350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa200 ml gorącej wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków
Monia miesza i gotujepomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybamiPrzetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego
Kulinarne przygody GatityŚwięta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto
Kolizje SmakówBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól
Z Majeczką w kuchniRyba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu
Kulinarne przygody Gatityśledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKluski z makiem i bakaliami...Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.W towarzystwie aromatycznych bakalii.Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.Polecam! Składniki:Kluski:100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania;1 żółtko;50 ml ciepłej wody;1 łyżeczka oleju;Szczypta soli.Masa makowo-bakaliowa:250 g maku;120 g miodu;2 łyżki cukru pudru;30 g masła
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na wywarze z suszonych grzybów.Z dodatkiem majeranku.Znakomity z uszkami czy krokietami.Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia.Składniki:2,5 kg czerwonych buraków;3 litry zimnej wody + 1 litr wody do ugotowania grzybów.500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów;1 liść laurowy
Gospodyni MiejskaLubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl
Z Majeczką w kuchniroku postanowiłam wywrócić nieco moje/ nasze świąteczne menu do góry nogami. Część potraw klasycznie zagościła na Wigilię, część postanowiłam podać na świąteczny obiad. Tak jak na przykład łazanki z kapustą i grzybami. Dysponując czasem i przedświąteczną werwą łazanki zagniotłam sama. Zamroziłam. I cały tydzień czekałam, aby odkryć ich fenomen. Nie zawiodłam się. Łazanki wyszły pyszne! I choć nadal twierdzę
bastalenaZaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl.rozdrobnionych pomidorów] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać
Moje domowe kucharzenieśledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia