wieprzowina - 8831 przepisów (strona:129/589)

Papryka wędzona czyli nowa przyprawa na polskim rynku 160

nich wyczuwalny delikatny posmak wędzenia. Do jakich dań pasuje wędzona papryka Papryka wędzona jako przyprawa ( https://planteon.pl/przyprawy-swiata/papryka/papryka-slodka-wedzona ) po pierwsze idealnie pasuje do wszelakich dań mięsnych, szczególnie tych z wieprzowiny. Można stosować ją również do dań z wykorzystaniem wędlin, na przykład takich, w których używa się kiełbasy. Będzie zatem idealna do leczo, albo wszelkich gulaszy czy zup gulaszowych. Poza

Trochę smaku
Bento – hambagu 125

orzecha włoskiego. Po uformowaniu kuleczek umieszczamy je na rozgrzanej patelni i podsmażamy na brązowo z każdej strony. Aby mieć pewność, że mięso w środku będzie dobrze wysmażone (wszak do wieprzowina) i soczyste dolewamy filiżankę wody i jeszcze lekko podduszamy pod przykryciem, a następnie odparowujemy nadmiar wody. I teraz gwóźdź programu! Sos nadający tego oryginalnego smaku. Do naszych kuleczek dolewamy kechup

Kate's Kitchen
Węgierski paprykarz z kurczaka z kluskami 216

się przede wszystkim z papryką , a trzeba wiedzieć ,że w tym rejonie świata uprawiana była ona , na długo przed pojawieniem się Turków . Kuchnia węgierska to także, albo przede wszystkim , wieprzowina i drób ,mają nawet swoją, lokalną rasę kur o żółtych nogach i skórze . Sami Węgrzy , podobno twierdzą ,że ich potrawy smakują najlepiej w towarzystwie wina .. Koniecznie trzeba to sprawdzić

Ogrodnik w podróży
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym 108

mieszanką przypraw i mogą z powodzeniem stanowić samoistny obiad. Na blogu znajduje się już kilka pomysłów na takie zupy, m.in. zupę meksykańską , aromatyczną zupę z kurczakiem , czy zupę z wieprzowiną i jarmużem . Dzisiaj do ich grona dołącza nowy przepis na zupę z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym. Pyszne i orzeźwiające połączenie smaków, dzięki wyraźnie wyczuwalnej nucie cytrynowej. Ale także bardzo

Pogotujmy.pl
MAKARON Z PULLED PORK 88

Prosty obiad „z resztek” 🙂 Składniki (na 1 porcję): makaron grube wstążki (porcja na 1 osobę) ok 1/2 szklanki pulled pork / szarpanej wieprzowiny (np z tego przepisu KLIK) łyżeczka masła ząbek czosnku pieprz ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (lub zrób własny, np wg tego przepisu KLIK) masło rozpuść z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, [...] Artykuł MAKARON Z PULLED PORK

SandraFrej.com
GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 210

Macie ochotę na gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną? Wydaje Wam się, że to dziwne połączenie? Nic bardziej mylnego Jak ich spróbujecie, to

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku. 135

czosnkiem. Z tym wpisem, wołowina na bank częściej zagości na Waszych rusztach.   Okres dominacji   Odkąd grillowanie zrobiło się w Polsce popularne, najchętniej przygotowujemy wieprzowinę: karkówka, kiełbasy, boczek. Stosunkowo niedawno dołączył drób: pierś, udziki czy pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych

kuron.com.pl
Kentucky Burgoo 156

doprawionego gulaszu lub dania jednogarnkowego. Tradycyjne kentuchy burgoo robiono z przeróżnego mięsa - głównie z dziczyzny, wiewiórek, oposów, szopów i dzikich ptaków. Obecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego

Zielona Kuchnia
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku. 152

właśnie pokazuje jaka jest kuchnia polska: wielokulturowa, przesiąknięta wpływami innych narodów oraz innych nacji. Nie jednolita, nie oczywista i wcale nie bazująca na wieprzowinie i piersi z kurczaka. Mój ojciec będąc w wybitnej amerykańskiej szkole kulinarnej, poproszony o przygotowanie jednego flagowego tradycyjnego polskiego dania, bez wahania przygotował właśnie

kuron.com.pl
Bifana, czyli Lizbony od kuchni ciąg dalszy (część II) 172

Od naszego powrotu z Lizbony minął już całkiem długi okres czasu. Czasami to już nawet nie pamiętam, że byliśmy z Kawą na wakacjach 😉 W najbliższym czasie

gotować!
Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste 150

wykorzystać ? Zapraszam do przeczytania wpisu jak ja zmieniłam resztki łopatki w całkiem inne danie.       Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach, ale zostało tak na oko 1/3 tej porcji, a żeby na kanapki nikt nie miał ochoty

Kuchnia na wzgórzu
Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab 112

pisze Makłowicz, z podanych składników smaży się 2 omlety jeśli będą smażone na dnie woka. Jeśli natomiast usmażymy na patelni, wystarczy usmażyć 1 omlet. Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlet drobiowy , obtaczany w pieczarkowym pure 117

przepis na udany obiad . Polecam , szczególnie tym co uwielbiają kuchenne eksperymenty Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka ( na zdjęciu jest jeden drobiowy i dwa wieprzowe , wieprzowina , konkretnie szynka też się nadaje ale drobiowy jest smaczniejszy ;)) około 10 -15 pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 5 jajek

Ogrodnik w podróży
Kurczak w marynacie teriyaki 150

teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki  - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 177

papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim

W mojej kuchni