 Łopatka duszona z pieczarkami 161
Łopatka duszona z pieczarkami 161Dziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym z brązowymi pieczarkami . Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Całość
magiczna kuchnia Kasi Żeberka duszone w kiszonej kapuście 261
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 261Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Golonka pieczona z warzywami 246
Golonka pieczona z warzywami 246Prezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może
Kulinarna Pokusa Karkówka i piwo. 275
Karkówka i piwo. 275się skuszę. Choć co raz częściej potrafię obyć się bez tego typu dań. Ale dziś dla odmiany będzie wieprzowina, a dokładniej karkówka. Do niej ciemne piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla? Karkówka duszona w piwie składniki 1 kg karkówki 300 ml ciemnego piwa 2 cebule mielona słodka papryka sól, pieprz świeży tymianek
Przysmaki Karolki Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 398
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 398cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi
OstryKęs Gołąbki według przepisu mojej mamy 10553
Gołąbki według przepisu mojej mamy 10553Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej.składniki:1 średnia główka białej kapusty1
Monia miesza i gotuje Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 276
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 276Dzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie
Pasja Smaku Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 436
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 436cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi
OstryKęs Wieprzowina po chińsku 332
Wieprzowina po chińsku 332olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smaku DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 205
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 205PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku. Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem. Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami. Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków(...)przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :) Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharska Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 386
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 386Całość należy dusić możliwie długo - im dłużej, tym lepiej. Bigos po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy. Przepis pochodzi ze staropolskiej książki kucharskiej. Składniki na bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej(...)paseczki -pieczoną wieprzowinę pokroić w większą kostkę -kiełbasę pokroić w plastry -mięsa podzielić na mniejsze kawałki -zrobić zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki Krok 2. Do garnka z przesmażoną cebulą włożyć osączoną kapustę, zasmażać chwilę, cały czas mieszając. Co jakiś czas do kapusty dolewać po trochu rosołu z ugotowanymi w nim grzybami. Bigos dusić na umiarkowanym
Moja Książka Kucharska zupa ze smardzami i wieprzowiną 215
zupa ze smardzami i wieprzowiną 215Pikantna zupa ze smardzami i wieprzowiną . Smardze zbierałam, przetwarzałam i jadłam pierwszy raz! Smardze to wczesne wiosenne grzyby jadalne, które można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są pod ochroną, bo są rzadkie, mają ciemnobrązowy lub beżowy kolor, mają pofałdowaną powierzchnię, są kuliste lub stożkowate i niestety jeśli je chcemy kupić są drogie. Moje nic nie kosztowały, gdyż zostały zebrane w ogródku(...)prawo pozwala na ich zbiór na terenach przydomowych, działkach. Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Ryż po chińsku z wieprzowiną 170
Ryż po chińsku z wieprzowiną 170Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy. 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 3. Na koniec dodajemy ryż, sos sojowy, wszystko
Szefowa kuchni Wieprzowina po chińsku z makaronem 250
Wieprzowina po chińsku z makaronem 250Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy. 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 3. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, wszystko
Szefowa kuchni Gulasz wieprzowy z kaszą! :) 187
Gulasz wieprzowy z kaszą! :) 187kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko zalewamy ciepłą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). Kiedy mięso będzie już miękkie uzupełniamy wodę, dodajemy sól
Magia jedzenia. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 314
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 314razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone) - podane z sosem chrzanowo -śmietanowym - przepis Mamy :)SKŁADNIKI2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g)2 łyżki śmietany1 łyżka chrzanu tartegoprzyprawa do wieprzowinymajeranekczosnekzioła prowansalskiesól, pieprz1 łyżka masłaewentualnie - łyżeczka mąkiPRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi) ilością majeranku i ziół
Moje Kuchenne Rewelacje Schab duszony w sosie cebulowym 243
Schab duszony w sosie cebulowym 243Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem schabu. Coś innego zamiast klasycznego schabowego. Schab duszony jest z dodatkiem cebuli, która potem zagęszcza sos. Takie duszone
Monia miesza i gotuje Schab duszony w sosie węgierskim 1218
Schab duszony w sosie węgierskim 1218Schab duszony w sosie węgierskim Kruche, miękkie i soczyste mięso w bardzo aromatycznym sosie pieczeniowym z dodatkiem czosnku i cebulki. To danie świetnie sprawdzi się
Blog z Apetytem Bitki duszone w cebuli 227
Bitki duszone w cebuli 227Bardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania
Pyry na Gaz Szybki gulasz ze schabu z leśnymi grzybami 297
Szybki gulasz ze schabu z leśnymi grzybami 297Dzisiaj jeszcze jedno danie z moje wiejskiego, urlopowego repertuaru kulinarnego. Szybkie danie z duszonego schabu i świeżo zebranych leśnych grzybów . Taki leśny gulasz. Pachnące i
Smaczna Pyza Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 297
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 297Roladki schabowe nadziane serkiem i ogórkiem konserwowym duszone w sosie cebulowym podane z kaszą jęczmienną z dodatkami firmy SYS to wspaniała propozycja na
Wanilia i Kardamon Żeberka w kapuście 197
Żeberka w kapuście 197Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia
Kulinarna Patilogia