wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:24/115)

Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 228

Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać z oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również

SzczyptaSmaQ
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 137

będzie już miękkie, dodać również czosnek granulowany, kminek, oregano, suszone warzywa lub vegetę i w razie potrzeby doprawić solą, dolać gorącej wody tak żeby wszystkie składniki były przykryte i dusić na delikatnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, lekko chrupiące.3 łyżki (jeżeli sos nie uzyska odpowiedniej konsystencji dodać jeszcze skrobi kukurydzianej) skrobi kukurydzianej lub maki pszennej (skrobia kukurydziana(...)dodać do mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku sola w razie potrzeby i zestawić z ognia.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Przygotowany makaron rozłożyć na talerze i podawać z przygotowaną wieprzowiną

Mix smaku
Pasztet z Sarny 113

sarniny 0.750 wieprzowiny najlepiej boczek Cebula×3 Marchew ×2 Pietrucha korzeń Pietruszka natka Czosnek cala główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól pieprz liść laurowy Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki kajzerki Sposób: Mięso pokroić w kostkę średniej grubości Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki ) Później boczek Smażyć często mieszając i dusić na małym ogniu dodać jedna

Viola cooks with passion
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 111

ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można dodać odrobinę soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku

Gotowanie jest łatwe
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage 159

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy jest jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Niby zwykła kapusta duszona śmietankowym sosie z dodatkiem pomidorów, ale ma

karmelowy
Polędwiczki w sosie jogurtowo musztardowym 163

Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne i proste do przyrządzenia mięso. Trzeba tylko przestrzegać podstawowych zasad: pamiętajcie o usunięciu białej błony, w przeciwnym razie mięso będzie łykowate

Kulinarne przemyslenia
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 178

Z młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić

Codziennik Kuchenny
Karkówka duszona w maladze 121

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, niedrogie danie. Nie wymaga dużo składników, ani uwagi a i tak smakuje bardzo dobrze. Jeśli nie zjecie wszystkiego, wystarczy …

My Blueberry Corner
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 209

Dziś coś dla mięsożerców ;) Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów , ale te klasyczne , w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami , buraczkami na

Ostra na Słodko
Roladki schabowe z salami i papryką w sosie majerankowym 191

Od czasu do czasu przygotowuję mięso w postaci roladek. W tej wersji użyłam schabu i aby zaostrzyć nieco smak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę

Czerwień i błękit
EINTOPF Z MŁODĄ KAPUSTĄ 175

posypujemy przyprawą do wieprzowiny, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, i odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy z każdej strony schab, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i oczyszczone pieczarki. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy i dusimy całość około

Walijskie Pichcenie
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 189

miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec.   Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone kawałki wieprzowiny przekładamy do rondla. Znowu na patelnię olej- smażymy frankfurterki, aż się odrobinę przypieką. Gdy już będą gotowe- do rondla z nimi. Pieczarki wygodnie jest smażyć na dwa razy, na mocnym(...)przypalić, a gdy już będzie szklista i zacznie zmieniać kolor — wciskamy ząbek czosnku żeby pozbyć się jego mocnego smaku — na dosłownie minutę. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy razem, na małym ogniu, pod przykryciem — do całkowitej miękkości mięsa, czyli około godziny, albo odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby

Karo in the Kitchen
Chili con carne z krojoną wołowiną 163

Do tej pory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat

Czerwień i błękit
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 147

dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez

Corner With Recipes