wieprzowina - 8831 przepisów (strona:122/589)

Pierogi z mięsem i pieczarkami 120

bardziej miękkie W tym poście podam Wam przepis na ciasto na pierogi z 1kg mąki . Farsz na pierogi z mięsem Pierogi z mięsem to niekoniecznie pierogi z wołowiną i wieprzowiną. Ja polecam do tego celu wykorzystać mięso z rosołu. Pyszny gotowany kurczak z podsmażoną cebulką i pieczarkami to wspaniały farsz do pierogów. Smażony boczek to genialna okrasa do pierogów. Boczek

MamaOskarka
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 168

można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Podaję ją do ryb i jasnych mięs, ale świetnie pasuje też do wieprzowiny w postaci kotletów mielonych lub klasycznych klopsików w pieczeniowym sosie.   Dla mnie ta surówka jest na tyle wszechstronna i smaczna, że sprawdza się nawet jako zdrowy deser! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 76

Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę.  Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki sosu z cytryny

Kardamonovy
Wina czerwone dla początkujących 89

słodkich dań. Właściwie na ten moment łączy się je ze wszystkim, aczkolwiek w zależności od stopnia wytrawności przedstawia się to następująco: 1) Wina wytrawne najlepiej łączyć z wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, gęsią, kaczką i innymi rodzajami pieczeni. To niezastąpiony towarzysz każdej eleganckiej okoliczności, wystawnego obiadu, czy kolacji. 2) Wina półwytrawne najczęściej łączy się z wędlinami, potrawami z mięsa czerwonego i dojrzałymi

Kuchcik gotuje
Bitki wieprzowe w sosie własnym 492

Klasyka polskiej kuchni, czyli bitkami w sosie własnym. U mnie najczęściej w tej roli wieprzowina (gdyż moje dziecko niestety bardzo oporne na wołowinę), ale sam sposób przygotowania mięsa odbywa się w podobnej formie. Należy pamiętać żeby nie podlewać zbyt dużą ilością wody jeśli tylko sos zanadto wygotuje się, bo tylko stracimy na smaku. Obiad w zasadzie robi się

Z Hrabiną w kuchni
Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] 122

sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz innego sera, nie będzie tak ładnego kolorku), 400 ml mleka, 2 ząbki

Kulinarna Polska
Karczek duszony z selerem naciowym 328

Pyszny aromatyczny karczek duszony z  selerem naciowy to moja propozycja na szybki  i smaczny obiad.  Ja podałam z  kluskami śląskimi i surówką

magiczna kuchnia Kasi
Mięso w sosie musztardowym 116

następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą. Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby. Znacznie rzadziej przygotowuję sos, który z powodzeniem można wykorzystać do dań z jajek lub szparagów 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka wody 2 łyżki

Kucharzyca
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem 129

khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Składniki (na ok 25-30 sztuk): ciasto: 500g maki (typ 650) 220ml wody  1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g tłustej wieprzowiny 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 0,5 łyżeczki papryki  2/3 szklanki wody mineralnej opcjonalnie: po pół pęczka natki pietruszki i kolendry

Obiad gotowy
Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym , pyszna domowa wędlina 126

liściem laurowym, pyszna domowa wędlina Domowe wędliny to temat który ciągle powraca na moim blogu . Wołowa karkówka to nowość w mojej kuchni , do tej pory trzymałam się raczej wieprzowiny , cóż czas na zmiany . Wędlina okazała się niebiańsko smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej powrócę . Powracając do tematu , powracających wędlin domowych , chcę po raz enty powiedzieć że warto

Ogrodnik w podróży
Pasztet drobiowo wieprzowy 146

cebula sól pieprz ziele anielskie listek laurowy lubczyk pieprz ziołowy 2 łyżki mączki grochowej 4 łyżki kaszy manny Mięso oczyszczamy (wątróbkę odkładamy) Do garnka wkładamy udka i tłustą wieprzowinę, dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk i trochę soli do smaku i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy wątróbkę i gasimy ogień a garnek pozostawiamy jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Sznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro 99

Sznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro Sznycel wieprzowy w cebuli to prosta , smaczna i efektowna potrawa . Pozwala ona także ograniczać kaloryczność posiłku np. przez zastąpienie wieprzowiny indykiem lub kurczakiem . Moi chłopcy lubią mięso , więc lubią też oczywiście sznycle , co nie jest niczym zaskakującym dla mnie . Pewnie gdyby marchewka miała świński ryjek lub jeszcze lepiej piórka , była by o wiele

Ogrodnik w podróży