 Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 174
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 174Iberyjski gulasz z łopatki z dynią Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni . Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest
Ogrodnik w podróży Ziemniaczane babeczki po węgiersku 226
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 226Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut
VioletoweKucharzenie Wieprzowina w sosie z pieczarkami 205
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 205dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy śmietanę, dodając musztardę i łyżeczkę przyprawy. Potem do słoika nalewamy 200 ml wody, wsypujemy łyżkę mąki i wymieszaną śmietanę, zakręcamy słoik i porządnie mieszamy, po wymieszaniu dodajemy wszystko na patelnię. Dalej przesmażamy, żeby mąka się przegotowała 2-3 min. i mieszając łączymy wszystko razem. Gotowy gorący sos z wieprzowiną serwujemy
chleba naszego Karkówka duszona w sosie łwasnym 176
Karkówka duszona w sosie łwasnym 176Proponowałam już Wam karkówkę na ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj ) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona
Oka w rosole czyli KaFka gotuje Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 298
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 298Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony
Moja Delicja Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 234
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 234Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony
Moja Delicja Żeberka duszone w cebuli. 172
Żeberka duszone w cebuli. 172Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy
Rozpustne gotowanie Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek 260
Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek 260Żeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za
Mania Gotowania Przy książęcym stole w Raciborzu 205
Przy książęcym stole w Raciborzu 205menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, jeleniny i sarniny, mięsa z tłustych kapłonów, gęsiny, w mniejszym stopniu wieprzowiny. Podawano je z różnymi odmianami kasz i sals (sosów
Passions hobbies life Polędwiczka wieprzowa na risotto z brokuła 220
Polędwiczka wieprzowa na risotto z brokuła 220też nie powinien być krwisty bo tak się wieprzowiny nie podaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy. Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł a'la risotto. Tak, wiem, nazwa risotto z brokuła jest pewnym nadużyciem, ale duszony brokuł to w tym wypadku nie jest dobre
Smaczna Pyza Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą 266
Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą 266Ziemniaczki gotowane, smażone, duszone, frytki... Cała gama możliwości ich podania. Takie niepozorne warzywko, a tylu z nas za nimi przepada. U nas w domu przynajmniej dwa razy w tygodniu są podawane, a tym razem zapiekliśmy je z mozzarellą. Świetnie pasują do drobiu jak i wieprzowiny. Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą SKŁADNIKI: 6-8 ziemniaków 125 - 150 g mozzarelli 1 łyżka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 193
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 193Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie
Ogrodnik w podróży Do chleba. Rillettes wieprzowe 218
Do chleba. Rillettes wieprzowe 218części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Rillettes robi się z różnych rodzajów mięsa - przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi
Smaczna Pyza Roladki z polędwiczek wieprzowych 283
Roladki z polędwiczek wieprzowych 283wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki
Posadzone i zjedzone Bitki w sosie tymiankowym. 217
Bitki w sosie tymiankowym. 217rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 500 ml wody, dodajemy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, wsypujemy majeranek, paprykę słodką, cząber, trochę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec
Rozpustne gotowanie Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 297
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 297komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy
Kuchenne zapiski Edyty Arancini alla siciliana 255
Arancini alla siciliana 255mielonego mięsa (kurczak albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się
Kulinarne Inspiracje